© PXimport

Recensie: Xperia sola

Geplaatst: 3 september 2012 - 10:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Waar de Xperia S, P en U opvallen door een stijlvol design, moet de sobere Xperia sola het vooral hebben van zijn compacte formaat en een uitgebalanceerde prijs-/kwaliteitsverhouding. Niets mis mee, maar hierdoor valt hij wel een beetje in het niets op de bomvolle midrange-markt.

Wat als eerste opvalt aan de Xperia sola is dat deze smartphone er lang niet zo gelikt uitziet als de luxe NXT-serie. Iets dat vooral komt door het ontbreken van de doorzichtige rand onder het scherm. Wat wel in het oog springt is de keuze van Sony om het scherm bovenop het toestel te plakken, wat er volgens ons niet erg mooi uitziet.

Met zijn 107 gram is de sola zeer licht. Tel daar bij op dat het toestel ook nog eens lekker compact is en we hebben hier te maken met een smartphone die zonder problemen in een broekzak kan worden weggestopt. Daarnaast is de bouwkwaliteit ook nog eens prima, met een behuizing van zogenoemd 'softtouch'-plastic. Een beschermhoesje is overigens geen overbodige luxe, aangezien het display behoorlijk krasgevoelig blijkt.

Bravia-engine

Het lcd-beeldscherm op de sola is 3,7 inch groot en heeft een resolutie van 854 x 480 pixels. Het is misschien niet het mooiste scherm op de markt, maar door de grote kijkhoek, uitstekende kleurstelling en sterke prestaties van de Bravia-engine, stijgt de sola wel boven de schermen van zijn midrange-concurrenten uit.

Het scherm is verder voorzien van de zogenoemde 'floating touch'-techniek. Dit houdt in dat het scherm al op uw vinger reageert voordat u het daadwerkelijk aanraakt. Leuk bedacht natuurlijk, maar doordat de techniek alleen in de browser echt een functie heeft - en het ook nog eens erg lang duurt voordat we bijvoorbeeld een link hebben geselecteerd - is het niet bepaald een praktische toevoeging.

© PXimport

De sola ligt door zijn formaat en goede bouwkwaliteit heerlijk in de hand.

Dualcore-processor

Onder de motorkap vinden we een 1 GHz dualcore-processor en 512 MB aan RAM. Het toestel loop hierdoor als een zonnetje en multitasking kan hij zonder problemen aan. De opslagcapaciteit bedraagt 8 gigabyte, wat gelukkig kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje.

De Xperia sola is voorzien van een 5 megapixel camera, welke ondersteund wordt door een led-flitser en auto focus. De camerafunctie heeft allerlei handige snufjes en instellingen die het schieten van foto's (en 720p video's) veelzijdig maken. De kwaliteit van de foto's is goed te noemen, waarbij ook de kiekjes bij weinig licht aardig uit de verf komen. Een front-facing camera ontbreekt helaas.

Teleurstellend is ook de toegewijde cameraknop op het toestel. Het is natuurlijk prettig dat een fabrikant de moeite neem deze toe te voegen, maar bij de sola moet u zo hard op de knop drukken dat u de telefoon onmogelijk stil kunt houden. De virtuele knop op het beeldscherm biedt gelukkig uitkomst.

Android 2.3

De Xperia sola wordt geleverd met Android 2.3, maar een update naar Ice Cream Sandwich is in aantocht. Uiteraard heeft Sony ook deze telefoon weer voorzien van zijn eigen Timescape-interface. Erg gebruiksvriendelijk kunnen we dit nog altijd niet noemen, maar mooi is het zeker.

© PXimport

Doordat het scherm hoger ligt, doet de sola enigszins oubollig aan.

De batterij van de sola houdt het krap aan een dag uit bij een normaal gebruik. Niet bepaald sterk dus. Daarbij is de magere 1320 mAh-batterij ook nog eens niet te verwijderen. Hopelijk brengt de Android 4.0-update wat verbeteringen met zich meer voor de batterijduur van de sola.

Conclusie

Met zijn straatprijs van zo'n 300 euro is de Xperia sola een betaalbare dualcore-smartphone. Toch is de concurrentie in dit prijssegment groot, en de sola weet toestellen als de Galaxy S Advance en HTC One V dan ook niet achter zicht te laten. Wel laat het beeldscherm een verrassend sterke indruk achter en is de bouwkwaliteit bijzonder goed. Zoekt u dus een betaalbare telefoon van het formaatje iPhone 4S, dan is de compacte sola zeker het overwegen waard.

Sony Xperia sola

Adviesprijs € 319,-

Besturingssysteem Android 2.3

Processor 1 GHz dualcore (ST-Ericsson NovaThor U8500)

Geheugen 512 MB

Opslag 5 GB

Scherm 3,7 inch-lcd (854 x 480)

Camera 5 megapixel

Accucapaciteit 1320 mAh

Communicatie wifi, bluetooth 2.1, nfc, edge, gprs

Afmetingen 116 x 59 x 9,9 mm

Gewicht 107 gram

Verkrijgbare kleuren zwart, wit, rood

Oordeel 7/10

Pluspunten

Dualcore-processor

Uitstekend beeldscherm

Goede bouwkwaliteit

Minpunten

Batterijduur kort

Floating touch is nutteloos

Geen front-facing camera

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten