Recensie: Google TV (Sony NSZ-GS7)

© PXimport

Recensie: Google TV (Sony NSZ-GS7)

Geplaatst: 26 november 2012 - 14:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jeroen Boer

Op smartphones en tablets heeft Googles Android zich ruimschoots bewezen. Er is echter nog een derde platform waarop Google met Android actief is: de televisie. Sony is met de NSZ-GS7 de eerste die Google TV 2.0 in Nederland beschikbaar maakt. Is Android op de televisie net zo’n succes als op de tablet en smartphone?

In Nederland is Sony voorlopig de eerste en enige aanbieder van een Google TV-apparaat in de vorm van de NSZ-GS7 Internetspeler met Google TV. De NSZ-GS7 is een simpel ogend zwart kastje dat qua formaat vergelijkbaar is met de meeste mediaspelers. De mediaspeler is alleen via HDMI aan te sluiten op een televisie. Geluid kan eventueel ook via een optische S/Pdif-aansluiting aangesloten worden.

Verder heeft het apparaat twee usb2.0-poorten en een netwerkaansluiting. De 3,5mm-aansluiting is voor een infrarood-blaster om signalen van de afstandsbediening door te geven aan televisie, geluidssysteem of televisie-ontvanger. Google TV 2.0 is gebaseerd op Android 3.2 en lijkt qua interface sterk op wat we van tablets kennen.

Mixen met live-televisie

Met Google TV belooft Google content van internet naadloos te mixen met live-televisie. Zo kan je bijvoorbeeld iets op Wikipedia opzoeken terwijl je in een klein venstertje het televisiebeeld nog ziet. Net als op tablets kent Google TV de applicatiewinkel Play. Hij is helaas aanmerkelijk leger dan we van smartphones en tablets gewend zijn. Zelfs Angry Birds is nergens te bekennen.

De NSZ-GS7 verbind je met een HDMI-kabel en eventueel een S/PDIF-kabel met de televisie en geluidsysteem. Omdat Google TV ook toegang biedt tot live-televisie, dien je ook een televisie-ontvanger (settopbox) van bijvoorbeeld Ziggo, UPC of KPN aan te sluiten via de HDMI-ingang. Als je digitale televisie kijkt via een CI+-module in de televisie, kan je de Google TV niet optimaal gebruiken, dit werkt namelijk niet.

Een externe televisie-ontvanger is overigens niet noodzakelijk, maar dan kan je geen televisie kijken via de Google TV. Tijdens de installatiewizard dien je een Google-account op te geven of aan te maken, waarna gevraagd wordt welke apparatuur je hebt. Google TV kent veel televisie-ontvangers en recorders, maar onze ontvanger (een Humax IRHD-5100C) staat vreemd genoeg niet in de lijst.

We kunnen hem gelukkig bedienen door te kiezen voor een ander apparaat van Humax. Onze televisie en geluidsysteem staan wel in de lijst. Als de installatie afgerond is, komt het hoofdmenu van de Google TV in beeld. Dit is een horizontale strook met een aantal apps. De belangrijkste zijn YouTube, Chrome en natuurlijk Live TV waarmee je televisie kijkt. De apps zijn te vervangen door andere apps.

Afstandsbediening

De afstandsbediening die Sony heeft ontworpen voor de NSZ-GS7 is een bijzonder exemplaar. Aan de ene kant vinden we diverse navigatieknoppen plus een touchpad. De andere kant van de afstandsbediening bevat een verlicht QWERTY-toetsenbord. Acties kan je bevestigen door op de touchpad te drukken.

© PXimport

De pictogrammen op het hoofdmenu zijn aan te passen.

De touchpad ondersteunt multitouch-gebaren en je kunt bijvoorbeeld scrollen door met twee vingers te schuiven en zoomen door te knijpen. Omdat Google TV alle functies van televisiekijken overneemt, doet de afstandsbediening ook dienst als afstandsbediening voor de televisie, televisie-ontvanger en geluidssysteem. De NSZ-GS7 heeft hiervoor een ingebouwde infraroodzender en je krijgt ook nog een losse infraroodzender meegeleverd.

Daarnaast kan je desgewenst een smartphone of tablet gebruiken. Sony heeft de app Media Remote beschikbaar voor Android en iOS. Google heeft ook een eigen app, maar die is op het moment van schrijven in Nederland niet te downloaden. Wel is er voor Android nog de gratis app Able Remote. Able Remote vinden wij prettiger in gebruik dan Sony’s app, maar je kunt ze uiteraard beide uitproberen.

Televisie

Televisie kijk je op de Google TV via de app Live TV. Helemaal naadloos gaat dat overigens niet. Als we de app starten wordt het beeld even zwart en laat onze televisie de naam van de HDMI-ingang zien. Televisiebeeld kan ook als klein venstertje over andere apps heen gelegd worden.

Verder is er op televisiegebied niet zoveel mogelijk. Iets simpels als een televisiegids is er bijvoorbeeld niet. Alleen in de VS heeft Google TV de app TV & Movies die dienst doet als geavanceerde televisiegids en waarmee ook naar content gezocht kan worden. Als je dan bijvoorbeeld Friends wilt kijken, dan zoekt de app waar je dat momenteel online of live op televisie kunt zien.

Helaas is deze handige functionaliteit dus nog niet beschikbaar in Nederland. De afstandsbediening heeft wel een knop om direct de gids van de externe televisie-ontvanger te tonen. Iets anders dat we missen, zijn apps voor gemist-diensten. De enige Nederlandse apps die we op dit gebied vonden zijn RTL XL en een app van het programma 3 Op Reis. Echt veel meerwaarde voor televisiekijken bovenop onze externe televisie-ontvanger biedt de Google TV dus (nog) niet. Als je puur televisie kijkt, hebt je dus een extra kastje voor niets aanstaan.

