iRobot Braava 380t - De ideale huisgenoot

Door: eva-groot | 23 januari 2014 10:00

Review

De nieuwe iRobot Braava 380t Floor mopping robot veegt en dweilt je vloer volledige automatisch. Is de vloer schoonmaken dankzij de iRobot Braava 380t definitief verleden tijd? Lees het in deze review.

iRobot Braava 380t

Prijs €299,99

Hoogte 7,9 cm

Breedte 21,6 cm

Diepte 21,6 cm

Garantie 2 jaar

Oplaadtijd 4 uur

Gebruiksduur 4 uur

Navigatiemethode Systematisch

Mapmethode GPS-chip

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Slim kubus design
 • Zowel droog als nat schoonmaken
 • Makkelijk in gebruik
 • Minpunten
 • Niet voor ieder huis
 • Laat hoekjes en groot vuil liggen

De iRobot Braava 380t kan voor zowel droog vegen als dweilen (moppen) gebruikt worden. Voor beide functies worden opzetstukken meegeleverd. Daarnaast hoef je ook niet snel naar de winkel te rennen om schoonmaakdoekjes te halen, want ook die worden keurig bijgeleverd: één die gebruikt kan worden voor het droog vegen en één voor het moppen. Op de Braava zelf kun je vervolgens aangegeven welke stand je wilt toepassen. Tot nu toe ziet het er allemaal veelbelovend uit.

In de dweilstand vul je het opzetstuk met water.

Navigatie kubus

Geen van de voorgaande iRobot-modellen heeft gewerkt met de zogenoemde navigatie kubus-technologie. De kubus loopt nog op batterijen, niet echt modern voor deze hippe robot. Je plaats het apparaat op een plek in je huis waar hij het hele plafond kan zien met de ingebouwde sensor. Het idee hierachter is dat de robot zo een plattegrond kan maken van de kamer en daarbinnen blijft werken. Wil je dat hij een andere kamer meeneemt, dan moet je de kubus even verplaatsen.

Ik ben er zelf niet volledig van overtuigd dat de iRobot echt een grote bijdrage levert aan werkelijk ieder huishouden. In mijn huis dweilde de Braava rustig verder naar de gang en stootte hij erg vaak zijn hoofd tegen dezelfde muren. Wel corrigeert hij zich uiteindelijk en vaak ook op een slimme manier. De 380t kan over hindernissen die niet hoger zijn dan 5 mm, zoals lage drempels dus.

En de trap?

Fabrikant iRobot belooft dat de Braava 380t niet van de trap kan donderen, maar logischerwijs was ik daar toch enigszins bang voor. Ik ging dus vol spanning over tot een praktijktest. En wat blijkt; de Braava 380t blijft inderdaad keurig op de etage. Het is dus veilig om de robot in je huis te laten rondrijden zonder dat je zelf thuis bent.

De Navigatie-kubus maakt voor zichzelf een schets van de kamer.

Aan het werk

Ten eerste is het vooral erg vermakelijk om de Braava 380t als een soort huisdier door je kamer te zien gaan. Bijna volledig stil tast de robot je vloer af. De enkele keer dat je hem hoort is als hij zich weer eens tegen een muur stoot.

Bij het droog vegen werkt hij in rechte lijnen je huis door. De bijgeleverde doek werkt uitstekend bij het verzamelen van haren en stof. Zeker als je in het bezit bent van huisdieren, of zelf een dikke bos haar hebt, is het zeker een aanwinst.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid de robot je vloer te laten dweilen. Je vult het opzetstuk van de Braava 380t met water, stelt hem in op moppen en de Braava 380t gaat aan de slag. De schoonmaakrobot maakt een heen en weer gaande beweging om te dweilen. In deze stand worden ook lichte vlekjes op de vloer verwijderd en na de mopbeurt ziet je vloer er schoon uit.

De zeer hardnekkige vlekken moet je helaas zelf nog even weghalen. Een nadeel is ook dat de wieltjes achter het mop-opzetstuk zijn ingebouwd en dus over het natte gedeelte gaan. Hierdoor ontstaan twee dunnen lijntjes, die je op mijn houten vloer na het opdrogen nog steeds kon zien. Ook doet de robot er in de dweilstand zeer lang over om de vloer schoon te krijgen. Op zich mogen we hier natuurlijk niet over zeuren, aangezien je zelf niets hoeft te doen en niet aanwezig hoeft te zijn.

Na het moppen is de kans groot dat de batterij leeg is, uiteraard afhankelijk van de grote van het huis. Het weer volledig opladen duurt vervolgens zo'n vier uur.

Bereik

Door het kleine, compacte formaat kan de Braava 380t onder de bank door en langs stoelen. Daarnaast kan de nieuwe robot makkelijk in de hoeken vegen door het vierkante formaat, zeker een vooruitgang op de vorige modellen.

Een nadeel is dat hij soms een plekje kan vergeten en niet altijd volledig secuur langs de randen gaat. Ook kan het voorkomen dat de robot een pluisje achterlaat doordat het stof weer van de doek valt. Maar dit is vooral als de vloer zeer stoffig is. Gelukkig weet de Braava 380t over het algemeen het grootste deel van de viezigheid te vangen.

Conclusie

In een (groot) huis is de Braava 380t een echte aanrader. Zeker als je last hebt van veel stof en haren werkt hij goed. Geluidloos en gestructureerd gaat hij door je huis en onderhoudt je vloer prima. Wel blijft het vooral bij 'onderhouden', want je zal zelf zo nu en dan toch echt met een dweiltje langs de hoekjes en hardnekkige vlekken moeten gaan. Heb je echter een druk leven dan is de (relatief betaalbare) Braava 380t zeker aan te bevelen als hulpje in huis.

6 Reactie(s) op: iRobot Braava 380t - De ideale huisgenoot

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 januari 2014 11:02 Anoniem
  Betaalbaar? Driehonderd euro voor een veredelde dweil noem ik toch niet betaalbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 11:02 Anoniem
  Betaalbaar? Driehonderd euro voor een veredelde dweil noem ik toch niet betaalbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 13:03 Oscar
  Dat ding is ook meer bedoelt voor de luie,…… oké doelgroep die zichzelf niet zo gemotiveerd acht, zichzelf in het zweet te werken, door zelf regelmatig de vloer te gaan dweilen, en daarvoor bereidt is, de portemonnee te trekken, Tja en heb je de vloer van je huis vol staan met van alles en nog wat, tja dan is zo'n apparaat ongeschikt, Maar dat merk je zelf wel wanneer je, als je een keer de vloer gaat dweilen. Dan eerst van alles opzij moet schuiven voordat je nou eindelijk de vloer kan gaan doen, Dat apparaat is zeker niet bedoelt om opgehoopt stof en vuil op de vloer, dat zich als gevolg van weken achterstallig/uitgesteld schoonmaak dweilwerk heeft verzameld, weg te krijgen. Want dan zal toch echt wel de stofzuiger, emmer water, en zeep ende schoonmaak zwabber. Aan te pas moeten komen. Dat apparaat is meer bedoelt om regelmatig, minimaal één a twéé dagen de vloer mee te dweilen, zonder zelf (spreekwoordelijk) een vinger te hoeven uitsteken, hoopt het stof en vuil zich echter langer op, Tja, dan krijgt zo'n apparaat dat nooit goed schoon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 17:40 Anoniem
  Ideaal voor de drukke hardwerkende mens maar wel erg duur.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 21:08 MarkS90
  Ik dacht even dat ik naar de website van Blokker zat te kijken …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2014 14:12 Anoniem
  Bwahahahahaha
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.