Motiv 2 Mk2 - Meer bas dan goed voor je is

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 30 september 2013 07:35

Overige elektronica

Teufel weet ons al enkele jaren te imponeren met schappelijk geprijsde producten die garant staan voor hoogwaardige audio. Dat de Duitsers ook niet ongevoelig zijn voor design, bewijst de nieuwe Motiv 2 Mk2. Heeft Teufel hiermee het ultieme 2.1-speakersysteem in handen?

Score
70
  • Pluspunten
  • Krachtige bas
  • aansluitingen
  • Dynamisch geluid
  • Design
  • Minpunten
  • Basgeluid niet voor iedereen

None

Teufel Motiv 2 Mk2

Prijs 399,99 euro

Speakersysteem 2.1

Vermogen speaker 50W (2-kanaals)

Vermogen subwoofer 100W

Type subwoofer Actief

Afstandsbediening Ja

Afmeting speakers (DxBxH) 10 x 13 x 13 mm

Afmeting subwoofer (DxBxH) 35 x 35 x 39 mm

Gewicht speakers 1,13 kg

Gewicht subwoofer 13,4 kg

Zodra je de Motiv 2 Mk2 uit de doos haalt, valt direct op hoeveel zorg Teufel aan het ontwerp van deze set heeft besteed. Doorgaans sluiten we de niet al te sexy systemen van Teufel aan, in de wetenschap dat de geluidskwaliteit een hoop zal goedmaken. Hoe anders is dat bij de nieuwe Motiv.

De volledig witte behuizing geeft de Motiv 2 een elegante uitstraling, en als je ermee oog-in-oog staat ziet je pas dat er geen plastic maar aluminium is gebruikt voor de behuizing. Erg fraai! Daarbij zorgt het compacte formaat van de speakers ervoor dat je deze kleine blokjes moeiteloos in iedere woonkamer kwijt kunt. Teufel levert ook twee losse voetjes mee, die vooral van pas komen als je de speakers naast je pc-scherm hebt staan.

De Motiv 2 Mk2 is qua design een van de mooiste Teufel-setjes tot op heden.

Waar de satellieten klein en compact zijn, is de actieve subwoofer groot, log en loeizwaar. Deze schuif je niet zomaar even achter een kastje of onder de bank. Voordeel is wel dat de subwoofer dezelfde strakke afwerking heeft als de speakers, dus het is absoluut geen lelijk object in je woonkamer. In de weg staan kan hij helaas wel. Tot slot levert Teufel ook nog een kleine maar handige afstandsbediening mee. Deze breekt met het strakke ontwerp van de Motiv 2-set, en voelt wat goedkoop aan.

De Motiv 2 Mk2 in gebruik

Het aansluiten van de Motiv 2 Mk2 is kinderlijk eenvoudig. Er wordt een handleiding meegeleverd, maar deze zal je echt niet nodig hebben. Jammer is wel dat de meegeleverde kabels opvallend dik zijn, waardoor deze moeilijk weg te werken zijn en extra opvallen naast de kleine speakers. Qua aansluitingen is het systeem redelijk goed bedeeld. Zo is er de mogelijkheid je apparatuur analoog of digitaal (coaxaal) aan te sluiten, wat de audiofielen onder ons positief zal stemmen.

De plastic afstandsbediening voelt wat goedkoop aan.

Wat me hierbij wel tegenviel (en dat is niet de eerste keer bij Teufel), is dat er geen ondersteuning is voor Bluetooth of wifi. Dit maakt het streamen van muziek via een mobiel-apparaat of pc dus praktisch onmogelijk. Hiervoor heb ik dan ook mijn trouwe Logitech Bluetooth-adapter maar weer van stal gehaald, en deze aan de aux-ingang van de Teufel gehangen. Ideaal is het zeker niet.

Flink wat power

Zoals bekend levert Teufel zijn producten enkel via zijn eigen webwinkel. Dit om de hoge retailkosten te omzeilen, wat voor de consument doorgaans een prima prijs/kwaliteitsverhouding oplevert. De Motiv 2 Mk2 heeft een prijskaartje van 400 euro. Zeker niet het goedkoopste 2.1-setje op de markt, maar je krijgt er dan ook flink wat power voor terug.

Het geluid dat de Motiv 2 produceert is ronduit indrukwekkend. Vooral het zuivere middensegment verbaast me nog iedere keer als ik een concertregistratie of lekkere jazz-cd afspeel. Daarbij zijn ook de hoge tonen uitstekend, al laten de satellieten het hier soms wel een beetje liggen.

Bovenop de subwoofer bevinden zich enkele knoppen waarmee je zaken als het volume en de audiobron bedient.

Het basgeluid wordt vrijwel volledig door de subwoofer opgevangen. Deze kast doet door zijn omvang al vermoeden dat het behoorlijk wat vermogen in zich huist, maar zelfs mijn stoutste verwachtingen werden overtroffen. Schaf je de Motiv 2 aan, licht dan vooraf je buren maar vast in.

Ik had de subwoofer vrijwel gedurende de hele test op zijn laagste stand staan (behalve bij het filmkijken), en zelfs op dat niveau was de bas soms iets te overheersend. Vooral op een houten vloer zal de bas extra aanwezig zijn, en daar moet je van houden.

Conclusie

Teufel levert met de Motiv 2 Mk2 een uitstekende 2.1-set af, die niet alleen indruk maakt met zijn geluidskwaliteit, maar ook zeker met het design en de bouwkwaliteit. Jammer is wel dat ook deze set verstoken is van een Bluetooth en wifi-ondersteuning, wat het voor de streamingliefhebbers onder ons een minder aantrekkelijke keuze maakt. Echter, wil je je flims en muziek ervaren met een dynamisch geluid en een ongekend harde bas, dan is deze Motiv 2 Mk2 iedere euro meer dan waard.

0 Reactie(s) op: Motiv 2 Mk2 - Meer bas dan goed voor je is

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.