© PXimport

Review: BlackBerry Z10

Geplaatst: 2 april 2013 - 16:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Elmar Rekers

De Z10 ligt vanaf deze week dan eindelijk in de Nederlandse winkelschappen, en met dit eerste BlackBerry 10-toestel hoopt de geplaagde fabrikant weer aansluiting te vinden bij marktleiders Apple en Samsung. Maar is de Z10 het lange wachten ook daadwerkelijk waard, of kunnen we de zakelijke mobieltjes uit Canada definitief afschrijven?

Het heeft bijna anderhalf jaar mogen duren, maar eindelijk is er dan een kakelverse BlackBerry-smartphone met een volledig nieuw besturingssysteem. En dat was nodig ook. BlackBerry (voorheen RIM) zag de afgelopen jaren zijn gebruikers namelijk massaal overstappen op populaire toestellen van Apple en Samsung, en dus zat er niets anders op dan het roer drastisch om te gooien.

Qua design is de Z10 een schitterend toestel. De gebruikte materialen zijn stevig en het ding ligt heerlijk in de hand door de rubberen achterkant en zijn gewicht van 135 gram. Wat direct opvalt, is dat de Z10 niet langer over het kenmerkende fysieke toetsenbord beschikt. Net als zijn voornaamste concurrenten is er namelijk alleen een touchscreen aanwezig, met het bescheiden formaat van 4,2 inch. Dit scherm tovert schitterende kleuren en haarscherpe beelden tevoorschijn, en tekst op websites is duidelijk leesbaar.

Geen thuisknop

De buitenkant van de Z10 is degelijk, maar doet weinig vernieuwends. Gelukkig kunnen we dat niet van de software zeggen. Hoewel ik op de redactie toch behoorlijk wat toestellen voorbij zie komen, moest ik echt een paar dagen actief met deze telefoon werken voordat ik een beetje wegwijs raakte in de software. De telefoon draait op het splinternieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem, waarbij veel nadruk ligt op veegbewegingen; het zogenoemde swipen over het scherm.

 

© PXimport

Qua design doet de Z10 denken aan de HTC One, en dat is zeker een compliment.

Zo zit er bijvoorbeeld geen thuisknop op de telefoon, maar keer je vanuit een app terug naar het startscherm door van de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Een ander voorbeeld is de BlackBerry Hub - een menu waarin alle e-mails, berichten en andere meldingen binnenkomen – waarvoor je naar boven moet vegen en haverwege het scherm naar rechts. Ben je al jaren thuis in de interface van Android of de iPhone (en de duidelijke bewegwijzering die daarbij hoort) dan is de Z10 enorm wennen. Toch blijken de swipe-bewegingen uiteindelijk een intuïtieve manier van navigeren te zijn. Het OS loopt redelijk soepel, maar ruimte voor verbetering is er zeken.

BlackBerry 10 doet op het oog vertrouwd aan. Door naar rechts te swipen kom je immers in een ‘traditioneel’ app-raster terecht, terwijl een swipe naar link je een overzicht geeft van de apps die nog op de achtergrond draaien. Op deze grotere icoontjes wordt vaak real-time informatie gegeven over de applicatie, waarmee het doet denken aan de live tiles van Windows Phone. Deze tegels zijn het startscherm van BlackBerry 10, maar kunnen helaas niet worden vastgezet of naar eigen inzicht worden ingedeeld. Door nogmaals naar links te swipen open je het hart van het nieuwe OS: de BlackBerry Hub.

BlackBerry Hub

De vernieuwde BlackBerry Hub zal vooral in het begin wat overweldigend zijn. Hierin zie je namelijk alle berichten binnenkomen. Vermeldingen op Twitter, e-mails, Ping-berichten, sms’jes, WhatsApp-berichten, app-updates, enz. Het is dan ook een stuk minder overzichtelijk dan het notificatiecentrum van iPhone en Android, maar doordat je in de Hub altijd alle updates ook kunt terugvinden zal je hier veel tijd doorbrengen. Voor mij was de BlackBerry Hub dan ook al snel de centrale locatie vanwaar ik e-mails beantwoordde en mijn sociale media in de gaten hield.

Met een volle accu zal je het bij ‘normaal’ gebruik maar moeilijk een volle dag uithouden. En dat werkt niet bepaald prettig. Wanneer je iedere druppel energie nodig hebt om de dag door te komen, ga je een smartphone onbewust toch minder intensief gebruiken. Volgens BlackBerry betreft het hier enkel een softwarematig probleem, wat binnenkort met een update verholpen zal worden. We hopen het…

 

© PXimport

Het app-overzicht is bekend werk voor Android en iPhone-gebruikers.

