Recensie: Sonos SUB

Door: raymond-koning | 11 september 2012 15:36

Review

Vol trots heeft Sonos, specialist in streaming audio, zijn eerste subwoofer aangekondigd en bij ons voor de deur afgeleverd. De gloednieuwe Sonos SUB moet niet alleen zorgen voor het oneindig diepe en gecontroleerde lage geluid, maar moet ook energie en vuurwerk in een nummer pompen wanneer het even wat harder moet bij de PLAY:3 en PLAY:5-luidsprekersystemen. Benieuwd of Sonos geslaagd is?

De Sonos PLAY-luidsprekersystemen hebben een ingebouwde versterker en met name de PLAY:5 weet ons aardig te imponeren met zijn volume en de behoorlijke geluidskwaliteit. Dit geldt nog sterker als u twee systemen koppelt, waarbij de eerste PLAY:5 dienst doet als linkerkanaal en de tweede PLAY:5 als rechterkanaal. Het is lastig en kostbaar om goede lage tonen uit compacte speakers te krijgen. Daarom is het beter om de zaak te begrenzen als u toch een behoorlijke geluidskwaliteit wilt krijgen. Een subwoofer kan vervolgens als aanvulling worden gebruikt. De Sonos SUB wordt draadloos verbonden met uw Sonos-systeem, waardoor u niet meer kabels nodig hebt dan het netsnoer voor de ingebouwde versterkers. De Sonos SUB werkt alleen samen met Sonos-systemen die over een eigen versterker beschikken en dus niet met de CONNECT of andere voorgangers die u aansluit op uw eigen stereo-installatie. Via de Sonos Controller-app koppelt u de SUB aan uw Sonos-systeem. De SUB is fraai vormgegeven en vooralsnog beschikbaar in de kleur hoogglans piano zwart. Het mooie van deze zwarte kleur is dat de omgeving erin reflecteert. De reflecties breken de vorm en maken het tot een levendig object dat toch niet heel erg opvalt. Het systeem kan staand of liggend worden geplaatst.

Goed geluid

Tijdens het installeren laat de Sonos Controller-app u de SUB configureren met een audiotest. Achteraf kunt u het volume van de SUB met een slider eenvoudig wijzigen wanneer u bij bepaalde gelegenheden graag wat meer bas wilt hebben. Vooral twee gekoppelde PLAY:5-systemen in combinatie met de SUB geven goed geluid en doen de aarde beven. Ook wanneer u op lage volumes draait, voegt de SUB iets substantieels toe, omdat de lage tonen niet meer hol en geknepen klinken. Wel vinden we dat bij een PLAY:3-systeem de middentonen wat overheersen. We hebben dit niet met de equalizer weggehaald, omdat we van mening zijn dat alles goed moet klinken wanneer de set neutraal staat ingesteld.

Met de slider kunt u eenvoudig het volume van de SUB aanpassen aan gewenst niveau.

Conclusie

De Sonos SUB klinkt goed en laat zich eenvoudig installeren. Voor een kleinere ruimte, zoals een slaapkamer, is het prima werken met een PLAY:3 en de SUB. Maar dan moet u zich natuurlijk wel afvragen of u daar een subwoofer wilt hebben. Voor woonkamers en andere grotere ruimtes is de subwoofer zeker een aanrader en voegt het veel toe aan uw Sonos PLAY-systeem. De SUB kost 699 euro, dat is geen kleinigheidje. In onze beleving past de SUB dan ook het beste bij de uitstekende PLAY:5.

Sonos SUB

Prijs € 699,-

Info www.sonos.com

Werkt samen met CONNECT:AMP, ZP120, ZP100, PLAY:5 (ZonePlayer S5) en PLAY:3.

Oordeel 8/10

Pluspunten

Geluid

Gemak

Volume

Minpunten

Prijs

0 Reactie(s) op: Recensie: Sonos SUB

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.