QNAP TS-453mini - NAS voor in de huiskamer

Door: Edmond Varwijk | 13 januari 2016 06:58

Review

Er zijn maar weinig NAS-apparaten die in het zicht op kantoor of in de woonkamer mogen staan. Met de TS-453mini doet QNAP een nieuwe poging een anders-dan-standaard NAS te maken.

QNAP TS-453mini-2G

Prijs: € 520,-

Aantal schijven: 4

Processor: Intel Celeron J1900 (2 GHz, quadcore)

RAM: 2 GB (twee DDR3L-geheugensloten, één vrij)

RAID: JBOD, 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare

Aansluitingen: 2x gigabit LAN, 3x usb 3.0, 2x usb 2.0, HDMI (1.4a), infraroodsensor

Downloaden: Http, ftp, bittorrent, usenet

Netwerkservices: UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio, vpn-server en meer

Aantal packages: Meer dan 100

Mobiele apps: 4x Windows Phone, 7x iOS, 9x Android

Gemiddelde prestatiescore: 51 MB/s (RAID 5)

Meegeleverd: Netwerkkabel, afstandsbediening (RM-IR002)

Website: www.qnap.com/nl

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Design
 • QTS
 • Veel uitbreidingen
 • Snel
 • Minpunten
 • Overbodige USB2.0-poorten
 • Leds niet individueel dimbaar
 • 2 GB RAM bij upgrade onhandig

Dat QNAP de TS-453mini de aanduiding mini heeft gegeven is ronduit verwarrend. Echt klein is de NAS namelijk niet, in vergelijking tot alle andere vier bay NAS-apparaten van het merk is deze maar zestien procent kleiner en het is evenmin zo dat er geen gewone 3,5inch-schijven in passen. Door de schijven verticaal te plaatsen is de vorm van de TS-453mini wel heel anders dan van een standaard NAS. De TS-453mini is meer hoog dan diep en het afwijkende gladde design onderstreept dit. De behuizing is bovendien totaal niet techie maar zwart, glad en anders dan we van QNAP gewend zijn, volledig van plastic. Lees ook: Wat is een NAS en wat kun je ermee?

De usb-poort met de kopieerknop zijn een jammerlijke onderbreking van het strakke design van de TS-453mini.

Aan de voorzijde van de behuizing zitten een grote brede led die met blauw en groen de status van de NAS aangeeft, plus nog kleine leds voor elke schijf, netwerk- en usb-activiteit. De leds kunnen worden gedimd of via een schema uitgeschakeld, maar wel allemaal tegelijk. Je kunt dus niet de grote led ingeschakeld laten terwijl je de andere vaak druk knipperende ledjes uitschakelt. Toegang tot de schijven krijg je door de deksel die bovenop zit, op te tillen. QNAP heeft het niet aangedurfd de zwaartekracht zijn werk te laten doen en de schijven los in de NAS te laten zakken, maar gebruikt vier plastic trays. Deze zijn volledig schroefloos, wat we nog niet eerder zagen bij QNAP. Het systeem hiervoor is een één op één kopie van wat concurrent Synology al enkele jaren gebruikt.

De schijven staan verticaal in de TS-453mini.

Prestaties

De NAS levert prima prestaties in de NASPT-test van gemiddeld 51 MB/s voor lezen en schrijven bij vier schijven in RAID5 en RAID10 en uitschieters voor lezen tot 94 MB/s. De NAS beschikt over een 2 Ghz quad-core Intel Celeron J1900-processor en 2 GB werkgeheugen. Het geheugen is via de onderzijde van NAS toegankelijk en kan met nog één DDR3L-geheugenmodule worden uitgebreid. Bij uitbreiden moet je wel twee geheugenmodules van dezelfde omvang plaatsen. Je kunt dus of een module van 2 GB plaatsen voor een totale omvang van 4 GB of de bestaande module vervangen door twee modules van 4 GB voor een totaal van 8 GB. Er is ook een variant van de NAS te koop met 8 GB werkgeheugen. De NAS beschikt verder over drie keer usb 3.0, twee keer usb 2.0, twee keer gigabit LAN en een HDMI-poort. Een van de usb3.0-poorten is aan de voorzijde geplaatst wat een jammere onderbreking is van het verder zo strakke design.

De LED's op de voorzijde van de NAS kunnen via de software gedimd worden.

Modulair besturingssysteem QTS

Dankzij de modulaire opbouw van het QTS-besturingssysteem installeer je alleen die functies die je ook echt gebruikt. Alle mogelijke onderdelen zijn te vinden in het App Center en met een paar klikken geïnstalleerd. De TS-453mini ondersteunt HD Station waarmee je de NAS via HMDI direct aansluit op een tv die daardoor verandert in een rappe smart-tv met media-apps als Kodi en YouTube maar ook Skype, Chrome, Firefox, Spotify en nog veel meer. Een afstandsbediening wordt meegeleverd zodat je bijvoorbeeld Kodi handig kunt bedienen. Ook Virtualization Station wordt ondersteund. Hiermee kun je op de NAS virtuele machines aanmaken en als los systeem gebruiken.

De QNAP App Center biedt heel veel keuze om de functionaliteit van de NAS uit te breiden.

Met Virtualization Station kun je virtuele machines maken op de QNAP NAS.

Conclusie

De TS-453mini doet zijn naam geen eer aan. De NAS is niet echt klein, gebruikt gewone schijven en levert zeer goede prestaties. Wie een krachtige NAS met vier schijfposities zoekt in een niet-standaard behuizing, bijvoorbeeld omdat deze in de werkkamer of zelfs woonkamer moet staan, doet met deze NAS een prima aankoop.

4 Reactie(s) op: QNAP TS-453mini - NAS voor in de huiskamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 januari 2016 09:58 Anoniem
  Lijk een toppertje te worden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2016 09:26 Anoniem
  Ik ben me momenteel wat aan het verdiepen voor de aanschaf van een NAS, maar de prijs van €520 lijkt me erg hoog voor deze mini. Of zijn de harde schijven meegeleverd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2016 09:49 Anoniem
  Die zijn helemaal niet meegerekend, en zo mini is hij ook niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2016 10:11 Anoniem
  Dus €520 alleen voor dit apparaat. Dat vind ik wel erg duur, gezien andere mooie NAS-apparaten die ik ben tegen gekomen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.