Google Chrome & YouTube

Het sterkste punt van Google TV komt van twee bekende Google-diensten: Chrome en YouTube. De browser op Google TV is gebaseerd op Chrome 11 voor Linux. Hij werkt goed en is redelijk snel. Websites worden netjes weergegeven, maar het scrollen met de touchpad gaat soms niet geheel vloeiend.

De browser ondersteunt flash en een site met flashfilmpjes zoals Dumpert.nl werkt prima. Helemaal gelijk aan een desktopversie is Chrome overigens niet, plug-ins worden niet ondersteund en de online Chrome-versie van Angry Birds werkt bijvoorbeeld ook niet. Via een trucje (een andere useragent instellen) kregen we deze site wel aan de gang, maar heel vloeiend werkte het spel niet. Voor het bekijken van websites is de browser echter prima geschikt. Het is de beste die we op Smart TV-gebied tot nu toe hebben gezien.

© PXimport

De voorkant van de afstandsbediening bevat een touchpad, de achterkant een toetsenbord.

Het echte pareltje is YouTube. De app zit erg goed in elkaar en je kunt filmpjes razendsnel terugvinden. Inloggen met je eigen account is mogelijk zodat je jouw favorieten bij de hand hebt en filmpjes kunt kijken die je hebt geselecteerd om later te bekijken. Heb je een filmpje gekeken dat je leuk vindt, dan zijn filmpjes van hetzelfde kanaal of gerelateerde video’s snel op te roepen. De YouTube-app op Google TV is simpelweg de beste die we ooit zagen en de grootste meerwaarde van het apparaat.

NSZ-GS7 als mediaspeler

Helaas blijkt de NSZ-GS7 geen alternatief te zijn voor een netwerkmediaspeler. De standaard-app Media Player van Sony kan niet omgaan met netwerkbronnen. Het is wel mogelijk om mediabestanden af te spelen vanaf een usb-opslagapparaat. Minder handig hierbij is dat er alleen usb-poorten aan de achterkant van het apparaat zitten.

Qua bestandsondersteuning is de NSZ-GS7 dan weer wel in orde, maar er is één heel belangrijk nadeel: het apparaat doet niets met DTS. Dat beperkt zich niet alleen tot het zelf decoderen, ook het doorsturen van een DTS-bitstream naar een surroundreceiver blijkt onmogelijk. Dat is toch wel een flinke domper. Het netwerkprobleem is gelukkig op te lossen via Google Play.

De beste oplossing is de app Plex, die in een Sony-versie gratis is te downloaden. Op zich heb je aan Plex een prima mediaspeler, maar Plex heeft als nadeel dat je ergens in je netwerk op een pc de Plex Media Server moet draaien. Niet altijd even handig dus.

Ook gratis te downloaden is de DLNA-app Avia Media Player. Deze app kan netwerkbronnen via DLNA benaderen. Jammer is dat de beeldkwaliteit van mediabestanden zichtbaar minder mooi is via deze app. De derde app die wij konden vinden is GTVbox waar je 2,28 euro voor moet betalen. Deze app kan wel gedeelde netwerkbronnen benaderen, maar uiteraard nog steeds niets doen met DTS.

Conclusie

We weten niet zo goed wat we moeten denken van de NSZ-GS7 en Google TV. De belofte dat internet naadloos met internet wordt gemengd wordt deels waargemaakt. Het is inderdaad mogelijk om de interface als overlay over het televisiebeeld te leggen en om televisie in een klein venster te kijken terwijl je een andere app gebruikt. Daar houdt het qua televisiebeleving wel mee op, want basale functies als een televisiegids en gemist-diensten ontbreken. Verder blijkt het op apps-gebied maar een kale bedoening op de Play-store voor Google TV.

Als mediaspeler om gedownloade films af te spelen voldoet de NSZ-GS7 niet echt. De standaard-app kan niet omgaan met netwerkbronnen en ook oplossingen via apps van derde partijen zijn niet optimaal. Jammer is dat het apparaat DTS zelfs niet als bitstream kan doorgeven aan een surroundreceiver. De NSZ-GS7 is wel heel goed in browsen en nog beter in YouTube. Wil je het beste apparaat om YouTube te bekijken op een televisie, dan is dit de juiste keuze. Van een apparaat van 200 euro verwachten wij echter meer dan dat. Google TV heeft zeker potentie, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek. Hopelijk komt de app TV & Movies snel beschikbaar in landen buiten de VS, want dan wordt in ieder geval televisie kijken een stuk aantrekkelijker.

Sony Internetspeler met Google TV (NSZ-GS7)

Prijs € 200,-

Mediaprocessor Marvell Armada 1500 (1,2 GHz dualcore)

Videoformaten Avi, mkv, wmv, asf, mpg, mpe, mpeg, m2t, mts, m2ts, mp4, m4v, mov, qt, 3gp, 3g2, 3gp9, mvc, mov

Videocodecs Mpeg-1, mpeg-2, mpeg-4, H.24, mvc, mov, xvid, divx, wmv

Audioformaten Wav, mp3, asf, wma, aac, ac3, pcm, lpcm, Dolby Digital

Afbeeldingsformaten Jpeg, bmp, png

In- en uitgangen HDMI-uitgang, HDMI-ingang, 2x usb 2.0, S/PDIF-uitgang (optisch), 3,5mm-infraroodpoort

Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth 3.0

Oordeel 2,5/5

Pluspunten

Goede YouTube-app

Goede browser

Afstandsbediening

Minpunten

Slechte mediaspeler

Geen ondersteuning voor DTS

Weinig apps

Doet weinig met tv

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten