Review: MyKronoz ZeWatch

Door: kenneth-van-ouwerkerk | 01 augustus 2013 12:39

Review

De trend in technologie is om steeds meer ‘connectiviteit’ te krijgen met steeds kleinere apparaten. De volgende stap in deze technologische evolutie is misschien wel de smartwatch. Ondanks alle geruchten, hebben grote merken als Microsoft en Apple nog altijd geen smartwatch aangekondigd. Uit horlogeland Zwitserland is een klein bedrijf genaamd MyKronoz de grote merken voor met hun slimme ZeWatch-horloge.

De Zwitserse fabrikant komt met een horlogemodel voor mannen, de ZeWatch, en een armbandmodel voor vrouwen, de ZeBracelet. Beide modellen verbinden via Bluetooth met je telefoon. Bij de ZeBracelet kan er gekozen worden voor de kleuren zwart, wit en goud. Bij de ZeWatch kan er gekozen worden voor de kleuren zwart, wit en oranje. Als man zijnde ging ik de afgelopen week aan de slag met een zwarte ZeWatch.

De ZeWatch ziet er mooi uit, maar voelt goedkoop en plastic aan.

Goedkoop uiterlijk

De zwarte variant van de ZeWatch ziet er behoorlijk goedkoop uit en het materiaal is ook niet van een hoogwaardige kwaliteit. Omdat de ZeWatch wel mooi strak is afgewerkt, zit de smartwatch prima om de pols.

De ZeWatch heeft een groene en een rode knop. Met de groene knop kan een oproep worden beantwoord en het volume harder worden gezet, met de rode knop kan een gesprek worden opgehangen en het volume zachter worden gezet. Ook doet de laatstgenoemde dienst als aan/uit-knop. Voor de linkshandigen onder ons kan het scherm worden gedraaid wanneer de smartwatch wordt gedragen om de rechterpols. Dit doe je door beide knoppen enkele seconden ingedrukt te houden. De batterij van de ZeWatch gaat zo’n 72 uur mee en kan opgeladen worden via een stopcontact met de meegeleverde kabel.

Verbinden met smartphone

De smartwatch was makkelijk te verbinden met mijn iPhone 4 door Bluetooth aan te zetten en de rode knop 5 seconden ingedrukt te houden. Om de tijd af te kunnen lezen van het oled-scherm op de ZeWatch, moet je eerst de groene of rode knop indrukken. Vervolgens verschijnt 5 seconden lang de tijd op het scherm. De tijd word heel klein en niet goed verlicht weergeven. Wanneer je buiten in de zon zit en de tijd wilt aflezen, is dit haast niet te doen. Laat staan met een zonnebril op.

Wanneer je gebeld wordt, vibreert je telefoon en ongeveer 3 seconden later vibreert ook de ZeWatch. Daarnaast wordt ook de beltoon afgespeeld via de luidspreker van het horloge. De ZeWatch laat op het scherm het nummer zien en/of de naam van de contactpersoon die je belt. Daarmee is de ZeWatch zeker van enige toegevoegde waarde.

In direct zonlicht is de tijd nauwelijks af te lezen.

Wanneer je het horloge dicht bij je mond houdt, kan er duidelijk getelefoneerd worden en was ik ook goed verstaanbaar bij de ontvanger. Toch moet je het hierbij niet erg vinden dat iedereen in je directe omgeving wat vreemd zal opkijken als je tegen je horloge aan het praten bent. Daarbij kan ook iedereen met je meeluisteren, want het is niet mogelijk een koptelefoon op de ZeWatch aan te sluiten.

De fabrikant vindt het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg om een mute-optie toe te voegen aan de ZeWatch. Tot mijn verbazing bleef ik namelijk mijn beltoon horen wanneer ik de iPhone 4 op stil had gezet. Ook wanneer die afging kon ik het geluid niet zachter zetten. Dit is niet anders op een Android-toestel.

SMS notificatie

Van een smartwatch mag je op z’n minst verwachten dat je daar een sms-bericht op kunt lezen. De ZeWatch geeft enkel een notificatie weer op het scherm. Tenminste, zo doet de demo-video van MyKronoz op YouTube ons beloven. Het gebeurde namelijk helemaal niet op zowel mijn iPhone 4 als de HTC One.

De ZeWatch is voor zowel rechts- als linkshandigen te gebruiken.

Muziek van diensten als Soundcloud en Spotify, of gewoon muziek die opgeslagen staat op je telefoon, wordt automatisch afgespeeld op de ZeWatch. Daarmee is eigenlijk ook alles gezegd want de geluidskwaliteit is erg slecht.

Conclusie

MyKronoz slaat de plank behoorlijk mis. De ZeWatch kan namelijk niet veel meer dan een standaard Bluetooth-headset en schiet als ‘revolutionaire’ smartwatch dus echt te kort. De prijs van 69 euro is dan wel weer stukken goedkoper dan van andere Zwitserse horlogemerken. Wij wachten dus nog maar even tot Samsung, Microsoft of Apple met een eigen smartwatch op de markt komen, welke hopelijk wat beter uit de verf komen dat deze ZeWatch van MyKronoz.

MyKronoz ZeWatch

Prijs € 69,-

Afmetingen 38,5 x 80 x 12,5 millimeter

Gewicht 45 gram

Beeldscherm oled (128 x 32 pixels)

Connectiviteit Bluetooth 2.1 en hoger

Gesprekstijd 2-3 uur

Standby tijd 72 uur

Batterij 150 mAh

Pluspunten

Zit lekker

Scherm draaien

Minpunten

Tijd onduidelijk weergegeven

Geen mute-optie

Geen sms notificatie

Slechte geluidskwaliteit

SCORE: 4/10

3 Reactie(s) op: Review: MyKronoz ZeWatch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 februari 2015 16:51 Anoniem
  In. Het begin moeilijk in te stellen,eens ingevuld heel goed


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2015 09:48 Anoniem
  Drama horloge. Doet nu na enkele mnd al niets meer
  Waar kan ik terecht voor klachten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2016 12:45 Anoniem
  ik moet hem uodaten maar dat doet hij niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.