Regering omarmt wet netneutraliteit

© PXimport

Regering omarmt wet netneutraliteit

Geplaatst: 9 juni 2011 - 13:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Minister Verhagen omarmt het voorstel van de oppositie om netneutraliteit in de wet te verankeren in een "historisch" Kamerdebat. VVD trekt de alternatieve wetswijziging in.

Nederland stevent af op netneutraliteit, als tweede land ter wereld. Woensdagmiddag debatteerde de Tweede Kamer de hele middag met Minister Verhagen over talloze cruciale wijzigingen in de telecomwet. Zoals verwacht was een hoofdrol weggelegd voor netneutraliteit, het principe dat internetproviders geen websites, diensten of applicaties mogen blokkeren, afknijpen of belasten.

VVD slikt amendement in

Alhoewel de VVD een eigen wetswijziging had ingediend waar de providers nog wel die ruimte kregen, bleek al snel dat hiervoor weinig steun was. VVD-Kamerlid Afke Schaart trok daarom het amendement in.

Het voorstel vóór verplichte netneutraliteit, van D66, PvdA, GroenLinks en SP, kon op warme sympathie rekenen van minister Verhagen. “Ik omarm het amendement,” aldus Verhagen. Eerder beloofde de bewindsman al de motie Braakhuis uit te voeren, de ‘booster rocket’ in de tweetrapsraket van de oppositie.

Verhagen: netneutraliteit nu nodig

Volgens Verhagen hebben de operators het er zelf naar gemaakt met hun dubieuze plannen om VoIP, chat of tethering te blokkeren of te tariferen. “Absoluut ongewenst en slecht voor de innovatie,” vond de minister.

Het kabinet had graag wat meer tijd gehad om het voorstel uit te werken, maar Verhagen erkende dat het tijdstip wel degelijk opportuun is, ook al loopt ons land daarmee ver voor de Europese troepen uit. “Wij zijn namelijk ook eerder en heviger geconfronteerd met de gevolgen van plannen om concurrerende diensten te belasten dan andere Europese landen.”

Boemerang voor operators

Wetgeving is dan ook gepast, omdat door de afknijppraktijken van de providers “de keuzevrijheid van consumenten komt onder druk komt te staan.” “Eerlijk gezegd is dit uitgelokt door een aantal spelers in de markt”, sneerde Verhagen richting KPN en Vodafone, die hun hand hebben overspeeld.

Sterker nog, “ik wil hiermee internationaal een signaal uitzenden in de lopende discussie in Europa: wij staan pal voor netneutraliteit,” aldus Verhagen enthousiast.

GroenLinks sprak van een ‘historisch’ debat. Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven en PvdA’er Martijn van Dam toonden zich beiden "zeer tevreden". “Dinsdag is de stemming, maar ik ben er nu 95 procent zeker van dat het gaat lukken”, aldus Verhoeven tegenover Webwereld. Beiden prijzen de opstelling van Verhagen.

Ook de PVV steunt het wetsvoorstel van harte, bleek uit de bijdragen van Kamerlid Jhim van Bemmel. VVD’er Afke Schaart zei na het debat dat ze het enig overgebleven voorstel “goed en inhoudelijk gaat bekijken, vooral de wijzigingen die er op het laatste moment bij zijn gekomen.”

Open kabel, meldplicht datalekken, frequentieveiling

Naast netneutraliteit passeerde nog een sloot andere amendementen op de Telecomwet de revue. En niet de minste. Zo wil de PvdA bij wet vastleggen dat de kabelaars hun netwerk moeten opengooien en dat tv-pakket kunnen worden doorverkocht aan nieuwe toetreders als Tele2 en YouCa.

Ook wordt de meldplicht bij datalekken gecodificeerd, evenals een strenger cookiebeleid. Mogelijk komt er ook een wettelijk verbod op het gebruik van invasieve technieken als Deep Packet Inspection (DPI) als deze data gekoppeld wordt aan abonnees, bijvoorbeeld voor tarifering, aanbiedingen of reclames.

Ten slotte zal de Kamer dinsdag beslissen hoeveel toetreders er kunnen komen op de mobiele markt en hoeveel frequenties in de cruciale 800 Mhz-band zij mogen bemachtigen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten