Kobo Aura HD - De beste e-reader van 2014

Door: Joris Peterse Joris | 18 juni 2014 10:06

Overige elektronica

De Kobo Aura HD is een slagje groter dan veel andere e-readers. Bovendien heeft het scherm een hogere resolutie, waardoor de letters scherper in beeld komen. Het uitstekende leescomfort van de Kobo Aura HD maakt het de beste e-reader van 2014.

Hoewel het op iedere e-reader mogelijk is de lettergrootte en het lettertype aan te passen, leest het grotere scherm dermate comfortabel af dat je je afvraagt waarom 6,8 inch niet het standaardformaat is van e-readers. Lees ook: Uitgeverijen werken aan Spotify voor boeken.

Vergeleken met de kleinere Aura-reader van Kobo spiegelt het scherm ook iets minder. Ook zijn de randen iets hoger dan het scherm, wat ongewenst bladeren voorkomt. De Aura HD heeft als klein minpuntje ten opzichte van de Aura dat hij iets langzamer reageert en meer knippert bij het laden, maar de verschillen zijn klein.

De achterkant lijkt wel moderne kunst, maar de hoekige vorm houdt prima vast.

Huismuis

Lezen vanaf een groter scherm bevalt in praktijk uitstekend. Hoewel je natuurlijk wel iets inboet op de compactheid van het apparaat. Opvallend is dat de bouwkwaliteit iets minder is dan die van de andere geteste e-readers. Het plastic frame kraakt snel en voelt goedkoop aan. Dat verwacht je niet van het duurste model.

Schaken, Sudoku en webbrowsen

Kobo's e-readers komen met extra functionaliteit aan boord. Sommige toevoegingen zijn totaal overbodig, zoals de browser en twee spelletjes. Voor deze functionaliteit ben je veel beter af met een tablet. Wat echter een handige toevoeging is, is de synchronisatie met de dienst Pocket. Hiermee lees je artikelen, mailtjes, webpagina's et cetera, die je op je pc, smartphone of tablet hebt opgeslagen rustig terug op je Kobo. Zelfs als die op dat moment niet verbonden is met internet.

Conclusie

Vanwege het plastic en het formaat is de Kobo Aura HD dus minder geschikt voor onderweg dan de andere e-readers. Als je de Aura HD meeneemt is het aan te raden hem in een sleeve of een goede stevige hoes te plaatsen. Toch maakt het uitstekende leescomfort van de Kobo Aura HD het onze favoriete e-reader van het moment. Vooral voor lezers van wie het zicht niet (meer) zo goed is, is de Aura HD de beste keuze. Binnen, buiten, in het licht of in het donker met het leeslampje aan.