BlackBerry richt zich met de Z10 uiteraard ook weer op de zakelijke markt. Zo is het mogelijk om zowel een zakelijke- als een privéomgeving op het toestel in te richten waar tussen geschakeld kan worden. BlackBerry Balance, wordt dat genoemd. Hierdoor kan je met één klik aangeven of je thuis of op kantoor bent, waardoor je enkel nog apps en berichten te zien krijgt die je aan die profielen hebt toegewezen. Best handig, want zo houd je zaken als e-mail, bestanden en apps volledig gescheiden.

Toetsenbord

Het gemis van een fysiek toetsenbord zal voor veel BlackBerry-fan een aderlating zijn. Toch verraste het touchscreen toetsenbord mij op positieve wijze. Aan de ene kant leert het toetsenbord namelijk enorm snel het taalgebruik van de gebruiker kennen, en aan de andere kant stelt het nog te schrijven woorden op een slimme manier voor.

Als jij namelijk aan het typen bent, toont de telefoon boven de letters die je mogelijk gaat aanslaan het woord dat je waarschijnlijk wilt schrijven. Omdat je vinger toch al op de letter komt voor de volgende aanslag, hoef je het woord enkel nog naar boven te swipen en het zal aan de tekst worden toegevoegd. Zo schrijf je al snel hele zinnen door enkel woorden naar het scherm te vegen. Het is verreweg het lekkerste touchscreen-toetsenbord dat ik tot op heden heb gebruikt.

Apps

Het succes van een mobiel besturingssysteem staat of valt tegenwoordig bij het app-aanbod. Hoewel BlackBerry roept dat er inmiddels al meer dan 100.000 apps beschikbaar zijn, moet hierbij wel een kritische kanttekening geplaatst worden. Het is voor ontwikkelaars namelijk enorm simpel gemaakt om hun bestaande Android-apps over te zetten naar BlackBerry 10, en de meeste apps zijn dan ook simpele kopieën van Android-software. En dat merk je helaas maar al te goed.

 

© PXimport

Naast de koptelefoonaansluiting zit er een micro-hdmi en micro-usb poort op de Z10.

Zo is bij veel apps de interface niet eens veranderd, waardoor het lijkt of je ineens een Android-smartphone in handen hebt. Daarnaast lopen veel van de apps niet bepaald soepel, wat het gebruik zeker niet ten goede komt. Een wereld van verschil met de apps die wel speciaal voor het nieuwe OS zijn gemaakt, zoals Twitter en Facebook.

Camera

BlackBerry heeft nooit uitgeblonken in het leveren van een goede camera in hun telefoons, en hoewel de Z10 zeker een stap in de goede richting zet, kan het toestel nog niet meekomen met de iPhone 5 of Lumia 920. Vooral bij weinig omgevingslicht stelt de lens teleur, waarbij een overdaad aan ruis menig kiekje verpest.

Wel is de TimeShift-functie een leuke toevoeging. Deze maakt snel achter elkaar een aantal foto’s, waar je achteraf dan de beste uit kunt kiezen. Leuk detail is dat je in bijvoorbeeld een groepsfoto’s de gezichten van individuele mensen kunt veranderen. Je zal namelijk altijd zien dat er net iemand met z’n ogen staat te knipperen.

Conclusie

Heb je als trouwe BlackBerry-fan de Z10 deze week direct in huis gehaald, dan heb je absoluut een degelijke smartphone te pakken. BlackBerry maakt hiermee grote sprongen voorwaarts en het BlackBerry 10-besturingssysteem doet in alles verfrissend aan. Vooral BlackBerry Balance en het toetsenbord zijn topfuncties. Toch valt niet te ontkennen dat de Z10 ook nog te kampen heeft met enkele hardnekkige kinderziektes. Zo presteert de accu ondermaats, laat de camera te wensen over en loopt het systeem niet altijd even soepel. Ook moet BlackBerry zijn applicatiewinkel snel zien te vullen met ‘eigen’ apps, want de gemakzuchtige Android-kopieën zullen gebruikers niet lang zoethouden.

 

© PXimport

De achterkant heeft een rubberen coating en kan verwijderd worden.

BlackBerry Z10

Prijs 599 euro

Besturingssysteem BlackBerry 10

Scherm 4,2 inch (1280 x 768 pixels)

Processor dualcore (1,5 GHz)

RAM 2 GB

Opslag 16 GB (uitbreidbaar met microSD)

Accu 1800mAh

Camera voor 2 MP

Camera achter 8 MP

Afmetingen 131 x 66 x 9 millimeter

Gewicht 135 gram

Pluspunten

Intuïtieve bediening

Geweldig toetsenbord

Zakelijk en privé scheiden

Minpunten

Veel apps ondermaats

Slechte accu-prestatie

Matige camera

Toestel hapert soms

SCORE: 6/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten