Review: Facebook camera Canon Powershot N

Door: cees-de-jonge | 23 augustus 2013 14:30

Overige elektronica

Canon is een oudgediende en behoorlijk traditionele fabrikant in cameraland. De Powershot N, een camera zonder een traditionele ontspanknop maar MET hippe Facebook-knop voor direct delen op Facebook, is daarom ook voor Canon watchers één van de grote verrassingen van 2013.

Een uniek vernieuwend concept, zo kun je deze nieuwe Canon wel noemen. Een heel klein compact hip vierkant cameraatje, dat aan de voorkant compleet wordt gevuld met het zoomobjectief. En aan de achterkant van rand tot rand bestaat uit een kantelbaar 2,8 inch groot touchschreen. Verder zitten er maar een paar verzonken knopjes aan de zijkant van de camera. Met het Facebook-knopje aan de zijkant is het mogelijk om een genomen foto direct op het sociale netwerk te zetten, maar dan moet de gebruiker wel in bereik van een wifi-netwerk en ingelogd zijn.

De bediening van de camera is uiterst eenvoudig en gebeurt grotendeels via het touchscreen en twee smalle ringen rond het objectief. Met de ene ring zoom je het acht keer optische zoom objectief heen en weer. Terwijl je met de andere ring scherpstelt en afdrukt. De ringen zitten heel vlak bij elkaar en reageren wat gevoelig. Waardoor je vooral in het begin per ongeluk even te snel of juist te laat afdrukt.

Geroutineerde smartphonegebruikers ontdekken natuurlijk al heel snel dat focussen en afdrukken via het touchscreen van de Powershot N veel makkelijker en trefzekerder gaat. In- en uitzoomen gaat helaas dan weer niet via het touchscreen.

Het scherm is 90 graden kantelbaar, zodat je ook in hoge en lage cameraposities jij je compositie makkelijk kunt bepalen. Helaas kun je het scherm niet doorklikken naar 180 graden. En dat is jammer omdat je daardoor niet makkelijk zelfportretten kunt maken. Iets wat jammer is omdat een grote doelgroep van deze camera dat nou eenmaal graag doet.

Wat de camera wel weer volautomatisch kan is in de stand creative shot zes verschillende soorten hippe beelden produceren. Filters, uitsnedes, verandering van contrast of kleur; ze worden geheel automatisch aan je eerste opname toegevoegd. De leukste van de zes kun je dan via wifi overzetten op je smartphone of tablet, en ter plekke met de hele wereld delen op Facebook.

De fotografische mogelijkheden van de N zijn beperkt. Je zult vergeefs zoeken naar diafragma of sluitertijdvoorkeuze. Maar daar is de happy shooter die met deze camera wil schieten natuurlijk helemaal niet naar op zoek. Voor die doelgroep moet de camera gewoon klein en hip zijn, en genoeg trendy creatieve filters en wifi connectie hebben.

De scorelijst was in dit geval wat moeilijker te bepalen. In ons testpanel was er een groep fotografen die de Powershot N vol onbegrip aan de kant legde, terwijl een ander deel de camera helemaal dolverliefd meteen in de handtas wilde stoppen.

Totaalscore

7,3

Pluspunten

• Bijzonder gedurfd concept

• Heel compact hip vierkant design

• Kantelbaar touchscreen

• Wifi

• Creative shot filters

• Optische beeldstabilisatie

Minpunten

• Opladen via meegeleverde USB adapter en kabel

• Stevige prijs voor een compact

• Met dikke vingers wat moeilijk te bedienen

• Beperkt aantal belichtingmodi

• Geen elektronische zoeker

Specificaties

MODEL

Canon Powershot N

WINKELPRIJS

€ 329,-

SENSOR

1/2,3 CMOS sensor, 12 megapixels

RESOLUTIE

4000x3000, 2816x2112, 1600x1200

VIDEORESOLUTIE

1920x1080p, 24 bps, mono

LICHTGEVOELIGHEID

ISO 80-6400 en automatisch

OPNAMEFORMAAT

Jpg (twee verschillende compressies), MOV H.264

OBJECTIEF

5-40 mm (28-224mm omgerekend naar 35mm)

ZOOMBEREIK

8 x optische zoom, 4 keer digitale zoom

LICHTSTERKTE

F3,0 – F5,9

SCHERPSTELLEN

Contrast autofocus (enkelvoudig, continu)

LCD-MONITOR

2,8 inch 45 graden draaibaar TFT touch scherm, 461.000 pixels

GEWICHT/AFMETINGEN BODY

195 gram/7,8x6,0x2,9 cm

0 Reactie(s) op: Review: Facebook camera Canon Powershot N

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.