QNAP HS-210 - NAS voor de huiskamer

Door: Edmond Varwijk | 01 april 2014 12:04

Internet & Thuis

De HS-210 is een NAS anders dan elke NAS die QNAP tot zover ontwikkelde. De Home Station-210 is dan ook bedoeld om in de woonkamer te staan en gebruikers ongestoord van media te laten genieten.

De behuizing van de HS-210 maakt direct al duidelijk dat dit geen standaard NAS is. In plaats van een verticaal doosje is de behuizing meer een settopbox die zo naast de televisie kan staan. Achter het frontje dat magnetisch op zijn plaats wordt gehouden is ruimte voor twee SSD's of harde schijven in zowel 2,5 als 3,5 inch.

De schijfposities zijn horizontaal naast elkaar geplaatst waardoor de NAS zelf niet hoger is dan vier centimeter. Op de achterzijde is de hoeveelheid aansluitingen beperkt. Een gigabit-netwerkpoort, twee usb 2.0-poorten en evenveel usb 3.0-poorten, de aansluiting voor de externe voeding en een knop om de NAS in en uit te schakelen.

De HS-210 wordt volledig passief gekoeld, alle warmte wordt via de aluminium behuizing afgevoerd. Het ontbreken van een ventilator maakt de NAS prettig stil. Met twee Western Digital RED-schijven bleef de temperatuur van de NAS altijd onder de 45 graden.

Mogelijkheden

We hadden gezien de huiskamertoepassing, vormgeving en stille werking een HDMI-poort verwacht, maar die ontbreekt. De NAS gebruiken als mediaspeler en deze direct aansluiten op televisie is dus niet mogelijk. De belangrijkste reden daarvoor is waarschijnlijk dat het afspelen van video meer kracht vereist dan de processor die QNAP nu in de NAS heeft gestopt.

De HS-210 is de eerste QNAP met de nieuwe 4.10-firmware. De belangrijkste vernieuwing in QTS 4.10 is een verder verfraaide webinterface met verbeterd bestandsbeheer via de browser. Verder vinden we nieuwe versies van Photo Station, Music Station en Surveillance Station, de laatste nadrukkelijk nog een bèta. Het aantal en de kwaliteit van de apps waarmee de functionaliteit van de NAS uitgebreid kan worden, laat bij QNAP al tijden niets te wensen meer over.

Er zijn zakelijke toepassingen, er is de myQNAPcloud voor synchronisatie tussen apparaten en er zijn talloze uitbreidingen voor mediagebruik.

Conclusie

De HS-210 is een mooie innovatie van QNAP. Een NAS verpakken in een behuizing die geschikt is voor plaatsing in de woonkamer is vaker gedaan, maar nooit met de rijkdom aan functionaliteit en de mogelijkheden tot uitbreiding van het platform van QNAP. Tegelijk is het jammer dat de rekenkracht verminderd is om in dat nieuwe maatpak te passen, waardoor de HS-210 niet direct als mediaspeler kan worden ingezet. De uitdaging die QNAP met deze nieuwe NAS is aangegaan, is dan ook nog niet voltooid.