RAMDisk 3.5.13

Door: Ignace de Groot | 02 juli 2012 11:20

Apps & Software

Hebt u flink wat RAM in uw pc steken en start u geregeld schijfintensieve applicaties op? Dan kan een tool als RAMDisk u tijd besparen, die kan namelijk RAM-geheugen omzetten naar een supersnelle, virtuele schijf.

Het zal u niet verbazen dat RAM-geheugen veel snellere toegangstijden heeft dan een mechanische harde schijf. Door het installeren van een speciaal stuurprogramma zorgt Dataram RAMDisk ervoor dat u een deel van het RAM-geheugen van uw systeem kunt omzetten naar een virtuele schijf. Door dat stuurprogramma weet Windows niet beter dan dat het om een fysiek aangesloten schijf gaat (die u dus ook eerst moet initialiseren en formatteren).

Slim geheugengebruik

U bepaalt zelf hoeveel RAM-geheugen u aan die schijf wilt toekennen, waarbij u er uiteraard wel voor zorgt dat u niet teveel geheugen van Windows en andere applicaties afsnoept. RAMDisk blijkt uitermate interessant voor wie een 32bit-versie van Windows heeft en wiens systeem PAE (physical address extensions) ondersteunt. Immers, hebt u dan meer dan 4 GB RAM-geheugen, dan is dat geheugen eigenlijk verloren. Behalve voor RAMDisk! Houd er wel rekening mee dat een virtuele schijf in de gratis versie van RAMDisk hoe dan ook niet groter dan 4 GB kan zijn. Het mag duidelijk zijn dat RAMDdisk vooral voordelen zal hebben voor gebruikers die schijfintensieve toepassingen draaien. Te denken valt aan videobewerkers, CAD-programma's, software-compilers en webserver-caches.

Semi-persistent

We horen het u al zeggen: handig, maar RAM-geheugen is vluchtig en dus gaat bij een herstart alle inhoud van zo'n virtuele schijf verloren. Ook daar heeft RAMDisk iets op gevonden: u kunt namelijk automatisch en op gezette tijden de inhoud van zo'n schijf naar een image-bestand op uw fysieke schijf schrijven. U stelt RAMDisk dan zo in dat die bij het opstarten zelf dit image inleest. U kunt op de website van RAMDisk terecht voor een no-nonsense handleiding (Engelstalige pdf, 20 pagina's).

Dataram RAMDdisk

Freeware

Taal Engels

Download 4,9 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 512 MB RAM

Oordeel 7/10

Pluspunten

Benut onder de juiste voorwaarden de 4GB-RAM-grens

Semi-persistente opslag door geautomatiseerde back-up naar imagebestand

Minpunten

Gratis versie beperkt tot een schijf van 4 GB

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: RAMDisk 3.5.13

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.