Review: Philips Hue - Breng sfeer in huis

© PXimport

Review: Philips Hue - Breng sfeer in huis

Geplaatst: 26 juli 2013 - 04:28

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Redactie ID.nl

Slimme koelkasten, slimme lampen, slimme deurbellen. Alle consumenten elektronica raakt rap verbonden met het internet. Ook de verlichting in je huis is tegenwoordig met je smartphone in te regelen. Met de Philips HUE startersset van 3 lampen breng je via je smartphone of tablet precies die sfeer in huis waar je zin in hebt; van "Taj Mahal" tot "Deep Blue Sea". We testten de set, die in Nederland verkrijgbaar is via de Apple store voor 199,95 euro.

Installatie

De installatie van de HUE set werkt eenvoudig. Sluit de bridge (het witte kastje) aan op je router en installeer de app op je iPhone, iPad of Android smartphone of tablet. Haal de normale lampen uit de lampen waar je je kamer via HUE mee wilt verlichten, draai de HUE-bulbs erin en start de app. Je zult zien dat de app probeert connectie te maken met de bridge. Als je met je telefoon verbinding hebt met het Wifi-netwerk waarop ook de bridge toegang heeft, dan lukt de connectie en kun je beginnen met het zelf “ontwerpen” van je eigen licht.

 

© PXimport

Licht ontwerpen

Met "zelf ontwerpen" zeggen we eigenlijk geen woord teveel: de mogelijkheden die de HUE je biedt voor het zelf instellen van jouw gewenste licht, qua kleur en hoeveelheid, zijn eindeloos. Deze veelheid aan mogelijkheden kan ook tot keuzestress leiden: waarschijnlijk hebben ze er bij Philips om die reden voor gekozen om een stevige batterij aan voor geïnstalleerde mogelijkheden aan te bieden. Zelf merkte ik dat ik eindeloos bleef prutsen aan het kleurenpalet totdat ik overschakelde naar een van de voor-geïnstalleerde instellingen.

 

© PXimport

Philips gooit het waar het gaat om het ontwerpen van licht heel erg op “ambience” en de sfeer die je met licht kunt creëren. De voor-geinstalleerde instellingen noemt Philips “light recipes” en daarmee kun je bijvoorbeeld ook een bepaalde instelling gebruiken als je wilt relaxen, lezen of juist wilt studeren. Ook is er een lichtrecept om energie op te doen: die heet “energizing”.

Zelf heb ik HUE vooral gebruikt in de slaapkamer omdat de grote fittingen beneden in de woonkamer niet pasten op bestaande lampen. Dat is gelijk een groot nadeel van de set vond ik zelf: de standaard fitting is al lang niet meer overal gemeengoed en het lukraak plaatsen van 3 extra lampen werd door medebewoners niet echt gewaardeerd. In de slaapkamer weer wel: voor de “goedemorgen” functie van de HUE heel handig en ook leuk om heel verschillende sferen te creëren met alleen maar een druk op de knop van je iPhone.

 

© PXimport

Goedemorgen

Je kunt de lampen ook gebruiken als wekker. Niet meer dat harde geluid, maar lampen die langzaam feller worden en je op die manier op een natuurlijke manier uit je slaap halen. Ja, dat is dus precies het wake-up light idee die Philips vroeger apart verkocht en waar het bedrijf nogal wat marketinggeld tegenaan heeft gegooid, misschien wel om uiteindelijk bij HUE uit te komen. Voor mij persoonlijk werkte de “goedemorgen” functie niet heel erg goed: het hangt er heel erg vanaf wat voor slaper je bent. :)

Thuis of weg?

Philips heeft de app voor de HUE-led lampen van een flinke update voorzien in mei dit jaar. De update zorgt ervoor dat de locatie van de gebruiker gekoppeld wordt aan het aan- en uitgaan van de HUE-lampen. Als je met je smartphone die gekoppeld is aan een set HUE-lampen je huis binnenloopt, gaan de lampen automatisch aan, of weer uit als je vertrekt. Je hoeft je telefoon niet eens uit je zak te halen. En ja, als je boodschappen in je handen hebt dan is dat verrekte handig. Ik testte de HUE in de zomer en ik heb van deze functie niet heel vaak gebruik gemaakt. Maar goed, jammer genoeg wordt het vanzelf weer winter…

Wie het prettig vindt om af en toe de lampen aan te kunnen doen vanaf afstand, kan dat heel gemakkelijk doen met de HUE-app. Op deze manier beveilig je je huis tegen inbrekers omdat het lijkt alsof je thuis bent als lampen aan of uit gaan. Dit is weer een argument voor degene die het thuis moeilijk kan verkopen om 200 euro uit te geven aan 3 lampjes en een niet zo spannende schakelaar. Een goedkopere optie is natuurlijk om eens te kijken wat je zelf zou kunnen doen met IFTTT, maar dat is misschien iets minder mooi vormgegeven allemaal en het vereist meer technische kennis.

 

© PXimport

Conclusie

Philips maakt met HUE licht tot een beleving. Je humeur en waar je mee bezig bent is met deze set direct te koppelen aan licht en dat is prachtig. De app werkt vlekkeloos, van de techniek die gebruikt wordt om HUE zo soepel te laten draaien merk je als gebruiker helemaal niets: een kind kan de was doen en dat is vooral mooi als je een brede doelgroep wilt bereiken. Dan het prijskaartje. Voor 199, 95 euro (alleen in de Apple-store kun je HUE in Nederland bestellen) krijg je:

• Drie Hue gloeilampen

• Eén Hue Bridge

• Voeding voor Hue Bridge

• LAN-kabel om de Hue Bridge met je router te verbinden

De set is wel uitbreidbaar, maar dus bepaald niet goedkoop. Je betaalt nogal wat voor drie gloeilampen en een schakelaar. Maar goed, de lichtinstellingen zijn prachtig en oneindig, het licht is soms zó zacht dat het inderdaad rustgevend kan werken waar gewenst. Zelf vind ik het aanschafbedrag wat hoog liggen en het is echt een nadeel dat de lampen alleen met grote fitting te verkrijgen zijn.

Wie gek is op design en het leuk vindt om zelf aan de slag te gaan met lichtontwerp, wakker worden met een kunstmatig zonnetje en ook inbrekers op een dure manier wil beletten je huis leeg te halen, koopt HUE. Doet even pijn in de portemonnee, maar met de kwaliteit van het product én met de mogelijkheden is het dik in orde.

Philips Hue

Prijs € 199,95

Pluspunten

Licht wordt een beleving

Eindeloze mogelijkheden qua instelling

Vlekkeloze werking zonder haperen

Minpunten

Stevig aan de prijs

Keuzestress

SCORE: 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten