QNAP HS-251 - NAS én mediaspeler ineen

Door: Edmond Varwijk | 05 januari 2015 08:01

Overige elektronica

De QNAP HS-251 is zowel een NAS als een mediaspeler: hij heeft een gelikt uiterlijk en staat graag in de woonkamer. Waar de meeste NAS'en van één fabrikant qua software meestal identiek zijn en alleen op hardware-specificaties verschillen, is dit echt weer eens een ander product.

De HS-251 is geen lawaaiig apparaat maatje schoenendoos met knipperende leds, maar een zeer smaakvolle platte doos van slechts 4,5 centimeter hoog. De twee harde schijven liggen plat in de behuizing. Een ventilator ontbreekt, alle warmte wordt afgevoerd door de behuizing van geborsteld aluminium. Dat is dus heerlijk stil, maar de behuizing kan bij intensief gebruik wel flink warm worden.

Mediaspeler met XBMC

De HS-251 beschikt over twee HDMI-uitgangen. Eén daarvan is aangemerkt als 'reserve' en is momenteel niet bruikbaar. Wellicht krijgt deze reserve-aansluiting in de toekomst van QNAP nog een functie, maar dat is nog onzeker. De andere HDMI-poort is wel bruikbaar: sluit er een televisie of AV-receiver op aan en de HS-251 verandert in een mediaspeler. Installeer vervolgens de app HD Station op de NAS en je hebt XMBC, de Chrome-browser en YouTube direct op de tv. Voor de bediening kan een afstandsbediening worden gebruikt (niet meegeleverd, maar QNAP verkoopt een los model, RM-IR002), maar het werkt ook prima via de apps Qremote of XBMC-remote voor Android en iOS. Dankzij de 2,4GHz-dualcore Intel Celeron-processor en 1 GB DDR3 RAM kunnen films bovendien realtime en in Full-HD getranscodeerd worden zodat je ze kunt ook kunt afspelen op je tablet en smartphone.

Volwaardige NAS

Doordat op de HD-251 het standaard QTS-besturingssysteem van QNAP draait, zijn ook alle andere NAS-functies die we van QNAP kennen mogelijk. Zo kun je bestanden synchroniseren tussen pc's, Macs, smartphones en tablets via een eigen cloud, back-ups maken, films of muziek downloaden en nog veel meer. De NAS beschikt over twee usb2.0-aansluitingen, twee usb3.0-aansluitingen en twee gigabit-netwerkaansluitingen. De netwerkprestaties van de HS-251 zijn met 60 MB/s gemiddeld te noemen. Door de twee netwerkpoorten te bundelen, kan de snelheid worden opgevoerd, maar dat moet wel door de rest van je netwerk ondersteund worden. Wifi ontbreekt, maar kan via een usb-wifi-adapter worden toegevoegd. Uiteraard kun je via je normale wifi-netwerk de NAS ook bereiken.

Conclusie

De QNAP HS-251 is de eerste echte NAS voor in de woonkamer. Dankzij HD Station laat de NAS echt zijn meerwaarde zien voor multimediagebruik boven een NAS zonder HDMI-uitgang. Een aparte mediaspeler is niet meer nodig en omdat de HS-251 geen ventilatoren bevat, word je niet gestoord tijdens het kijken van een film.