Review: Google Chromebook Pixel

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 22 maart 2013 15:28

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De Chromebook Pixel is het resultaat van een gewaagd idee. Het is Google's visie van een high-end-laptop voor mensen in een toekomstige wereld, bevrijd van alle lasten die de 'klassieke' computersystemen met zich meebrengen. Een laptop die zijn bestaansrecht volledig bouwt op het internet.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren deze review om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. De mening van de auteur komt dan ook niet per definitie overeen met die van Computer!Totaal. Een eigen review volgt zodra de fabrikant een test-model beschikbaar stelt.

Maar eigenlijk is de Chromebook Pixel meer dan enkel een spannend idee, het is ook een feitelijk product. Het apparaat heeft dezelfde bouwkwaliteit als andere high-end-laptops, maar draait in plaats van Windows of OS X op Chrome OS. Een besturingssysteem dat vrijwel volledig op het web draait.

Google's visie is prachtig

Als deze Chromebook Pixel de toekomstvisie van Google is op wat een laptop zou moeten zijn, dan heeft het bedrijf in ieder geval een prima idee waar het met het design naartoe moet. Als er op de klep een Apple-logo had gestaan, zou werkelijk niemand verbaasd zijn.

Als trouwe gebruiker van Apple-laptops voelde ik me direct thuis toen ik de Chromebook Pixel uit de doos haalde. Het is namelijk een zeer solide laptop met een aluminium behuizing. Met een gewicht van 1520 gram zit het apparaat tussen de 13-inch MacBook Air (1340 gram) en de 13-inch MacBook Pro met Retina-scherm (1620 gram) in.

De Chromebook Pixel wordt gekenmerkt door zijn grote display met hoge resolutie. Het is een helder met glas bedekt paneel, dat een resolutie heeft van 2560 x 1700 pixels (239 ppi). Net als bij de MacBook Pro met Retina-beeldscherm (227 ppi), is dit display zo goed dat je de pixels onmogelijk kunt zien zitten. Foto's zijn fantastisch gedetailleerd en tekst is kraakhelder. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2, waardoor het dus hoger is dan de meeste andere laptops. Gezien het feit dat op veel websites extra hoogte meer waard is dan extra breedte, is dit een goede beslissing.

Touchscreen

Het scherm is aanraakgevoelig, wat in onze ogen een merkwaardige ontwerpbeslissing is. Dit omdat Chrome OS nog grotendeels op een navigatie met de muis is ingericht. Wel is het handig dat je van tijd tot tijd op het scherm kunt tikken om snel even iets te selecteren. Zolang je een toetsenbord voor je neus hebt, zal een touchscreen waarschijnlijk nooit de primaire invoermethode op een laptop worden, maar het is wel een mooie aanvulling op het trackpad.

Bij het gebruik van het touchscreen op de Pixel - om bijvoorbeeld tussen afbeeldingen in de 500px-app te swipen - merkte ik dat het scrollen wat haperde bij het gebruik van mijn vinger, terwijl dit bij het gebruik van het toetsenbord niet het geval was. Wanneer ik op een pijltjestoets drukte, scrolde de app veel vlotter naar de volgende foto dan wanneer ik met mijn vinger veegde. Gevoelsmatig klopt de interface gewoon niet helemaal.

De Chromebook Pixel is een goed gebouwde laptop met een prachtig scherm.

Het trackpad van de Chromebook Pixel is een zwarte glasplaat met multitouch-ondersteuning, wat vergelijkbaar is met die op de laptops van Apple. Het verlichte toetsenbord is eveneens Apple-achtig. Boven het toetsenbord bevindt zich geen standaard setje functietoetsen, maar een balk met knoppen om de helderheid, het volume en andere functies mee te bedienen.

Het aantal beschikbare poorten is minimaal. De Pixel heeft slechts twee usb 2.0-poorten (geen usb 3.0), een Mini DisplayPort voor video, een hoofdtelefoonaansluiting en een ingang voor SD-kaartjes.

De duurdere Pixel bevat Verizon LTE

De Pixel is volledig ontworpen voor het werken in de cloud. In de duurste versie van de laptop (1450 dollar) zit dan wel een 64 GB SSD-schijf, maar dit moet je eigenlijk zien als een laatste redmiddel wanneer er even geen internetverbinding voor handen is.

Fysieke opslag is niet waar dit apparaat om draait. Sterker nog, het is ongehoord lastig om de opgeslagen data te vinden in Chrome OS: er is enkel een klein Bestanden-icoontje te vinden in de App Dock. Belangrijker is de geïntegreerde 4G-netwerkmogelijkheid. Een paar vliegreizen daargelaten, kon ik dan ook op elk moment en overal het web op. De goedkopere versie van de Pixel (1299 dollar) heeft slechts 32 GB aan opslagruimte en geen 4G-ondersteuning.

Het hele systeem wordt aangedreven door een Intel Core i5-processor, welke op 1,8 GHz draait. Dat is aanzienlijk meer vermogen dan welke andere Chromebook ook. De Pixel levert dan ook zeer scherpe prestaties in HTML5-gaming, Javascript-verwerking, en andere tests - zelfs in vergelijking met sommige 'volwaardige' laptops. Nadeel is wel dat deze kracht (en het beeldscherm) de batterij flink belasten; het apparaat ging in onze test iets langer dan 3 uur mee.

Chrome OS

Hoe geslaagd de hardware van de Chromebook Pixel ook mag zijn, we kunnen het apparaat natuurlijk niet enkel op zijn mooie smoeltje beoordelen. De hardware werkt namelijk harmonieus samen met de software - in dit geval Google's Chrome OS.

Chrome OS is een interessante zet van Google om de traditionele besturingssystemen voorbij te gaan wat betreft cloud-computing. Alles in Chrome OS - en ik bedoel dan ook echt alles - vindt plaats op een tabblad van de browser. Zelfs hardware instellingen (zoals het afsluiten van draadloze netwerken voordat je aan boord van een vliegtuig gaat) worden aangestuurd via een paneel in het browsertabblad.

Lees op pagina 2 meer over Chrome OS en het eindoordeel van de Chromebook Pixel...

0 Reactie(s) op: Review: Google Chromebook Pixel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.