© PXimport

Review: BlackBerry Q10

Geplaatst: 2 augustus 2013 - 04:40

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Elmar Rekers

De Q10 is BlackBerry’s tweede smartphone die op het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem draait. Waar voorganger Z10 vooral aanvoelde als een poging de populaire iPhones en Galaxy’s te imiteren, is de Q10 weer volledig in lijn met BlackBerry’s traditionele toestellen. Maar is een smartphone met fysiek toetsenbord anno 2013 nog wel een meerwaarde? Ik ging de afgelopen weken op onderzoek uit.

Een nieuwe smartphone met een compleet qwerty-toetsenbord; BlackBerry-fans hebben er lang op moeten wachten. Sinds november 2011, om precies te zijn. Heeft BlackBerry zijn zakelijke mobieltjes in de tussentijd voldoende doorontwikkeld om de massaal weggelopen gebruikers terug te winnen? Aan de kwaliteit van dit toestel zal het in ieder geval niet liggen. Maar of BlackBerry ooit weer een succesnummer wordt onder zowel zakelieden als pre-paid-pingende jongeren, betwijfel ik zeer.

Klassieke BlackBerry

De Q10 ziet er uit als een klassieke BlackBerry. Een klein beeldscherm, een fysiek toetsenbord en een vrij dikke plastic behuizing met afgeronde hoeken. De smartphone ademt een en al zakelijkheid uit. Vooral de chroomkleurige rand en het patroontje op de achterkant maken het tot een toestel waar je in een vergadering zeker mee gezien mag worden.

Iedereen die ooit een BlackBerry heeft gebruikt, zal direct opvallen dat de bekende trackball op het toetsenbord ontbreek. De Q10 heeft namelijk een touchscreen, waardoor het navigeren met een onhandig balletje overbodig wordt. Ik heb de trackball dan ook geen seconde gemist, want browsen op internet gaat echt een stuk sneller en preciezer met een touchscreen.

 

© PXimport

Qua design doet de Q10 sterk denken aan de oude BlackBerry-toestellen.

Wat ik wel mis: de fysieke knoppen voor bellen, ophangen en BBM. Dit gebeurt nu allemaal via het touchscreen, wat het toch allemaal wat minder intuïtief maakt. Hierdoor heeft BlackBerry wel meer ruimte weten te creëren voor het touchscreen, want het 3,1 inch-display is het grootste scherm dat we ooit op een qwerty-telefoon van de fabrikant tegenkwamen. Het bekende led-lampje is overigens wel gewoon aanwezig, waardoor je dus in één oogopslag ziet of er berichten voor je klaarliggen.

E-mailen en App’en

Het was voor mij best even wennen om weer te moeten werken met een fysiek toetsenbord op een smartphone. Maar eenmaal ingewerkt, wist ik ook weer waarom ik het zo mis op de vele touchscreen-mobieltjes die ik de afgelopen jaren heb getest. Het typen van volledige e-mails is namelijk zo gebeurd en WhatsApp-gesprekken kan je vrijwel blind voeren.

De toetsen hebben een kleine inkeping, waardoor ze eenvoudig op de tast te vinden zijn. Ik snap dan ook werkelijk niet waarom BlackBerry eerst de Z10 op de markt heeft gebracht. De trouwe fans wachten immers al ruim anderhalf jaar op een nieuw qwerty-toestel, en BlackBerry laat zien dat ze daarin nog altijd meester zijn.

BlackBerry 10.1

De telefoon draait dus op het BlackBerry 10-besturingssysteem: versienummer 10.1. Tijdens mijn testperiode met de Z10 kwam ik er al achter dat dit nieuwe OS een flinke verbetering is ten opzichte van BlackBerry’s vorige OS, maar ik zag ook dat het nog gebukt ging onder enkele hardnekkige kinderziektes. Op de Q10 is dat beeld niet echt anders, al lijkt de 10.1-update toch voor wat verbetering te hebben gezorgd.

 

© PXimport

Met zijn 10,4 millimeter is de Q10 aan de dikke kant.

Het startscherm wordt gevuld met een soort informatietegels van alle apps die je op het toestel hebt openstaan. Dit maakt een erg efficiënte manier van multitasken mogelijk, waar de lopende apps op andere smartphones vaak naar de achtergrond worden gedrukt. De schermen rechts van dit overzicht worden gevuld met alle geïnstalleerde apps, het scherm links toont de BlackBerry Hub. Deze Hub is feitelijk je centrale inbox, waar werkelijk alle e-mails, BBM-berichten en updates van sociale media binnenkomen. En ja, dit kan al snel een onoverzichtelijke bedoeling worden.

