© PXimport

Review: Acer Liquid E2

Geplaatst: 21 augustus 2013 - 12:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Lennart Koster

Als je aan Acer denkt, denk je waarschijnlijk aan een laptop. Toch is Acer ook al een lange tijd aanwezig op de smartphonemarkt, al zijn ze er nooit echt groot mee geworden. Daar proberen ze nog steeds verandering in te brengen, onder andere met hun nieuwe Acer Liquid E2. Acer biedt volgens de specificaties een goede telefoon voor een goede prijs.

Als je de doos openmaakt, zal je waarschijnlijk net als ik niet overdonderd zijn door het uiterlijk van deze vrij standaard smartphone. De voorkant is namelijk niet ontzettend spectaculair. Acer heeft wel de ‘Acer Smile’ op het toestel aangebracht. Deze rode speaker doorbreekt het wat saaie zwarte design en laat hem hierdoor wat meer opvallen. Helaas is dit ook een stofhapper die lastig is om schoon te maken.

 

© PXimport

De ‘Smile’ aan de voorkant van het toestel breekt met het verder zeer saaie design.

De achterkant van de Acer Liquid E2 is een ander verhaal. Deze herken je direct door de twee stereospeakers die Acer heeft toegevoegd. Deze zilverkleurige speakers zijn duidelijk zichtbaar, waardoor het net twee kleine douchekoppen zijn. Je moet er van houden. Ik vind het niks.

Aan de rechter zijkant vind je de bekende volumetoetsen, aan de onderkant de standaard micro-usb-aansluiting. Aan de bovenkant van het toestel zit nog een hoofdtelefoon-aansluiting en de vergrendelknop.

Lekker soepel

Toen ik de telefoon voor de eerste keer aanzette, moest ik tot mijn verbazing een wachtwoord invoeren. Het toestel was gloednieuw, dus niemand had er toch een wachtwoord op kunnen zetten? Na wat Googelen bleek het een bug in de software te zijn, waardoor ik hem eerst in de fabrieksinstellingen moest terugzetten. Eenmaal gedaan kon ik het toestel gelukkig zonder problemen opstarten.

De Acer Liquid E2 draait lekker soepel. Android 4.2 is aanwezig, waarbij het bekende drop-down menu iets is aangepast. Acer heeft gelukkig geen eigen skin over Android gelegd, waardoor bijna alles écht Android is. Natuurlijk heb je er wat standaard apps op staan en heeft Acer wat extra widgets toegevoegd, maar verder heb je een ‘schoon’ toestel in je handen.

Alle belangrijke apps die ik gebruik doen het prima. Ook de meeste spellen doen het zonder enige hapering. Wil je spellen spelen die wat meer van je toestel vragen, zoals Real Racing, dan kan je echter beter voor een ander toestel gaan. Multitasken is met dit toestel geen probleem. De Liquid E2 draait immers op een 1.2 GHz quadcore-processor. Verwacht niet dat hij zo snel is als een Samsung Galaxy S4, maar daar is de prijs ook naar.

Het toestel beschikt over een flinke accu van 2000 mAh. Dit zorgt ervoor dat hij bij intensief gebruik makkelijk een dag meegaat. De processor is niet de zuinigste, dus deze flinke accu is zeker geen overbodige luxe. Daarnaast heeft het toestel slechts 4 GB aan opslagcapaciteit, maar dit kan je gelukkig eenvoudig zelf compenseren door er een microSD-kaartje (maximaal 32 GB) in te drukken.

Matig geluid

Het toestel beschikt over DTS-audioweergave, oftewel Digital Theatre System. Dit maakt het geluid in de praktijk wat krachtiger en minder vlak. Je zult echter wel heel goed moeten luisteren wil je dit kleine verschil kunnen horen naast een ander toestel.

De Acer heeft zulke grote speakers op de achterkant, dat ik daar vrij veel van verwachtte. Helaas was het tegendeel waar. Het geluid is op zijn best ‘middelmatig’ te noemen, en kan niet bepaald hard. Dit viel me toch wel tegen. Van de oordopjes die je bij het toestel krijgt hoef je overigens ook niet veel te verwachten. Het zijn goedkope plastic dingen die het geluid doorgeven. Daar is alles wel mee gezegd.

 

© PXimport

De speakers zien er veelbelovend uit, maar in de praktijk geven ze geen meerwaarde.

Camera

Deze Acer beschikt over een 8 megapixel-camera aan de achterkant en een 2 megapixel- camera aan de voorkant. Hij schiet aardige kiekjes, maar verwacht niet dat deze boven de smartphonemiddenmoot uitsteekt. Daarbij laat de belichting op veel foto's ook te wensen over. Maar goed, je kunt misschien ook niet teveel verlangen van een toestel in deze prijscategorie.

Je hebt heel wat verschillende instellingen van de camera. Het is wel even ontdekken wat alles is maar er zitten een aantal leuke foto verbeterende functies bij. Een handige optie is dat je een foto kan maken met de volumetoets. Dit zorgt ervoor dat je wat sneller een foto kan schieten, zonder dat je het risico loopt verkeerd op het touchscreen te drukken. Een nadeel is namelijk dat de film-knop direct naast de foto-knop zit. Wil je dus snel een foto maken dan druk je gemakkelijk op de film-knop.

Beeldscherm

De E2 beschikt over een 4.5 inch qHD-scherm. Dit beeldscherm is mooi scherp en de kleuren worden prachtig weergegeven. Zwart is zwart en wit is wit. Dit kijkt erg prettig, en laat je foto’s ook mooi zien. Het nadeel van dit beeldscherm is dat hij in direct zonlicht niet goed zichtbaar is. Dit kan komen omdat hij wat dieper in de behuizing ligt. Wel is er gelukkig Gorilla Glass aawezig, waardoor het display tegen een stootje kan. Erg prettig voor als je wat onhandig bent met je toestel.

 

© PXimport

Het sterke scherm geeft de kleuren mooi weer maar is wat lastiger te zien in direct zonlicht.

Conclusie

Acer laat met dit toestel zien dat ze goede telefoons voor een leuke prijs in de markt kunnen zetten. Er zijn helaas wel wat negatieve punten. Zo is de achterkant van het toestel niet bepaald mooi met de grote opvallende speakers (die overigens niet voor een beter geluid zorgen) en is het scherm in direct zonlicht moeilijk leesbaar. Ook beschikt te telefoon niet over een geweldige camera. Daartegenover staat dat je voor 220 euro een toestel krijgt dat qua prestaties een van de betere is in dit prijssegment. Je hebt een snelle processor, een goede accu en een qHD-scherm. Een prima telefoon voor een prima prijs dus.

Acer Liquid E2

Prijs €219

Besturingssysteem Android 4.2

Processor 1.2 GHz (quadcore)

Geheugen 1 GB

Opslag 4 GB (uitbreidbaar met microSD)

Afmetingen 131 x 68 x 9.9 mm

Gewicht 140 gram

Accu 2000 mAh

Scherm 4.5 inch qHD (960 × 540)

Camera voorkant 2 megapixel

Camera achterkant 8 megapixel

Pluspunten

Prijs

Quadcore-processor

Accuduur

Vrijwel kale Android 4.2

Minpunten

Lelijke speakers

Camera

Scherm in zonlicht

SCORE 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten