Review: Logitech Harmony Ultimate

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 28 juni 2013 07:00

Overige elektronica

De Harmony-producten (nu in handen van Logitech) doen al enkele jaren hun stinkende best om alle afstandsbedieningen in huis overbodig te maken. Dit echter met wisselend succes. Bewijst deze Harmony Ultimate zich dan eindelijk als de ‘ultieme’ afstandsbediening?

Design

Op het oog ziet de nieuwe afstandsbediening er hetzelfde uit als de vorig jaar verschenen Harmony Touch. Er is immers weer een 2,4 inch-touchscreen aanwezig en de knoppenindeling is ongewijzigd. Wel heeft Logitech er ditmaal een trilfunctie in verwerkt, wat een prettige feedback geeft als je een schermselectie maakt. Ook zorgt een ingebouwde bewegingssensor ervoor dat het scherm automatisch inschakelt als je de afstandsbediening oppakt.

De afstandsbediening heeft een matzwarte achterkant, waardoor hij heerlijk in de hand ligt.

De vernieuwing zit hem dan ook vooral in de randapparatuur die wordt meegeleverd, wat ervoor moet zorgen dat de Ultimate aanzienlijk beter functioneert dan zijn voorganger. Zo vinden we de stijlvolle Harmony Hub in de doos en ook een tweetal infrarood blasters om onze apparaten met elkaar te laten communiceren.

Installatie

Hoewel de handleiding beloofde dat ik het zaakje in vier eenvoudige stappen aan de praat zou krijgen, bleek dit in de praktijk toch wat tegen te vallen. Ik ben letterlijk enkele uren bezig geweest om de Ultimate werkend te krijgen. Hierbij waren vooral het activeringsproces op de website en het verbinden van de Hub met de afstandsbediening een problematische aangelegenheid. Zo liep de activering meerdere malen vast, en lukte het pas na vele pogingen om de Hub aan de afstandsbediening te koppelen. Dat Logitech tijdens de perspresentatie in Amsterdam geen werkend prototype kon tonen, verbaasde me dan ook ineens een stuk minder...

De Harmony Hub maakt bediening achter gesloten deurtjes mogelijk en laat je zaken als instellingen updaten door de wifi-ondersteuning.

Eenmaal door het installatieproces kon ik direct een nieuwe firmware-update installeren en was het eigenlijk kinderlijk simpel om mijn apparaten toe te voegen. De database van Harmony is indrukwekkend, en dankzij de ondersteuning voor zowel infrarood als Bluetooth en wifi herkende hij alles wat ik in mijn media-kast hebt staan; van een Samsung Smart-tv tot verschillende gameconsoles. Je zou er zelfs je Philips Hue-lampen mee kunnen aansturen. Stel tot slot je favoriete tv-stations in voor het overzicht op het touchscreen en je kunt (vrijwel) alle afstandsbedieningen van je salontafel naar zolder verplaatsen.

Gebruik

Een van de handigste functies vind ik het aanmaken van activiteiten. Zo kan je met één druk op het touchscreen bijvoorbeeld de opdracht geven om tv te kijken, een game te spelen of muziek te luisteren, waarbij de Ultimate alle benodigde apparaten inschakelt en de tv (indien nodig) op het juiste kanaal zet. Ideaal.

Harmony app

Een handig extraatje is dat er een Harmony-app beschikbaar is voor iPhone en Android, waarmee je smartphone of tablet dezelfde functionaliteit krijgt als de afstandsbediening. Iedereen in huis kan de app gebruiken, waardoor er dus niet langer om de afstandsbediening gevochten hoeft te worden. De app en zijn functies worden momenteel afzonderlijk getest, en zullen binnenkort besproken worden in de review van de Harmony Smart Control.

Dat je via het touchscreen je favoriete zenders kunt bedienen is erg handig, maar toch vind ik het jammer dat er niet voor een groter touchscreen is gekozen. Ik vond het al een nadeel van de Harmony Touch, en ook nu loop ik met regelmaat tegen de beperkingen van het 2,4 inch-beeldscherm aan. Een groter display had het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om een volledig qwerty-toetsenbord weer te geven, wat het zoeken van content op een smart-tv of gameconsole (YouTube, Ximon, Pathé Thuis) een stuk makkelijker had gemaakt. Een gemiste kans.

Staand in het oplaadstation is de Ultimate een elegante verschijning.

Harmony is vooral trots op de meegeleverde Harmony Hub, welke er (samen met de infrarood blasters) voor zorgt dat je niet langer de kastdeurtjes van je tv-meubel hoeft open te zetten. Je hoeft zelfs de afstandsbediening niet meer in de richting van de apparaten te wijzen als je wilt zappen of een activiteit wilt activeren.

Dit zorgt er daadwerkelijk voor dat het bedienen van al je media-apparatuur enorm simpel wordt. Mijn vriendin kon met de Harmony Touch maar moeilijk uit de voeten, maar omdat er nu geen extra handelingen nodig zijn en de afstandbediening minder vaak de probleemoplosser start, is het ook voor de gemiddelde gebruiker mogelijk om eenvoudig tv te kijken of een muziekje op te zetten. De Harmony Ultimate kan zijn naam wat mij betreft dan ook met recht dragen.

Prijs

Toch is er een punt waar we niet omheen kunnen. De prijs. Logitech vraagt namelijk 280 euro voor de complete set, en dat alleen al zal voor veel mensen reden genoeg zijn om eraan voorbij te gaan. Aan de andere kant, wat is 280 euro op een mediakast waar je mogelijk al voor vele duizenden euro’s aan apparatuur in hebt staan. Feit is wel dat de Ultimate precies doet wat je ervan mag verwachten: het bedienen van je apparatuur wordt er een stuk sneller en eenvoudiger mee. En dat gemak is veel waard.

Het is jammer dat er geen groter touchscreen aanwezig is.

Conclusie

De Harmony Ultimate is duur, héél duur. Maar feit is ook dat je zo snel aan het gemak van dit apparaat gewend raakt - en het zijn werk vrijwel feilloos uitvoert - dat je eigenlijk niet om de Ultimate heen kunt als je een alles-in-een-oplossing zoekt voor je uitpuilende mediakast. Jammer is wel dat de installatie nog gebukt gaan onder veel bugs, en daarnaast had ik ook graag gezien dat er een groter touchscreen op de afstandsbediening zat om een qwerty-paneel te kunnen weergeven. Kleine smetjes op wat verder de beste universele afstandsbediening van dit moment genoemd mag worden.

Logitech Harmony Ultimate

Prijs 279 euro

Pc voor setup Windows XP, 7, 8 en Mac OS X 10.4.8 of later

Wifi 802.11 b/g/n

Garantie 2 jaar

App iPad, iPhone, iPod touch (met iOS 5.0 of later) en Android (2.3 of later)

In de doos Afstandsbediening, Harmony Hub, 2 IR blasters, Oplaadstation, usb-kabel

Pluspunten

Daadwerkelijk alles-in-een-oplossing

Gebruiksvriendelijk door activiteiten

Kastdeurtjes blijven dicht

Smartphone als afstandsbediening

Minpunten

Installatieproces moeizaam

Prijs

Klein touchscreen

SCORE: 8/10

0 Reactie(s) op: Review: Logitech Harmony Ultimate

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.