Reacties uitzetten in Google Chrome

Door: matthijs-van-den-broek | 02 januari 2013 14:42

How To

De mogelijkheid om te reageren op internetcontent heeft internet een stuk interactiever en interessanter gemaakt. Maar voor veel mensen zijn de ongevraagde meningen ook een bron van irritatie, vooral omdat reacties lang niet altijd beschaafd zijn en niet alle sites goed modereren.

Gebruik je Chrome, dan heb je geluk, want dan kan je heel eenvoudig reacties uitschakelen op een grote hoeveelheid sites.

1 Extensie installeren

Start Chrome en surf vervolgens naar http://ct.link.ctw.nl/sup. U komt dan terecht op de Chrome Web Store, waarbij de extensie Shut Up al geselecteerd is. U kunt eventueel op het tabblad Details klikken als je meer informatie wilt over wat deze extensie doet of op het tabblad Recensies als je de meningen van anderen over deze extensie wilt zien. Klik op de blauwe knop TOEV. AAN CHROME rechtsboven om de extensie te installeren. Er verschijnt vervolgens een pop-up die u vraagt om Shut Up toegang te verlenen tot Chrome. Klik op Toevoegen (dat is uiteraard altijd op eigen risico maar aan de reacties kun je zien dat het hier niet gaat om een malafide extensie). De extensie werkt overigens door in de broncode van websites te filteren op het woord comments, en deze codeblokken vervolgens te verbergen. Dat werkt op zeer veel websites, maar uiteraard blijven er altijd websites die andere woorden in hun code gebruiken, waarbij deze extensie dus niet werkt.

2 Werken met Shut Up

Zodra je de extensie Shut Up hebt geïnstalleerd verschijnt er rechtsboven in Chrome een pictogram met een tekstballon, dit is de knop waarmee je de extensie kunt in- en uitschakelen. Dat werkt in eerste instantie nog even verwarrend, want wanneer je klikt op het tekstballonnetje, dan verschijnt er een minteken in, hetgeen doet vermoeden dat de reacties nu zijn uitgeschakeld.

Niets is minder waar, het werkt precies andersom: toont het ballonnetje een minteken dan staan de reacties aan, is het ballonnetje leeg, dan staan de reacties uit. Ook belangrijk om te weten is dat de knop niet voor iedere website in dezelfde positie staat. Wanneer je een nieuwe website opent, zijn de reacties altijd standaard uitgeschakeld. Wil je ook toch even de reacties zien (het handige is dat het aantal aanwezige reacties vaak wel wordt getoond) of draait de lay-out van de site in de soep zonder het reactieblok, dan schakel je deze via de knop weer in. Op alle andere geopende sites blijven de reacties echter uitgeschakeld.

3 Instellen en verwijderen

Heel veel mogelijkheden tot het naar de hand zetten van de werking van deze extensie krijg je niet, maar de optie die je wel krijgt is wel heel handig. Standaard is Shut Up namelijk zo ingesteld dat deze onthoudt voor welke sites je de reacties hebt in- en uitgeschakeld. In principe is dat prima, maar stel dat je de reacties standaard altijd uit wilt hebben omdat je, bijvoorbeeld, je kinderen wilt beschermen tegen ongeschikt taalgebruik, dan is het niet handig wanneer je handmatig weer alles moet uitschakelen dat je hebt ingeschakeld. Gelukkig kun je Shut Up z’n instellingen laten vergeten. Klik op het pictogram met het gereedschap rechtsboven en vervolgens op Instellingen / Extensies. In de lijst met extensies zie je Shut Up. Klik op Opties, waarna er een nieuw venster opent. In dit venster verwijder je het vinkje bij Remember where I’ve enabled comments, waarna Shut Up geen instellingen meer bewaart. De extensie verwijderen is net zo eenvoudig, bij Shut Up in Extensies klik je op het pictogram met de prullenbak.

1 Reactie(s) op: Reacties uitzetten in Google Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 juli 2015 13:53 Anoniem
    ik ga google uitzetten.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.