Raspberry Pi 2 als Plex Media Server

Door: koen-vervloesem | 11 september 2015 12:33

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als je een mediaserver hebt met Plex, stream je je gedownloade films en series eenvoudig naar al je apparaten. De Raspberry Pi 2 is de perfecte computer om zo'n mediaserver op te installeren, omdat het minicomputertje goedkoop en energiezuinig is. In dit artikel leggen we je uit hoe dat gaat.

01 Raspbian installeren

We gaan ervan uit dat je in de basiscursus over de Raspberry Pi 2 het besturingssysteem Raspbian met de hulp van NOOBS hebt geïnstalleerd. Heb je een ander besturingssysteem met NOOBS geïnstalleerd, zoals OpenELEC, dan is dat eenvoudig terug te draaien. Steek de voeding van je Raspberry Pi in een stopcontact en houd onmiddellijk de Shift-toets ingedrukt om het installatieprogramma opnieuw te openen. Staat er nog helemaal geen besturingssysteem op de microSD-kaart van je Pi, kijk dan in de basiscursus hoe je NOOBS installeert en start je Pi ervan op.

02 Locale

Log in op je Pi (via PuTTY of een aangesloten toetsenbord en scherm) en geef de opdracht locale -a in (een 'locale' is een set definities voor instellingen op het gebied van taal, land, tijd/datum, valuta etc.). Als je in de lijst geen en_US.utf8 ziet staan, moet je die nog aanmaken. Open daarvoor het juiste configuratiebestand met de opdracht sudo nano /etc/locale.gen, zoek de regel met # en_US.UTF-8 UTF-8 en verwijder het hekje (#). Sluit het bestand af met de toetscombinatie Ctrl+X, druk op J om de wijzigingen op te slaan en bevestig met Enter. Voer daarna de opdracht sudo locale-gen uit om de locales opnieuw aan te maken.

03 GPG-sleutel importeren

Gebruiker uglymagoo biedt een pakket aan van Plex Media Server dat op de Raspberry Pi 2 draait. Eerst zorgen we ervoor dat we het Plex-pakket via https kunnen downloaden. Daarvoor updaten we de pakketlijst met de opdracht sudo apt-get update en installeren we het juiste pakket met sudo apt-get install apt-transport-https. Daarna voegen we de GPG-sleutel van uglymagoo toe via het commando: wget -O - https://dev2day.de/pms/dev2day-pms.gpg.key | sudo apt-key add -.

04 Pakket installeren

We maken nu een configuratiebestand aan waarin we de repository (softwarebron) van uglymagoo toevoegen. Open daarvoor het nieuwe bestand met de opdracht sudo nano /etc/apt/sources.list.d/pms.list en voeg de regel deb https://dev2day.de/pms/ wheezy main toe. Sluit het bestand af met Ctrl+X, druk op J om de wijzigingen op te slaan en bevestig met Enter. Update opnieuw de pakketlijst met sudo apt-get update, waarna je uiteindelijk Plex Media Server uit de repository van uglymagoo kunt installeren met de opdracht sudo apt-get install plexmediaserver.

4 Reactie(s) op: Raspberry Pi 2 als Plex Media Server

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 oktober 2015 16:19 Anoniem
  Ik heb alle stappen gevolgd, maar kan vervolgens via IPADRES:32400/web de server niet benaderen.

  Volgens de raspberry pi draait de plex server wel…..

  Wat doe ik verkeerd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 11:24 Mars82
  Doe een:

  echo "deb https://dev2day.de/pms/ wheezy main" | sudo tee –append /etc/apt/sources.list

  In plaats van:

  "Open daarvoor het nieuwe bestand met de opdracht sudo nano /etc/apt/sources.list.d/pms.list en voeg de regel deb https://dev2day.de/pms/ wheezy main toe."
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2015 15:53 Anoniem
  Hij geeft een dpkg error en zegt dat er 0B/120MB zal worden geïnstalleerd. Dit is op Raspbian Jessie, maar ik heb dan ook de PMS link aangepast naar '(…)/pms/ jessie main'. Iemand een idee wat er mis is? Als ik de SD-kaart in mijn PC stopt geeft deze ook aan dat hij maar 60MB groot is, terwijl het een 16GB kaartje is. Dit kan ik fixen door SDCardFormatter te gebruiken maar het probleem zelf is hier nog niet mee opgelost.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 maart 2016 00:10 Anoniem
  @ Mars82
  ik kon de server ook niet benaderen. Vond een andere tutorial waarna het wél werkte.
  http://www.htpcguides.com/install-plex-media-server-on-raspberry-pi-2/

  niet om het beter te weten hoor, Koen, maar ik vond deze tut ook in een Raspberry boekje en bleef 'hangen'.
  misschien helpt dit om te troubleshooten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.