Review: Buffalo LinkStation 420

Door: robin-smit | 16 juli 2013 14:31

Review

Online opslagruimte lijkt bijna met de dag goedkoper te worden. Toch heeft het gebruik van opslagdiensten zoals Dropbox en Mega een keerzijde. Je kan je namelijk afvragen of je jouw persoonlijke bestanden bij iemand anders wilt opslaan. Een goed alternatief voor deze grote cloud-diensten is het gebruik van een NAS. Dit heb ik getest met de Buffalo LinkStation 420, mijn eigen ‘Dropbox’.

De Buffalo LinkStation 420 is een NAS, ofwel 'network-attached storage'. Dit wil zeggen dat het systeem een externe harde schijf is die verbonden kan worden met het internet. De LinkStation is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 2 terabyte tot en met 8 terabyte. Voor deze review ben ik aan de slag gegaan met het 4 terabyte-model.

Installatie

De Buffalo LinkStation wordt geleverd in een flinke doos die me direct nieuwsgierig wist te maken. De LinkStation zelf is niet erg spannend; een zwart blok waarin twee harde schijven zijn gehuisd. Ondanks dat de LinkStation zwaar is en door de rubberen onderkant stevig op zijn plek staat, voelt de rest van de behuizing wat goedkoop en fragiel aan.

De LinkStation staat stevig op zijn plek, maar voelt goedkoop aan.

Voor het aansluiten van de LinkStation zijn enkel een leeg stopcontact en een netwerkaansluiting nodig. Met een druk op de knop start het apparaat op. Hierbij valt op dat de LinkStation, ondanks de twee schijven en een ventilator, lekker stil is. De verdere configuratie vindt plaats via een computer. Zo wordt er een cd-rom bijgeleverd die het mogelijk maakt om verbinding te maken met de LinkStation en het apparaat in te stellen. Dit instellen doe je volledig in een browser en dus niet met behulp van het programma waarmee je verbinding maakt met de LinkStation.

Om de mogelijkheden van de LinkStation te verkennen, heb ik geprobeerd enkele belangrijke functies van het apparaat te installeren. Hieronder valt onder meer het opzetten van een Time Machine back-up op een Mac en het activeren van de cloud-functionaliteit om data te benaderen van buitenaf. De installatie hiervan viel me over het algemeen tegen. Zo kon ik in de doos geen duidelijke handleiding vinden, maar ondertussen verwacht de LinkStation wel dat ik handmatig poortnummers invul en permissies toeken aan mappen. In mijn ogen had dit vele malen eenvoudiger en toegankelijker mogen zijn. In vergelijking met bijvoorbeeld de Time Machine van Apple is dit een wereld van verschil.

Ondanks twee schijven en een ventilator is de LinkStation lekker stil.

Gebruik thuis

Thuis heb ik de LinkStation op de proef gesteld door het systeem te gebruiken voor het maken van back-ups en het opslaan van grote bestanden. Dit werkte opvallend snel en stabiel. Zo gebruik ik al jaren een externe harde schijf die via usb met mijn computer is verbonden voor het maken van back-ups, maar de LinkStation wist al mijn bestanden via het netwerk sneller veilig op te slaan.

Ook voor het bekijken van films is dit ideaal, want deze snelheid zorgt ervoor dat je zonder enige moeite HD-films op de LinkStation kan opslaan en vervolgens op een ander apparaat kan bekijken. Mocht je een televisie of mediaspeler hebben die DLNA en jouw filmbestanden ondersteunt, dan kan je deze films direct vanaf de LinkStation naar de televisie streamen.

Achterop de LinkStation is er een usb-poort geplaatst. Erg handig is dat je hiermee direct bestanden kan kopiëren of apparaten kan delen via het netwerk. Dit is vooral een uitkomst wanneer je bijvoorbeeld een printer geschikt wil maken voor gebruik over het netwerk. Mocht je later tot de conclusie komen dat de opslagruimte van de LinkStation toch iets te klein is, dan kan je dit uitbreiden tot maximaal 8 terabyte. Het systeem dat hiervoor is ingebouwd voelt, net als de rest van de behuizing, wat fragiel aan. Het vervangen van de schijven viel me echter niet tegen. Zo zet je binnen een minuut meer opslagruimte in de LinkStation.

