Amazon Kindle Paperwhite - Honderden boeken in je rugtas

Door: Joris Peterse | 12 juni 2014 12:19

Review

Vooral nu de zomer voor de deur staat is een e-reader een ideale reisgenoot. In plaats van een of meerdere grote boeken schuif je nu eenvoudig een e-reader in je reistas, gevuld met een boekenplank aan boeken. Wij testen de Amazon Kindle Paperwhite.

Amazon Kindle Paperwhite

Prijs $ 139,- (Ca. € 100,-)

Website www.amazon.com

Formaat 17 x 11,7 x 0,9 cm

Schermformaat 6 inch (15,2 cm)

Gewicht 206 gram

Opslaggeheugen 2 GB

Extra’s Nachtlampje

Ondersteunde tekstbestandsformaten Mobi, pdf, txt, azw, prc

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Heldere nachtlamp
 • Bouwkwaliteit
 • Prettig in de hand
 • Minpunten
 • Geen ePub
 • Verkrijgbaarheid

De Kindle is de e-reader-lijn van Amazon. Wereldwijd zijn deze apparaten bijzonder populair. Het gemak van de e-reader in combinatie met de uitgebreide digitale boekenwinkel was een schot in de roos en een voorbeeld voor concurrenten zoals Kobo en Apple. Lees ook: Kobo Aura - De beste e-reader voor onderweg.

Er is echter een probleem: Amazon is niet actief in Nederland. Dat houdt in dat je de e-reader via de Amerikaanse, Engelse of Duitse website van Amazon moet bestellen. Je moet dus wat geduld hebben voordat het apparaat op de deurmat valt en je loopt het risico een importheffing te moeten betalen. De gekoppelde digitale boekenwinkel van Amazon heeft veruit het grootste aanbod van boeken vergeleken met de andere e-readers. Minpunt is wel dat de boeken niet Nederlandstalig wordt aangeboden.

Mobi

Laat je door deze twee minpunten niet meteen uit het veld slaan. Want ertegenover staan de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en het feit dat je ook zonder de Amazon-boekenwinkel eenvoudig boeken kunt lezen die je uit andere bronnen hebt gedownload. Let wel even op dat de Kindle Paperwhite niet om kan gaan met de hier zo bekende ePub-bestanden.

Voordat je de boeken op je e-reader zet moet je ze dus even op de pc converteren met bijvoorbeeld het programma Calibre, of je downloadt de boeken in pdf of het door Amazon gebruikte mobi-formaat. Wanneer je de reader via een micro-usb-kabel aansluit, kopieer je eenvoudig de boeken via de Windows Verkenner naar de Kindle. Let wel op dat je de boeken in het mapje Documents plaatst, anders worden ze niet weergegeven op het apparaat.

Wat is een e-reader?

Een e-reader verschilt van een tablet vanwege een e-inkscherm. Dit bootst in feite een boekenpagina na, zonder kleur, want de technologie om e-inkschermen met kleur te maken is nog niet op ver genpeg consumentenniveau doorontwikkeld. Van deze schermen komt geen licht, waardoor lezen comfortabeler is voor de ogen. Maar dat brengt wel één van de nadelen terug die je met gewone boeken ook hebt: je kunt niet in het donker lezen.

Daarom hebben enkele fabrikanten een 'nachtlampje' ingebouwd dat het scherm vanaf de zijkanten verlicht. Een ander verschil van een e-inkscherm ten opzichte van een tabletscherm is dat de weergave geen stroom verbruikt. Alleen het omslaan van de pagina, navigatie binnen de bestanden, de wifi-verbinding en het eventuele nachtlampje verbruiken stroom, waardoor een volle accu lang meegaat. Bij tablets wordt aangegeven hoeveel uur een acculading meegaat. Bij e-readers loopt dat op tot weken.

Lezen

In praktijk is de Kindle een erg prettig apparaat om vanaf te lezen. De letters ogen 'zacht' en de reader ligt prettig in de hand dankzij de randen aan de zijkant. Het scherm is iets lager geplaatst, waardoor je tijdens het lezen niet per ongeluk het scherm aanraakt en de bladzijde omslaat.

Minimalistisch en stevig.

De rubberachtige achterkant zorgt voor genoeg grip. Er is alleen een aan- en uitknop aanwezig, alle besturing gaat via het touchscreen. Een tikje op de rechterkant van het scherm brengt je naar de volgende pagina, de linkerkant juist een pagina terug. Het is ook mogelijk om te bladeren met een veegbeweging. Druk je boven in het scherm dan kom je in de opties terecht. Vanuit hier kun je terug naar het hoofdmenu van de Kindle, je bedient hier ook de felheid van het nachtlampje, je bekijkt je winkelwagentje in de Amazon-boekenwinkel en kunt zoeken naar andere boeken.

Ook zijn er enkele knoppen voor leesinstellingen, zoals de mogelijkheid om naar een specifieke pagina of hoofdstuk te bladeren, een bookmark te maken en knoppen om de lettergrote en het lettertype te wijzigen. Ook het vermelden waard is de getoonde leesvoortgang en geschatte resterende tijd voor het hoofdstuk. Kortom, alles is aanwezig om ontspannen een boek te lezen, ongeacht waar je bent en hoe donker het is.

3 Reactie(s) op: Amazon Kindle Paperwhite - Honderden boeken in je rugtas

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2014 13:13 Anoniem
  De suggestie dat je boeken ook kunt downloaden in het pdf formaat lijkt me niet handig: pdf-bestanden zijn in de praktijk erg lastig te lezen op een ereader omdat ze in feite plaatjes zijn die geschaald worden (en dus of heel klein worden weergegeven als je de hele pagina bekijkt of je ziet slechts een deel van de pagina en moet er geschoven worden. Het is beter om bij de kindle epub bestanden te converteren naar mobi of - nog makkelijker - om een ereader te kopen die epub wel kan lezen (zoals alle kobo's)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2014 11:17 Anoniem
  Ik lees al 2,5 jaar met een Kindle Paperwhite en het apparaat is gewoon fantastisch! Het omzetten met calibre naar Mobi duurt 10 sec en via de knop versturen (in het programma Calibre) naar het apparaat, komt alles erin en kun je direct beginnen met lezen. Dit apparaat is beter dan die van bijvoorbeeld sony en al die andere merken. Alleen kobo is waarschijnlijk net zo goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2016 14:33 Anoniem
  Waar kan je de Amazon Kindle Paperwhite 2014 (!) kopen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.