Raspberry Pi als printserver - Deel je printer dankzij een Linux-server

Door: koen-vervloesem | 25 juni 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

13 AirPrint (2)

Herstart CUPS met sudo service cups restart. Daarna genereren we het AirPrint-servicebestand met het commando:

sudo python airprint-generate.py -d /etc/avahi/services/

Daarna herstarten we Avahi met sudo service avahi-daemon restart. Dat voltooit de AirPrint-ondersteuning op je Raspberry Pi. Wel een waarschuwing: het afdrukken via het AirPrint-protocol gaat op de Pi een stuk trager dan op de normale manier als normale netwerkprinter. Houd hiermee rekening als je langere documenten wilt afdrukken. Probeer in de volgende stap eerst een kort document van één pagina om te testen.

14 AirPrint in iOS

Als alles goed verloopt, krijg je nu automatisch op je iPad of iPhone je op de Raspberry Pi gedeelde printer te zien als een AirPrint-printer in het dialoogvenster met de printerselectie. In Safari bijvoorbeeld druk je op het deelknopje links naast de url, kies je Druk af, dan op Kies printer en daar krijg je je printer te zien. Druk erop om de printer te kiezen, stel het aantal exemplaren in en of je dubbelzijdig wilt afdrukken en druk tot slot op Druk af.

15 AirPrint op Android

Ook onder Android is het mogelijk om via AirPrint documenten op je printer af te drukken. Dat kan met de app PrintBot. Met de gratis versie kun je drie afbeeldingen of pdf-documenten van maximum 1 MB per maand afdrukken. De Pro-versie kost drie euro. Die laat je een onbeperkt aantal afdrukken maken, ondersteunt bestanden tot 20 MB en kan ook webpagina's met afbeeldingen afdrukken. Druk in de app op Network connection / Scan. Selecteer de gevonden printer en druk op OK om hem toe te voegen.

16 AirPrint op Android (2)

Druk daarna in PrintBot op Printer en kies de fabrikant en het model van je printer als die nog niet automatisch juist gekozen zijn. Druk op OK. Ook de standaard paginagrootte en paginaresolutie zijn nu te kiezen. Druk op Print test page om te controleren of de printer correct geconfigureerd is. Daarna kun je vanuit eender welke app die acties om bestanden te delen ondersteunt PrintBot kiezen om een document af te drukken. Kies de printer en de resolutie en druk daarna op Print.

17 Google Cloud Print

Maak je liever gebruik van de Google-diensten dan van het Apple-ecosysteem, dan kan dat ook, namelijk met Google Cloud Print. We moeten dus van de op de Raspberry Pi aangesloten printer een Google-cloudprinter maken. Dat kan met de software cloudprint-service. Rechtsklik op die website op de twee .deb-bestanden en kopieer de link. Type dan in PuTTY wget en een spatie, waarna je tegelijk op de linker- en rechtermuisknop klikt om de link te plakken. Doe dat voor beide links om de bestanden te downloaden. Installeer ze daarna met de opdracht sudo dpkg -i cloudprint*.deb.

18 Google-login

Nu moet je inloggen bij Google Cloud Print met je Google-account. Dat kan door op je Raspberry Pi de opdracht sudo service cloudprintd login in te geven. Geef daarna je Google-gebruikersnaam (zonder @gmail.com) en het bijbehorende wachtwoord in. Gebruik je tweefactor-authenticatie, dan moet je weten dat de cloudprint-service dat niet ondersteunt. Maak dan eerst online een nieuw applicatiespecifiek wachtwoord aan en geef dat daarna in op je Raspberry Pi. Als alles correct is, krijg je de melding dat je CUPS-printers als cloudprinters toegevoegd zijn.

19 Printen vanuit de cloud

Start nu de cloudprint-service met sudo service cloudprintd start. Log nu met hetzelfde Google-account in en klik op Printers, waarna je je door de Raspberry Pi gedeelde printer te zien krijgt. Het voordeel van Google Cloud Print ten opzichte van AirPrint is dat dit ook over internet werkt. Bovendien vereist het gebruik van je printer dat je met dezelfde Google-account ingelogd bent. AirPrint daarentegen is enkel bedoeld om op je lokale netwerk te gebruiken en voorziet dan ook niet in gebruikers en wachtwoorden.

20 Printen in Google Chrome

Google Cloud Print wordt van huis uit al door Google Chrome ondersteund. Als je een document afdrukt, klik je dan bij de bestemming op Wijzigen en kies je onderaan de lijst onder het kopje Google Cloud Printer je printer. Chromebooks drukken standaard via Google Cloud Print af. Google-diensten ondersteunen echter ook Google Cloud Printer als je een andere browser gebruikt. Druk je bijvoorbeeld een document af dat je in Google Drive hebt staan, dan krijg je bij de bestemming de keuze tussen een lokaal aangesloten printer of je printers die je op Google Cloud Print hebt aangesloten.

6 Reactie(s) op: Raspberry Pi als printserver - Deel je printer dankzij een Linux-server

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2014 11:44 Anoniem
  Zo dit deel iets duidelijker kunnen:

  "Na de installatie voer je het commando sudo nano /etc/cups/cupsd.conf uit. Voeg vooraan de regel Listen localhost:631 een # (hekje) toe en creëer een nieuwe regel met Port 631." …

  "Daarna voegen we in de secties , en vlak voor de regel telkens de regel Allow @Local toe om de toegang te beperken tot gebruikers van de Raspberry Pi"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2014 11:24 Anoniem
  bla bla
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 december 2015 13:33 Anoniem
  Leuk dat er een link staat bij stap 17, maar dan moet die link ook wel werken, want op deze manier krijg je het dus nooi meer aan de praat, links zijn onbekend en geven server fout
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 13:30 Anoniem
  Zet een # teken voor deze regel:
  #Listen localhost:631

  Voeg daarna de volgende regel toe:
  Port 631

  Daarna voegen we in een aantal secties de regel Allow @Local toe. Dat ziet er als volgt uit:

  # Only listen for connections from the local machine.
  #Listen localhost:631
  #CHANGED TO LISTEN TO LOCAL LAN
  Port 631
  # Restrict access to the server…

  Order allow,deny
  Allow @Local


  # Restrict access to the admin pages…

  Order allow,deny
  Allow @Local


  # Restrict access to configuration files…

  AuthType Default
  Require user @SYSTEM
  Order allow,deny
  Allow @Local
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 23:35 Anoniem
  Ja, de links vanaf stap 17 willen niet installeren omdat ze nog een aantal onderdelen missen. Maar waar je die vandaan haalt weet ik ook nog niet. Jammer verder werkt het goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 april 2016 21:01 Anoniem
  Hoi, dank voor de mooie tutorial, het is goed gelukt. Ik zie wel twee printers staan bij mijn airprint op de iPhone. Is dat te verhelpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.