QNAP QG-103N QGenie - Een NAS in je broekzak

Door: Edmond Varwijk | 16 januari 2015 08:34

Overige elektronica

De door QNAP liefkozend QGenie genoemde QG-103N lijkt door zijn vorm en kleur nog het meest op een Chinese iPod-kloon. De opdruk QNAP maakt duidelijk dat dit echt een NAS is. Geen NAS voor thuis in de meterkast, de QGenie voelt zich vooral thuis in je broekzak of het dashboardkastje van de auto.

None

QNAP QG-103N QGenie

Prijs

€ 125,-

Website

www.qnap.com

Opslag

32 GB SSD

Processor

MIPS 24KEc 600 MHz

RAM

64 MB

Aansluitingen

Usb 3.0, 100MBit/s-netwerkaansluiting, SD(XC)-kaartlezer

Draadloos

802.11n

Afmetingen

11,5 x 5,9 x 1,8 cm

Gewicht

122 gram

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Innovatief
 • Meerdere functies
 • Powerbank
 • App voor smartphone en tablet
 • Minpunten
 • Display erg klein
 • Geen versleuteling
 • Beperkte opslagruimte
 • Beperkt t.o.v. echte NAS
 • Geen gelijktijdig gebruik usb en LAN/wifi

De QGenie is slechts 11,5 bij 5,9 centimeter groot en 1,8 centimeter dik, maar beschikt toch over een 100Mbit/s-LAN-poort, een usb3.0-poort en een SDXC-kaartlezer. Binnenin huist een SSD van 32 GB, 64 MB RAM en een MIPS 24K-processor van 600 MHz. De data op de SSD kan via de netwerkaansluiting of het ingebouwde wifi-toegangspunt gedeeld worden. Behalve als NAS kan de QGenie ook worden gebruikt als powerbank. Lees ook: Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest.

De 3200 mAh sterke accu is goed voor vijf tot zes uur NAS-gebruik of het opladen van twee tot drie smartphones. Aan de voorzijde bevindt zich een klein OLED-scherm met zeer kleine, maar toch duidelijk leesbare informatie over de status. Sluit je de NAS via de usb-poort aan op de pc, dan schakelen LAN en wifi automatisch uit. Dit is jammer, omdat het dus niet mogelijk is de NAS onderweg via een laptop op te laden en gelijktijdig te gebruiken.

Eenvoudige NAS

Op de QGenie draait op het eenvoudige QGenie OS. De webinterface biedt een beperkt aantal configuratieopties, zoals het instellen van het administrator-wachtwoord, de IP-configuratie van LAN en WAN, en de beveiliging van het draadloze netwerk. Het is niet mogelijk meerdere gebruikersaccounts te configureren of de gegevens op de NAS te versleutelen. Toegang tot de gegevens is mogelijk via een standaard netwerkverbinding (CIFS/Samba) of via de webbrowser. Op je smartphone of tablet krijg je toegang tot de gegevens via de QFile-app (iOS en Android, de Windows Phone-versie werkt nog niet). De QGenie ondersteunt een groot aantal mediaformaten zoals mkv, mp3, mp4, maar het decoderen moet op het afspeelapparaat zoals de smartphone of tablet zelf gebeuren.

Conclusie

De QGenie is een lichtgewicht mobiele NAS om onderweg bestanden te delen of muziek of films draadloos te streamen naar tablets en smartphones. De QGenie is qua mogelijkheden niet te vergelijken met een echte QNAP NAS. Het ontbreken van dataversleuteling is zondermeer een risico, terwijl het niet kunnen gebruiken van LAN en wifi terwijl de NAS via usb wordt opgeladen, domweg een ontwerpfout is. Als dataopslag voor een fotograaf of andere 'roadwarrior' voldoet de QGenie juist prima en biedt het in vergelijking tot traditionele mobiele opslagapparaten enkele leuke opties. Al is 32 GB dan misschien al snel te krap.

1 Reactie(s) op: QNAP QG-103N QGenie - Een NAS in je broekzak

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2015 07:53 Anoniem
  Hmmmm komt op mij over als een fietsband zonder lucht erin, je kunt ermee rijden maar het gaat niet echt soepel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.