Review: Matrox DualHead2Go Digital SE

Door: Michiel de Roode | 20 februari 2013 10:00

Overige elektronica

De meeste grafische kaarten ondersteunen standaard al de mogelijkheid om minimaal twee beeldschermen aan te sluiten. Maar wat als je een laptop hebt met slechts één uitgang of al een beeldscherm hebt aangesloten en er nog twee extra bij moeten? Matrox biedt met de DualHead2Go een oplossing.

De DualHead2Go is een klein kastje waarop je twee beeldschermen kan aansluiten en het kastje dan op één beeldaansluiting van jouw pc aansluit. De door ons geteste DualHead2Go Digital SE beschikt over een DisplayPort-ingang en twee DVI-uitgangen.

Er is een usb-verbinding noodzakelijk om het kastje van voeding te voorzien. De usb- en DisplayPort-kabel worden netjes meegeleverd. Wat helaas niet wordt meegeleverd, zijn de stuurprogramma’s. Op de meegeleverde cd staat slechts een verwijzing naar de website van Matrox.

De kans is groot dat je de verkeerde software installeert waardoor je pc de Matrox DualHead2Go niet herkent. Tegen dit probleem liepen wij zelf ook aan. Daar staat tegenover dat de telefonische support van Matrox erg goed is en het probleem snel en goed oplost. Op de website van Matrox tref je ook een compatibiliteitsprogramma aan waarmee je kan controleren of jouw computer geschikt is voor de DualHead2Go.

De DualHead2Go Digital SE maakt het mogelijk om twee beeldschermen met DVI aan te sluiten op een computer met een DisplayPort.

Matrox PowerDesk

De software waarmee je de beeldschermen en je desktop beheert, heet Matrox PowerDesk. Je pc herkent de twee aangesloten beeldschermen als één beeldscherm. Als je twee Full HD-beeldschermen hebt met een resolutie van 1920 x 1080 ziet Windows dus een scherm van 3840 x 1080. De maximale ondersteunde resolutie per scherm is 2048 x 1152, wat neerkomt op een desktop van 4096 x 1152. Behalve beide aangesloten schermen als één scherm te gebruiken, is het ook mogelijk om het beeld te klonen zodat je op elk scherm hetzelfde beeld ziet.

Het nadeel van het feit dat Windows de twee beeldschermen als één scherm ziet, is dat vensters in het midden van je bureaublad worden geopend en onderbroken worden door de randen van de schermen. Via de instellingen in PowerDesk is dit te wijzigen. Heb je dit goed ingesteld, dan zal het grootste gedeelte van de geopende vensters niet meer in het midden van de twee schermen worden geopend.

Films afspelen en games spelen via de DualHead2Go zijn geen probleem. Door HDCP-ondersteuning is het kijken van blu-rays ook mogelijk. Waar je wel op moet letten is dat het beeld over beide schermen wordt uitgerekt wanneer je kiest voor ‘volledig scherm’.

Met de Matrox PowerDesk-software kan je eenvoudig je desktop en beeldschermen instellen.

Conclusie

De Matrox DualHead2Go is eenvoudig te installeren en erg handig om twee beeldschermen op een laptop aan te sluiten. Voor een desktop is een grafische kaart van nog geen 50 euro al voldoende om twee beeldschermen aan te sluiten. De hoge prijs van de Matrox DualHead2Go is dan ook een van de grootste nadelen. De PowerDesk software van Matrox werkt erg fijn en biedt uitgebreide mogelijkheden om je bureaublad te beheren. Als je geen DisplayPort-aansluiting op je laptop hebt, is dat geen probleem, op de website van Matrox vind je de diverse variaties van de DualHead2Go.

Matrox DualHead2Go Digital SE

Straatprijs: € 149,-

OS: Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Eenvoudige installatie

Matrox PowerDesk handige desktopmanagementtool

Mogelijk om twee beeldschermen aan te sluiten

Minpunten

Prijs

Software niet meegeleverd

SCORE: 7/10

0 Reactie(s) op: Review: Matrox DualHead2Go Digital SE

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.