QNAP TS-231 - Onopvallende instapper

Door: Edmond Varwijk | 11 juli 2015 11:40

Internet & Thuis

Het merk QNAP staat al jaren garant voor een prima NAS-platform. De TS-231 is één van de instapmodellen en biedt ruimte voor twee schijven voor een relatief lage prijs. Biedt deze NAS genoeg kracht? Wij hebben hem getest.

Score
70
  • Pluspunten
  • Twee netwerkaansluitingen
  • Veel mobiele apps
  • Veel mogelijkheden
  • Minpunten
  • Relatief zwakke hardware

None

QNAP TS-231

Prijs €229,-

Aantal schijven 2

Processor Freescale ARM7 Comcerto 2000 (1,2 GHz dual core)

RAM 512 MB

RAID JBOD, 0, 1

Aansluitingen 2x gigabit LAN, 3x usb 3.0, eSATA

Downloaden http, ftp, bittorrent

Netwerkservices UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio

Aantal packages 144

Mobiele apps 7x iOS, 10x Android, 2x Windows Phone

Gemiddelde prestatiescore 65,19 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 68,00 MByte/s

RAID1 – Schrijven 57,14 MByte/s

De QNAP TS-231 is een instapmodel is in de QNAP NAS-familie. Geen slechte keuze voor wie het merk niet kent en bijvoorbeeld een NAS zoekt waarmee je heel snel een eigen cloud opzet. Dat deel heeft QNAP inmiddels namelijk erg mooi voor elkaar, het begint al bij de installatie waarbij een unieke code die op de NAS staat voldoet om de juiste software te installeren, een account aan te maken, de NAS te registeren en via internet op een veilige manier toegankelijk te maken.

Gemis aan kracht

De kwaliteit zie je niet helemaal terug in de kunststof behuizing met erg fragiele trays waar de harde schijven in geplaatst kunnen worden, maar daarvoor is dit dan dus ook een instapmodel. De prestaties van de TS-231 houden die van de concurrentie niet bij. De NAS wordt geplaagd door een niet erg sterke ARM-processor en vooral door maar een halve GB werkgeheugen. Voldoende voor wie de NAS vooral in een gezin gebruikt met maar een paar gebruikers, maar zelfs als die helemaal losgaan met media en streams dan zal de beperkte hoeveelheid geheugen de prestaties van de NAS nog verder temperen.

Het QTS-besturingssysteem voor QNAP NAS-systemen is erg gebruiksvriendelijk.

Prima software

De relatief zwakke hardware is jammer, want QNAP heeft een enorm uitgebreid aanbod aan functionele uitbreidingen voor de NAS klaar staan. Het merk biedt zelfs de meeste uitbreidingen van alle NAS-apparaten die we onlangs getest hebben. Mediaservers, back-up-oplossingen, cloudoplossingen of zakelijke toepassingen: noem iets op en het is er. En ook het aanbod van de mobiele apps op smartphone en tablet is goed voor elkaar. Een mooie NAS, maar de zwakke hardware geeft onvoldoende garantie op langere termijn ook sterk genoeg te zijn.

0 Reactie(s) op: QNAP TS-231 - Onopvallende instapper

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.