JBL PlayUp - Groots geluid, compact formaat

Door: Lennart Koster Lennart | 28 november 2013 12:11

Overige elektronica

Nokia heeft in samenwerking met JBL de PlayUp ontwikkeld. Deze speaker is in principe bedoeld voor Nokia Lumia-telefoons, maar werkt net zo goed op andere apparaten. Hoe hij werkt en hoe hij klinkt? Ik heb het uitgebreid getest.

Het felgekleurde design van de PlayUp

De Lumia-serie is kleurrijk. Als je alle kleurtjes bij elkaar gooit, is het net of je in een snoepwinkel bent. Aangezien de JBL PlayUp ontwikkeld is met Nokia en gericht is op de Lumia-serie, kan je dus ook deze speaker in een paar felle kleuren krijgen. Hij is in de kleuren blauw, geel, wit en zwart beschikbaar. Waarbij de blauwe en de gele wel héél erg blauw en geel zijn. Opvallend, maar het misstaat de speaker niet.

De speaker heeft geen rechte hoeken. Alle hoekjes zijn afgerond en alle knopjes zijn rond vormgegeven. Dit geeft hem een beetje een speels uiterlijk, wat goed bij de felle kleur past.

De speaker heeft met zijn ronde, kleurrijke design een speels uiterlijk.

JBL PlayUp in gebruik

Met slechts een paar knoppen bedien je de speaker. De ronde knop aan de voorkant druk je kort in wanneer je connectie wilt maken met een nieuw apparaat. Als je al verbonden was, dan vindt de speaker automatisch het apparaat zodra je hem aanzet. Beschik je over een smartphone met NFC? Dan leg je hem tegen de speaker aan en connect hij automatisch. Kinderlijk eenvoudig dus. Verder bedien je het volume met de volumetoetsen en heb je een uitknop aan de achterkant.

De JBL PlayUp beschikt zowel over Bluetooth als over NFC.

De speaker is net iets te groot om eenvoudig in je hand mee te nemen. Dit maakt de mobiliteit iets minder, maar dankzij het meegeleverde tasje neem je hem alsnog eenvoudig in de hand mee. De PlayUp is voorzien van een Nokia-accu, die zich achter een klepje aan de onderkant van de speaker bevindt. Deze accu zorgt ervoor dat de speaker ongeveer tien uur muziek kan afspelen. JBL heeft in dat klepje ook een aux-kabel verwerkt, waardoor je die altijd bij je hebt. Handig voor als je een keer een apparaat wilt aansluiten zonder Bluetooth.

Handig: altijd een aux-kabel bij de hand.

De PlayUp: klein, maar aanwezig

Het geluid wat uit deze compacte speaker komt is zacht gezegd verrassend. Het geluid is helder, geeft alle tonen goed weer en de fikse bass is gebalanceerd. Zelfs als je het volume wat omhoog schroeft raakt de speaker zijn balans niet kwijt. Hij mag dan wel klein zijn, maar met een felle kleur en zijn krachtige geluid is dit kleintje zeker aanwezig.

Het geluid is erg goed en is voorzien van een flinke bass.

Conclusie

Deze kleine krachtpatser is een hele mooie draadloze speaker. Hij is het geld (129 euro) meer dan waard. Het geluid dat eruit komt is erg goed, zeker voor een speaker van dit formaat. Het afspelen met Bluetooth of via NFC is een fluitje van een cent, iedereen kan ermee overweg. Als je dan toch iets negatiefs moet zeggen, dan is het dat hij nét niet goed in je hand past, maar dit hebben ze gelijk opgelost door er een tasje bij te leveren. JBL heeft samen met Nokia een hele mooie speaker weten neer te zetten.