De dualcore-processor in deze telefoon is alles behalve de snelste chipset, maar de Q10 loopt toch verbazingwekkend soepel. Oke, af en toe zie je een lichte hapering als je tussen apps schakelt of druk in de foto-app bezig bent, maar verder voelt het zeer solide. En dat terwijl een hardnekkig stotterend OS juist een van mijn grootste ergernissen was bij de Z10. Er zit schot in de zaak, en dat stemt mij zeker positief over de levensvatbaarheid van BlackBerry.

Beste van twee werelden?

Zoals ik eerder aan aantipte is het 3,1 inch-touchscreen een goede toevoeging. Het maakt het navigeren door het systeem (dat overigens enkel met aanrakingen kan worden bediend) erg eenvoudig. Hierbij zijn vooral de verschillende ‘gebaren’ belangrijk om bijvoorbeeld de BlackBerry Hub te openen als je in een app zit of vanuit software terug te keren naar het thuisscherm. Hierover heb ik in de Z10-review al uitgebreid verslag gedaan, dus lees dat artikel om meer te leren over het BlackBerry 10-besturingssysteem.

Het grootste manco van de Q10 is de ondersteuning van het platform door app-ontwikkelaars. BlackBerry World (de applicatiewinkel van BlackBerry) heeft namelijk nog een groot tekort aan kwaliteitsapps, en daarbij zijn sommige apps simpelweg niet compatibel met het vierkante scherm van deze Q10.

 

© PXimport

BlackBerry levert zijn beste toetsenbord tot op heden af.

Hoewel basic apps als Facebook en Twitter gewoon te downloaden zijn, ontbreken er veel apps die de telefoon tot een completer apparaat kunnen maken. Zo zijn er geen goede apps te vinden die de verschrikkelijk slechte kaarten-app vervangen en zoek ik ook altijd nog naar een goede browser. Nog flink wat werk aan de winkel dus.

Gewoon, prima foto’s

De 8 megapixel-camera op de achterkant is dezelfde als op de Z10. Hiermee zijn prima foto’s en video’s (1080p) te schieten, maar BlackBerry kan nog altijd niet meekomen met de kwaliteits-camera’s die we in de Galaxy S4, HTC One of Lumia 920 vinden. Aan de voorkant zit nog een 2 megapixel-sensor voor het voeren van videogesprekken. Ook handig is dat er naast een micro-usb-aansluiting een micro-hdmi-uitgang aanwezig is. De aanwezige 16 GB opslag is overigens uit te breiden met een microSD-kaartje.

Qua batterijprestaties blijft de telefoon ver achter bij oudere modellen uit de Curve en Bold-series. Weten we het nog? Die toestellen gingen vaak meerdere dagen mee op één enkele oplaadbeurt. De Q10 doet het zeker niet slecht, en gaat net als veel hedendaagse toestellen een volle dag mee. De belkwaliteit van de Q10 is uitstekend, en handsfree bellen kan middels de meegeleverde headset of de ingebouwde speaker. Voor de liefhebbers van snel mobiel internet ondersteunt de Q10 ook nog 4G-internet. Een zeer compleet toestel dus, maar daar is de prijs van 600 euro ook wel naar…

Conclusie

De Q10 is de smartphone waar de volharde BlackBerry-fans lang op hebben gewacht. Loop je nog altijd met een Bold 9900 of Curve 9350 rond, dan is er nu eindelijk een telefoon die als volwaardige opvolger gezien kan worden. Het fysieke toetsenbord bewijst nog altijd bestaansrecht te hebben in een tijd waar de iPhone 5 en Galaxy S4 de scepter zwaaien. Sterker nog, het is een van de grootste pluspunten van deze Q10. Het besturingssysteem kan echter nog wel wat aandacht van app-ontwikkelaars gebruiken, want het aanbod toegewijde BlackBerry-apps is treurig. Toch is dit op afstand het beste BlackBerry-toestel tot op heden, een waar zakelijke gebruikers zeker weer een aantal jaren mee vooruit kunnen. En dat zal ook wel moeten, want met zijn prijskaartje van 600 euro is de Q10 alles behalve schappelijk geprijsd.

BlackBerry Q10

Prijs € 599,-

Besturingssysteem BlackBerry 10.1

Scherm 3,1 inch (720 x 720 pixels)

Processor dualcore (1,5 GHz)

Geheugen RAM 2 GB

Opslag 16 GB (uitbreidbaar met microSD)

Accu 2100mAh

Camera voor 2 megapixel

Camera achter 8 megapixel

Afmetingen 120 x 67 x 10,4 millimeter

Gewicht 139 gram

Pluspunten

Geweldig qwerty-toetsenbord

Strak en zakelijk design

Verbeteringen BlackBerry 10.1

Mooi beeldscherm

Minpunten

Gebrek aan kwaliteitsapps

Prijs

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten