Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Recensie: Logitech Touch Mouse M600

Door: Edmond Varwijk | 24 juli 2012 13:11

Overige elektronica

In de race om als eerste een aanraakgevoelige muis voor de pc te introduceren was Microsoft sneller dan Logitech. En hoewel beide natuurlijk vooral achter Apple aanliepen, gaf de extra tijd Logitech de gelegenheid nog even langer na te denken over de combinatie touch, muis en Windows. Het heeft daarbij een opvallende keuze gemaakt.

De M600 Touch Mouse is Logitechs antwoord op de Magic Mouse van Apple én het drietal aanraakmuizen dat Microsoft inmiddels heeft uitgebracht. Van die laatste serie lijkt de M600 nog het meest op de Microsoft Touch Mouse. Kenmerkend voor de aanraakmuizen is dat ze geen knoppen hebben maar een aanraakgevoelige bovenkant. De muis moet nog steeds worden bewogen om de cursor te verplaatsen, maar voor de overige handelingen zoals scrollen en bladeren volstaat het om met de vinger een beweging over de bovenkant van de muis te maken. Links- en rechtsklikken is mogelijk door één vinger links of rechts boven de muis te houden en deze in te drukken. De muis heeft daarbij als nadeel dat er op het moment van klik maar één vinger op de muis mag rusten. De andere vinger(s) moeten dus echt opgetild worden, los van de muis, om de muis de klik correct te laten registreren. De Microsoft Touch Mouse heeft dit nadeel ook. De M600 is geschikt voor zowel links- als rechtshandig gebruik en is voorzien van een geavanceerde laser die op nagenoeg elk oppervlak te gebruiken is. De M600 is draadloos en gebruikt voor de communicatie een mini-usb-ontvanger waarop tot maximaal vijf andere Logitech-apparaten aangesloten kunnen worden. De ontvanger kan in de muis worden opgeborgen, daarvoor zit een uitsparing achter de klep van het batterijvak. De muis werkt op een of twee AA-batterijen en is hierdoor ook lichter of zwaarder te maken.

De bovenkant van de Logitech M600 is aanraakgevoel, extra knoppen en scrollwiel ontbreken.

Gebaren

Bij de vingerbewegingen, de zogeheten 'gestures', is er een groot verschil tussen de Touch Mouse van Microsoft en Logitechs M600. Terwijl Microsoft bewegingen met één, twee en drie vingers ondersteunt, ondersteunt de Logitech alleen bewegingen met één vinger. De Logitech M600 is niet multi-touch, de Microsoft Touch Mouse wel. Voor het gebruik betekent dit dat de functionaliteit van de Logitech Touch Mouse veel minder uitgebreid is dan die van de Microsoft Touch Mouse. Met de Logitech M600 kunt u verticaal scrollen binnen documenten en webpagina's aangevuld met terug- en vooruit bladeren. De Microsoft-muis voegt daar nog horizontaal scrollen aan toe en heeft bij gebruik van twee vingers de mogelijkheid om het actieve venster te maximaliseren, minimaliseren of naar links of rechts te verplaatsen (Aero Snap) en met drie vingers kan de Microsoft Touch Mouse zelfs alle vensters minimaliseren of maximaliseren. Logitech zegt dat men er bewust voor heeft gekozen de gebaren op de M600 beperkt te houden. "De extra bewegingen die met andere aanrakingsgevoelige muizen mogelijk zijn werken vaak niet goed omdat de bewegingen te precies moet worden uitgevoerd," aldus Logitech. Een beetje raar omdat de Logitech Wireless Touchpad bewegingen met meerdere vingers ondersteunt. Helemaal ongelijk heeft men echter ook niet. Na een paar maanden intensief gebruik van de Microsoft Touch Mouse valt inderdaad op dat vooral de eenvoudigere bewegingen worden gebruikt (grofweg die met één of twee vingers). Bewegingen met drie vingers worden door ons nauwelijks gemaakt, al zijn die in alledaags computergebruik ook minder relevant.

De bovenzijde van de Logitech M600 Touch Mouse voelt erg prettig aan.

Comfort

Het comfort van de M600 Touch Mouse is erg goed. Hoewel de muis volledig van plastic is gemaakt voelt de Logitech-muis veel zachter en prettiger aan dan de Microsoft Touch Muis. De M600 is bovendien aan de bovenzijde helemaal glad waardoor de vingers echt over het oppervlak van de muis kunnen schaatsen. Microsoft heeft haar Touch Mouse voorzien van een soort raster dat bij langduriger gebruik wrijving en irritatie geeft. De Logitech-muis is ook iets breder dan Microsofts Touch Mouse. Door Logitechs functionele beperking waardoor de vingers minder bewegingen maken, geeft de Logitech Touch Mouse veel minder stress in het gebruik. Wie de Microsoft Touch Mouse echt ten volle gebruikt, merkt dat hij veel meer vingers gebruikt dan normaal en ook in richtingen die niet altijd even prettig zijn. De functionele beperking van de Logitech-muis betaalt zich hierin uit.

Het verschil in vormgeving is duidelijk te zien met rechts de Logitech M600 Touch Mouse, in het midden de Microsoft Touch Mouse en links de Logitech Performance Mouse MX.

En in dezelfde opstelling is het verschil direct van voren gefotografeerd nog weer duidelijker te zien. De M600 is platter dan alle andere muizen en breder dan de Microsoft Touch Mouse.

Conclusie

Logitech heeft met de Touch Mouse M600 een leuke muis ontwikkeld met slechts een beperkt aantal voordelen ten opzichte van een conventionele muis met scrollwiel en knoppen. Logitech ondersteunt namelijk minder gebaren dan de Microsoft Touch Mouse. Hierdoor is hij bij langdurig gebruik echter weer prettiger. Waar de M600 erg goed op scoort is het comfort: de muis voelt erg prettig aan ondanks dat deze volledig uit plastic is vervaardigd. In combinatie met e goede sensor is dit een prima muis.

Logitech Touch Mouse M600

Prijs 69,99 Taal

Garantie 3 jaar

OS Windows 7

Oordeel 8/10

Pluspunten

Touch-functionaliteit

Ligt comfortabel in de hand

Voor links- en rechtshandigen

Minpunten

Beperkte touch-functionaliteit

Geen aanraakgebaren met meerdere vingers

1 Reacties op: Recensie: Logitech Touch Mouse M600

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 9 maanden geleden Anoniem
  waar is bij de m600 de middelste muisknop klik gebleven?
  bij bij firefox, klik scrolllock!

  jammer!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.