Het vervangen van een harde schijf is zo gedaan.

Gebruik op afstand

Voor mij was de cloud-functionaliteit een van de belangrijkste redenen om aan de slag te gaan met de LinkStation. Is het namelijk zo dat het apparaat een dienst als Dropbox of Mega kan vervangen? Wat betreft gebruiksgemak in ieder geval niet. Zo is het opzetten van het systeem, zoals eerder omschreven, niet zo eenvoudig als ik had gehoopt. Ook biedt Buffalo geen applicatie voor de Mac of pc die ervoor zorgt dat bestanden automatisch worden gesynchroniseerd. Om bestanden te bekijken zul je namelijk de LinkStation via een browser moeten benaderen. Dit werkt overigens prima en geeft je toegang tot al je bestanden. Uiteraard zijn al je gegevens bescherm met een wachtwoord.

In het geval van smartphones en tablets heeft Buffalo een betere oplossing. Zo zijn er apps beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone, waarmee je gegevens op de LinkStation kan benaderen. Eventueel kan je deze apps ook automatisch bestanden laten uploaden vanaf je smartphone of tablet naar de LinkStation. Ondanks dat de apps niet zo gebruiksvriendelijk zijn als die van grote cloud-diensten, doen ze qua functionaliteit niet echt onder. Het enige dat mij persoonlijk dan ook nog tegenhoudt om van Dropbox af te stappen, is het ontbreken van een applicatie voor mijn computer. Al moet worden gezegd dat handige personen hier zelf ook oplossingen voor kunnen maken. Heb je dit voor elkaar dan heb je voor een goede prijs onbeperkt toegang tot betrouwbare en veilige cloud-opslag.

Conclusie

De Buffalo LinkStation 420 is een NAS die je zowel thuis als onderweg toegang geeft tot al jouw bestanden. De LinkStation voelt helaas wat goedkoop aan en het installeren van verschillende functies is niet erg gebruiksvriendelijk. Eenmaal aangesloten en ingesteld blijkt de LinkStation echter een betrouwbare en snelle opslag van bestanden te bieden. Hiermee lijkt het apparaat voornamelijk geschikt te zijn voor mensen met enige technische kennis. De apps die beschikbaar zijn voor het apparaat maken het ook nog eens mogelijk om van de LinkStation bijna een perfecte vervanger van Dropbox of vergelijkbare cloud-diensten te maken.

Buffalo LinkStation 420

Prijs: 385 euro (4TB)

Capaciteit: 2TB, 4 TB, 6TB, 8TB

Aansluitingen: Ethernet, USB 2.0

Afmetingen: 87 x 127.5 x 205 mm

Gewicht: 2.4 kg

Pluspunten

- Snelle en betrouwbare opslag

- Data overal te benaderen

- Apps voor smartphone en tablet

Minpunten

- Voelt goedkoop aan

- Installatie is gecompliceerd

SCORE: 6/10

2 Reactie(s) op: Review: Buffalo LinkStation 420

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2014 15:21 jeroen_schamp@live.nl
  hallo, ik vroeg me af hoe je deze nas op een mac kan installeren? want de bestanden zeggen steeds dat IOS het niet ondersteund? hopelijk kan je me helpen! en alvast bedankt

  gr. jeroen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2014 21:38 zappy
  Het minpunt dat de NAS "goedkoop aanvoelt" kan toch niet als een serieus argument worden beschouwd. Het is een subjectief argument, en bovendien: als zo'n NAS eenmaal is aangesloten en draait, zet je hem ergens op een boekenplank of in een kast en hoef je er nooit meer aan te zitten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.