© PXimport

Recensie: Nokia Lumia 920

Geplaatst: 18 december 2012 - 13:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Elmar Rekers

Met de Lumia 920 schotelt Nokia ons het meest complete Windows Phone 8-toestel van dit moment voor. Maar is een innovatieve smartphone ook voldoende om de moordende concurrentie van de iPhone 5 en Galaxy S III het hoofd te bieden? Het zal wel moeten... Na jaren van verval, is falen voor Nokia geen optie.

Waar fabrikanten als Samsung en Apple zichzelf in lastige bochten wringen om hun telefoons zo dun en licht mogelijk te maken, lijkt Nokia lak te hebben aan deze wedloop. Met zijn 11 millimeter en 185 gram is de Lumia 920 een stuk dikker en zwaarder dan concurrenten als de iPhone 5 en zelfs de Galaxy Note II.

En dat is wennen. Je voelt het grote blok immers altijd in je broek- of jaszak zitten, en dat zal niet iedereen even prettig vinden. Je leert er echter snel mee leven, waarna wij in toenemende mate waardering kregen voor de uitstekende bouwkwaliteit van dit toestel. Nokia levert met de 920 een zeer stevige telefoon af, die door de ronde afwerking ook heerlijk in de hand ligt.

Lumia-design

Qua design houdt Nokia vast aan de ingeslagen weg met de Lumia 800 en 900. Het formaat is vrijwel gelijk aan dat van de 900, maar gelukkig heeft het platte scherm (met zijn foeilelijke opstaande rand) plaatsgemaakt voor een licht gebold scherm dat in het toestel verzonken ligt. Een prachtig scherm dat de ronde vormen van het toestel alleen maar complimenteert.

De door ons geteste rode versie heeft, net als de gele en witte variant, een glanzende afwerking. Dit doet helaas wat speelgoedachtig aan en het materiaal is erg gevoelig voor vingerafdrukken en krassen. De zwarte uitvoering beschikt, net als de Lumia 800 uit 2011, over een matte afwerking.

Alle knoppen zitten aan de rechterzijde van de telefoon. Mede hierdoor heeft de 920 een minimalistisch uiterlijk gekregen. Naast de volumeregelaar en de aan/uit-knop, is er ook een speciale camera-knop aanwezig. Dit is vooral prettig omdat de kans groot is dat je met deze Lumia veelvuldig kiekjes gaat schieten, maar daarover later meer. Alle knoppen geven een prettige weerstand en lijken gebouwd om vele jaren dienst te doen.

Beeldscherm

Nokia heeft het toestel voorzien van een groot beeldscherm (4,5 inch), en dit is zeker een van de voornaamste trekpleisters. Het scherm biedt diepe zwarttinten, levendige kleuren en tekst van websites of e-mails is uitstekend leesbaar, ook in direct zonlicht.

© PXimport

De door ons geteste rode Lumia 920 valt direct op wanneer je hem tevoorschijn tovert.

Het scherm biedt ook enkele handige functies. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de telefoon aan te sturen wanneer je handschoenen draagt. Wij hebben dit voor de zekerheid nog even bij andere smartphones getest, maar toestellen als de iPhone 5 en HTC One X geven vrijwel geen reactie als we deze willen besturen met handschoenen of onze nagels. Het klinkt misschien als een futiliteit, maar het blijkt bijzonder handig wanneer je in de kou op de tram of bus staat te wachten.

Een andere primeur die de Lumia 920 met zich meebrengt, is de optie tot draadloos opladen. Door een speciaal oplaad-dock aan te schaffen (iets dat Nokia tot eind februari gratis met deze telefoon meelevert) kan de telefoon worden opgeladen wanneer deze op dit kunststoffen plaatje wordt gelegd. Nokia heeft hier op het moment van schrijven echter nog geen test-exemplaren van beschikbaar, dus we zullen dit artikel van een update voorzien zodra we de oplader binnen hebben.

Windows Phone 8

De Lumia 920 draait op Windows Phone 8. Dit is het jongste mobiele besturingssysteem van Microsoft, en hiermee moet de concurrentie worden aangegaan met Googles Android en iOS van Apple. Windows Phone 8 is absoluut wennen wanneer je eerder een iPhone of Android-telefoon hebt gehad, maar eenmaal in gebruik zal snel blijken dat het een zeer gebruiksvriendelijk systeem is.

Het grote voordeel van Windows Phone is dat je als gebruiker weinig fout kunt doen. Het besturingssysteem werkt snel, duidelijk en is uitermate stabiel. Tel daar bij op dat de Lumia 920 over een snelle processor beschikt, en je hebt een smartphone die op geen enkel moment een hapering zal vertonen. Daarbij werkt de telefoon ook naadloos samen met een Windows 8-pc of Xbox 360-spelcomputer.

© PXimport

Nokia levert in Nederland de draadloze oplader tot eind februari gratis bij de Lumia 920.

De beschikbare applicaties in de Windows Store blijken helaas nog altijd de achilleshiel van Windows Phone. Veel populaire apps die wel voor Android en iPhone beschikbaar zijn, ontbreken op het besturingssysteem van Microsoft. Daarbij zijn er ook enkele apps die wel op Windows Phone 7 draaiden, maar nog niet zijn overgezet naar Windows Phone 8. Iets waar Microsoft toch echt vaart achter moet zetten.

Nokia heeft Windows Phone 8 gelukkig aangevuld met een stel handige applicaties van eigen makelij. Naast Nokia Music, Nokia Kaarten en Nokia Trailers, valt vooral Nokia Rijden in positieve zin op. Het betreft hier een volledig gratis navigatiesysteem, welke nauwkeuriger is dan gratis alternatieven op Android of de iPhone. Daarbij kan je volledige kaarten van landen op de telefoon downloaden, zodat je op vakantie in het buitenland geen internetverbinding nodig hebt om de weg te vinden.

PureView-camera

De Finse fabrikant blaast hoog van de toren over de 8,7 megapixel-camera in de Lumia 920. En niet geheel onterecht. De camera is namelijk voorzien van de PureView-techniek, wat ervoor zorgt dat met name foto’s bij slechte lichtomstandigheden (’s avonds) indrukwekkend zijn. Een vaste hand is hierbij wel een vereiste, anders worden de kiekjes snel wazig. Ook de HD-video’s die we met deze camera kunnen schieten zijn uitstekend, waarbij schuddende beelden worden beperkt door de ingebouwde beeldstabilisatie.

De camera heeft op het moment van schrijven helaas nog wel te kampen met een hardnekkige softwarefout. Hierdoor zijn foto’s die je overdag schiet vaak onscherp of worden de kleuren vervormd. Nokia zegt nog vóór de Nederlandse lancering (januari 2013) een software-update naar Lumia 920 te brengen, welke hopelijk een oplossing biedt voor dit probleem.

© PXimport

De City Lens-app laat zien welke locaties zich in jouw directe omgeving bevinden.

Over de batterij van de Lumia 920 zijn we zeer goed te spreken. Het toestel houdt het bij normaal gebruik makkelijk een etmaal vol, en zet je de spaarstand aan dan zou je zomaar eens twee dagen met een oplaadbeurt kunnen doen. Echter lijkt niet iedereen van een goede accu te profiteren. Op internet doen verschillende Lumia 920-gebruikers namelijk hun beklag over een softwarefout die de batterij onnodig snel leeg trekt.

Naast internetten, bellen, filmen en chatten, gebruiken veel mensen een smartphone af en toe ook nog om ouderwets een telefoongesprek te voeren. De belkwaliteit is gelukkig uitstekend, vooral wanneer je met iemand belt die eveneens een toestel met HD Voice gebruikt. Stemmen komen helder door en we hebben geen last gehad van wegvallende gesprekken of ruis.

Conclusie

De Lumia 920 is zonder twijfel het beste Windows Phone-toestel tot op heden. De smartphone zit vol handige functies, heeft een prachtig beeldscherm en een design dat volstrekt uniek is. Dit eigen smoelwerk van de 920 is echter wel een kwestie van smaak. Vooral de opvallende behuizing en het flinke gewicht zou voor sommige mensen een struikelblok kunnen zijn. Als Microsoft er nu nog even voor zorgt dat de Windows Store zich rap vult met populaire apps, dan is de Lumia 920 wat ons betreft een meer dan waardige concurrent voor marktleiders als de iPhone 5 en Galaxy S III.

Nokia Lumia 920

Prijs € 599,-

Lancering januari 2013

Besturingssysteem Windows Phone 8

Scherm 4,5 inch (1280 x 768 pixels)

Processor 1,5GHz dual-core

Geheugen 1 GB RAM

Opslag 32 GB

Camera voorkant 1,2 megapixel

Camera achterkant 8,7 megapixel

Afmetingen 130 x 70 x 11mm

Gewicht 185 gram

Communicatie Wifi, bluetooth, gps, nfc, 3G, 4G

Aansluitingen Micro-usb, 3,5mm-audio

Batterij 2000 mAh

Pluspunten

Bouwkwaliteit

Gewaagd design

Snel

Schitterend beeldscherm

Navigatie

Minpunten

Fout in camera-software

Gewicht

Gebrek aan apps

Oordeel 4/5

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten