Review: Mijn maand met de Withings Pulse

Door: Elmar Rekers | 02 augustus 2013 18:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

De Pulse-gezondheidsmeter; volgens fabrikant Withings dé totaaloplossing voor het digitaliseren en analyseren van je dagelijkse leven. Klinkt goed, toch? Maar werkt het ook? En heeft de zucht naar digitalisering en gemak dan eindelijk eens een positieve invloed op onze gezondheid? In dit artikel ga ik op zoek naar de antwoorden, waarbij ik een maand lang iedere vrijdag – zonder enige schroom - een update zal plaatsen over de geboekte resultaten, de ontdekte problemen en de vele functies van de Pulse-meter en de bijbehorende iPhone-app.

Quantified Self (zie onderstaand kader) staat nog in de kinderschoenen. Toch ben ik er nu al van overtuigd dat we binnen afzienbare tijd alle elementen die invloed hebben op onze gezondheid digitaal gaan bijhouden, analyseren en optimaliseren. Of beter gezegd: dit ‘laten’ we doen door een armband of andere gadget (a la Pulse) met sensoren.

Door zijn formaat is de Pulse eenvoudig mee te nemen in bijvoorbeeld je broekzak.

Deze week kwam de Withings Pulse binnen op de redactie, en aangezien ondergetekende degene is die in potentie de meeste winst kan boeken (de sportfreaks, bah), heb ik mijzelf opgeofferd om me een maand lang onder te dompelen in de wereld van Quantified Self. Niet alleen in de hoop gewicht te verliezen (startpunt: 89,2 kg), meer te bewegen (startpunt: amper 1 sportuur in de week) en de nachtrust te bevorderen, maar ook om te kijken of de digitalisering van mijn leven ervoor kan zorgen dat ik me bewuster word van slechte gewoontes en hoe het me zal afgaan deze te veranderen. Kortom: in hoeverre leeft Quantified Self op tegen de hoge verwachting die ik van deze technologische ontwikkeling heb.

Eerste indruk

Als ik de Pulse uit de doos haal, valt direct het formaat op, of beter gezegd het gebrek hieraan. Het apparaatje meet slechts 43 x 22 x 8 millimeter en weegt amper 8 gram. Dit maakt het bij uitstek dus een geschikte gadget om de hele dag bij je te dragen zonder dat je dit merkt. Verder zit er één fysieke knop op de Pulse en bevindt zich aan de voorkant een klein oled-touchscreen (128 x 32 pixels).

Handig! Op de achterkant van de Pulse bevindt zich een hartslagmeter.

Het apparaatje voelt gelukkig erg stevig aan. Wel is het jammer dat er direct al enkele krassen op de behuizing zitten, en dat de matzwarte coating bij de fysieke knop wat beschadigd is. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de Pulse er straks na een maand intensief gebruik uitziet… Achterop de Pulse vinden we tot slot nog een hartslagmeter, zeker een van de meest unieke eigenschappen van deze gadget.

Quantified Self

Quantified Self, wel eens van gehoord? Zo niet, bereid je dan maar vast voor op deze nieuwe trend op elektronicagebied. Het betekent feitelijk dat je als gebruiker verschillende aspecten - die invloed hebben op je dagelijks leven - digitaliseert en analyseert. Wat je eet, wanneer je eet, hoe je slaapt, hoe vaak je beweegt, stressniveau, hartslag, luchtkwaliteit, tal van zaken worden middels sensoren en een verbinding met je smartphone bijgehouden. Verschillende apps en gadgets claimen de gebruiker nu al inzicht te geven in deze zaken, maar verwacht wordt dat de Quantified Self met de komst van apparaten als de iWatch van Apple pas echt een vlucht zal nemen.

Om alle data te verzamelen en bij te houden, is er een Withings-app beschikbaar voor iPhone en Android. Ik neem nu dus ook direct een maand lang afstand van mijn Lumia 920, en stop de iPhone met Withings-app in mijn broekzak. De Pulse zit inmiddels in de meegeleverde siliconen-clip, en hangt aan mijn broekriem. Hoog tijd dus om aan de slag te gaan! Tot over een week…

Lees op de volgende pagina mijn ervaringen in week 1...

5 Reactie(s) op: Review: Mijn maand met de Withings Pulse

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 oktober 2013 18:01 Anoniem
  Zo moet een dergelijk apparaat in mijn ogen ten alle tijden de staat van je lichaam bijhouden, en dan heb ik het dus ook over vitale zaken als hartslag,

  alstublieft:
  TE ALLEN TIJDE
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2013 22:24 Anoniem
  ik kan juist maar zien hoeveel stappen ik doe, slaapritme en alle andere opties werken niet, kan jij me helpen ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2014 10:50 Anoniem
  Wat een mooie review! Ik gebruik al lange tijd withings, gekoppeld aan runkeeper. Nu vraag ik me af of, wanneer je runkeeper gebruikt bij het hardlopen, je dan gelijkertijd je pulse meedraagt… Kan me voorstellen dat deze dan dubbel registreert. Ik hoor het graag!
  Groet, Carry
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2014 08:28 Anoniem
  Vraagje: na 1 maand gebruik, leef je nu anders, of is alles hetzelfde zonder?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2015 22:42 Anoniem
  Ik lees niets over de opname van O2, zuurstof. Of zat die toen nog niet op de Pulse? Je slaapeffcientie is 80, dat is aan de lage kant. Kan de zuurstof opname in de slaaptijd gemeten worden? En is er dan ook een grafiek te zien zoals in de slaapeffcientie?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.