Raspberry Pi als printserver - Deel je printer dankzij een Linux-server

Door: koen-vervloesem | 25 juni 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

We hebben al verschillende handige how to's gepubliceerd over nuttige toepassingen voor de Raspberry Pi, het compacte moederbordcomputertje dat je voor zo'n 35 euro al in huis haalt. We pakken nu de draad weer op, en laten zien hoe je het ding inzet als printserver.

In eerdere how to's gingen we dieper in op de Raspberry Pi als ultieme knutsel- en downloadcomputer. Ook het aanmaken van een cloudserver werd uitvoerig besproken.

In de nieuwe workshop koppelen we een printer aan de Raspberry Pi en zetten het computertje zo in als printserver. Op die manier print je vanaf iedere computer, tablet of smartphone in huis of zelfs als je het huis uit bent. Daarvoor configureren we Cloudprint van Google en AirPrint van Apple.

01 Up-to-date Raspbian

Als besturingssysteem voor onze Raspberry Pi gebruiken we Raspbian. Voor de installatie en eerste configuratie daarvan verwijzen we naar onze cursus van vorig jaar. Voor we verdergaan, kun je het beste ervoor zorgen dat de software up-to-date is. Dat kan met de opdrachten sudo apt-get update en daarna sudo apt-get upgrade (om de updates binnen te halen). Daarna installeren we de benodigde printserver-software met:

sudo apt-get install avahi-daemon cups cups-pdf cups-driver-gutenprint openprinting-ppds python-cups python-daemon python-pkg-resources

02 Toegang van buitenaf

Na de installatie voer je het commando sudo nano /etc/cups/cupsd.conf uit. Voeg vooraan de regel Listen localhost:631 een # (hekje) toe en creëer een nieuwe regel met Port 631. Daardoor krijgen we ook vanaf andere computers toegang tot de printserver CUPS (Common Unix Printing System). Daarna voegen we in de secties , en vlak voor de regel telkens de regel Allow @Local toe om de toegang te beperken tot gebruikers van de Raspberry Pi. Sla je wijzigingen op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X.

03 Beheerder

Herstart nu de CUPS-server, zodat die het gewijzigde configuratiebestand opnieuw inleest: sudo service cups restart. Omdat we vanaf de volgende stappen de printserver willen beheren via de webinterface, voegen we ook de gebruiker 'pi' toe aan de groep van beheerders van de printserver: sudo adduser pi lpadmin. Verander ook het wachtwoord als je dit nog niet gedaan hebt: passwd. Bezoek nu in je webbrowser de url https://IP:631/, waarbij IP het IP-adres van je Raspberry Pi is. Als je een waarschuwing krijgt over het beveiligingscertificaat, negeer dat dan.

3 extra stappen

Seriële console 01

Als je het onhandig vindt om een toetsenbord en scherm aan te sluiten op je Raspberry Pi om Raspbian te configureren of netwerkproblemen op te lossen, dan komt een usb-naar-TTL seriële kabel van pas (zie het artikel '15 accessoires voor de Raspberry Pi'). Sluit de vier draadjes op de juiste manier aan op de GPIO-pinnen van de Pi: op de bovenste rij van links naar rechts rood, niets, zwart, wit en groen.

Seriële console 02

Download op een Windows-pc de PL2303-drivers. Unzip het bestand en installeer het programma. Hierna sluit je de usb-kant van de usb-naar-TTL seriële kabel aan op je pc. Let op: die kabel geeft ook stroom aan de Raspberry Pi, dus sluit niet tegelijk de micro-usb-kabel van de Pi op stroom aan! Wil je dat wel, haal dan het rode draadje uit de GPIO-pinnen. Windows zoekt nu naar nieuwe hardware.

Seriële console 03

Kijk in de melding dat de driver geïnstalleerd is welke poort er gebruikt wordt, bijvoorbeeld COM5. Open nu het programma PuTTY, kies als verbindingstype Serial, vul bij Serial line de poort in en bij Speed 115200. Klik op Open en druk op Enter om de verbinding te starten. Daarna log je op het terminalvenster van PuTTY in met de gebruikersnaam pi en standaardwachtwoord raspberry.

04 Voeg printer toe

Sluit nu je printer aan op één van de usb-poorten van de Raspberry Pi en schakel hem in. Klik dan in de webinterface van CUPS bovenaan op Administration en klik op het knopje Add Printer. Je krijgt dan de vraag om de gebruikersnaam en het wachtwoord in te geven van een printerbeheerder. Daarna krijg je naast Local Printers alle aangesloten usb-printers te zien en naast Discovered Network Printers alle ontdekte netwerkprinters. Als je printer zelf al een netwerkaansluiting heeft, kun je die immers ook door je Pi laten beheren.

6 Reactie(s) op: Raspberry Pi als printserver - Deel je printer dankzij een Linux-server

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2014 11:44 Anoniem
  Zo dit deel iets duidelijker kunnen:

  "Na de installatie voer je het commando sudo nano /etc/cups/cupsd.conf uit. Voeg vooraan de regel Listen localhost:631 een # (hekje) toe en creëer een nieuwe regel met Port 631." …

  "Daarna voegen we in de secties , en vlak voor de regel telkens de regel Allow @Local toe om de toegang te beperken tot gebruikers van de Raspberry Pi"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2014 11:24 Anoniem
  bla bla
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 december 2015 13:33 Anoniem
  Leuk dat er een link staat bij stap 17, maar dan moet die link ook wel werken, want op deze manier krijg je het dus nooi meer aan de praat, links zijn onbekend en geven server fout
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 13:30 Anoniem
  Zet een # teken voor deze regel:
  #Listen localhost:631

  Voeg daarna de volgende regel toe:
  Port 631

  Daarna voegen we in een aantal secties de regel Allow @Local toe. Dat ziet er als volgt uit:

  # Only listen for connections from the local machine.
  #Listen localhost:631
  #CHANGED TO LISTEN TO LOCAL LAN
  Port 631
  # Restrict access to the server…

  Order allow,deny
  Allow @Local


  # Restrict access to the admin pages…

  Order allow,deny
  Allow @Local


  # Restrict access to configuration files…

  AuthType Default
  Require user @SYSTEM
  Order allow,deny
  Allow @Local
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 23:35 Anoniem
  Ja, de links vanaf stap 17 willen niet installeren omdat ze nog een aantal onderdelen missen. Maar waar je die vandaan haalt weet ik ook nog niet. Jammer verder werkt het goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 april 2016 21:01 Anoniem
  Hoi, dank voor de mooie tutorial, het is goed gelukt. Ik zie wel twee printers staan bij mijn airprint op de iPhone. Is dat te verhelpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.