Devolo dLAN 650 triple+ Starter Kit - Powerlinesetje met extra's

Door: Jeroen Boer | 25 mei 2014 09:29

Review

Met een powerlinesetje is een wandcontactdoos te veranderen in een netwerkaansluiting. Helaas is de doorvoersnelheid van een dergelijk setje wel vele malen langzamer dan een echte netwerkaansluiting. Zou Devolo's nieuwe generatie 600Mbit/s-adapters snel genoeg zijn?

Devolo dLAN 650 triple+ Starter Kit

Prijs:

€ 149,-

Garantie:

3 jaar

Website:

www.devolo.nl

Afmetingen:

143 x 72 x 41 mm

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Snel
 • Ingebouwd stopcontact
 • Ingebouwde switch
 • Duidelijke software
 • Minpunten
 • Fysiek groot

De dLAN 650 triple+ Starter Kit bevat twee adapters met een ingebouwd stopcontact zodat je geen wandcontactdoos verliest bij gebruik van de adapters. Het is overigens aan te raden om andere apparatuur aan te sluiten op dit ingebouwde stopcontact, en niet op een vrije wandcontactdoos. Het stopcontact op de adapter zelf bevat namelijk een filter zodat de communicatie niet gestoord wordt.

De set bestaat uit een adapter met een gigabit-netwerkaansluiting en een adapter met een ingebouwde gigabit-switch met drie netwerkaansluitingen. Beide powerline-adapters maken gebruik van een Qualcomm Atheros 7450-chipset die geschikt is voor ruwe snelheden tot 600 Mbit/s. Ten opzichte van de meeste 500 Mbit/s-setjes hebben deze nieuwe adapters een belangrijk verschil.

Naast de fase- en nuldraad kan ook de aardedraad gebruikt worden voor powerlinecommunicatie. Er wordt voor de communicatie nog wel gebruikgemaakt van twee draden tegelijkertijd, de adapters bepalen zelf welke twee van de drie draden ze gebruiken.

Prestaties

We hebben de powerline-adapters op dezelfde manier getest als eerdere powerline-adapters. We maken hierbij gebruik van twee testcondities. In de eerste testconditie worden de adapters verbonden via twee wandcontactdozen die tot dezelfde elektriciteitsgroep behoren.

In de tweede testconditie wordt gebruikgemaakt van twee wandcontactdozen die tot verschillende elektriciteitsgroepen behoren. Een goed traditioneel 500Mbit/s-setje haalt in onze testopstelling ongeveer 144 Mbit/s over één groep en zo'n 80 Mbit/s over twee groepen. De Linksys PLEK500 die dezelfde chipset bevat als Devolo's powerlinesetje haalde 203 Mbit/s over één groep, maar een teleurstellende 71,1 Mbit/s over twee groepen.

Devolo's dLAN 650+ triple Starter Kit scoort met 192 Mbit/s over één groep vergelijkbaar met de Linksys PLEK500, maar is met 109 Mbit/s over twee groepen overtuigend sneller.

Conclusie

Devolo heeft met de dLAN 650 triple+ Starter Kit een interessant powerlinesetje. Niet alleen is dit het snelste setje dat we tot nu toe getest hebben, ook biedt Devolo ingebouwde stopcontacten en een switch. Wel behoort het setje van Devolo met een prijs van 149 euro tot de duurste in de markt. Wie geen behoefte heeft aan de ingebouwde switch, kan ook kiezen voor de Devolo dLAN 650+ Starter Kit die twee adapters met één netwerkaansluiting bevat en 129 euro kost.

4 Reactie(s) op: Devolo dLAN 650 triple+ Starter Kit - Powerlinesetje met extra's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 mei 2014 12:28 Anoniem
  Iets waar veel mensen niet op letten, maar ook in dit artikel staat het, het is een verschil van dag en nacht wanneer beide pluggen op dezelfde groep zitten. De snelheid ging bij mij met maar liefst met 60-75% omhoog. Ik trek nu bijna de volle snelheid van mijn 100Mb/s internetverbinding (glasvezel). Voorheen zat ik rond de 30Mb/s
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juni 2014 09:13 Anoniem
  kun je met deze powerline (en andere powerlines) ook t kijken via KPN ipv de powerline van KPN te gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2014 11:11 Anoniem
  TV kijken voor KPN is altijd mogelijk wanneer er een fatsoenlijke internetverbinding ligt. De kastjes die KPN gebruikt zijn dacht ik zelfs van Devolo, dus dat zou geen problemen moeten opleveren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2015 13:40 Anoniem
  Is de triple ook te gebruiken bij KPN-glasvezel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.