© PXimport

Review: Samsung Galaxy S4 Zoom

Geplaatst: 30 juli 2013 - 09:22

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Elmar Rekers

De Galaxy S4 Zoom: half telefoon, half camera. Het is een bijzonder opvallende verschijning, die volgens de fabrikant het beste van twee werelden biedt. Een geslaagd experiment? Ik ging de afgelopen week met dit bakbeest aan de slag en kwam tot enkele opvallende conclusies.

De Galaxy S4 Zoom is op het oog een bizarre samensmelting van een mobiele telefoon en een compactcamera. Met het 4,3 inch-beeldscherm naar je toe gekeerd, lijkt het sprekend op een klein uitgevallen Galaxy S4. Draai je het toestel echter om dan zie je een volwaardige compactcamera, compleet met een gigantische zoomring, Xenon-flitser en zelfs een verdikking voor extra grip.

Even wennen

Het uiterlijk is dan ook erg wennen. Vooral de eerste dagen voelt het niet bepaald praktisch om een compactcamera tegen je oor te houden als je wilt bellen. Daarnaast is het ook een erg groot blok om in je broekzak te stoppen, wat erin resulteerde dat ik het toestel meestal maar in m’n rugzak gooide als ik de deur uitging. De behuizing is, geheel in Samsung-traditie, compleet van plastic. Dit geeft het toestel een wat goedkoop uiterlijk en het glimmende materiaal is ook nog eens extreem gevoelig voor vingerafdrukken. Bah.

 

© PXimport

De plastic behuizing is erg gevoelig voor vingerafdrukken.

Dat Samsung de S4-naam aan dit toestel heeft gekoppeld, is niet zo gek. De telefoonzijde van de Zoom lijkt namelijk sprekend op een Galaxy S4, inclusief fysieke thuisknop en speakerrooster. Aan de zijkant vinden we verder nog de aan/uit-knop en de volumeregelaar. Nieuw is de handige sluiterknop, welke je meer controle over je opnames geeft bij het fotograferen.

Nét geen Galaxy S4

Het display van de Zoom is met zijn 4,3 inch een slag kleiner dan het 5 inch-scherm op de ‘normale’ S4. Ook de rest van de hardware is net even wat minder dan op Samsung’s vlaggenschip. Zo draait de cameratelefoon (net als de Galaxy S4 Mini) op een 1,5 GHz dualcore-processor en is er 1,5 GB aan RAM beschikbaar. Hoewel de Zoom redelijk vlot draait, merkte ik toch hier en daar wat haperingen. Vooral het schakelen tussen apps en het bewerken van foto’s gaat niet altijd even vloeiend.

De Galaxy S4 Zoom wordt geleverd met slechts 8 GB aan geheugen, waarvan in de praktijk slechts 5,3 GB beschikbaar is voor opslag. Best karig dus, vooral als je je bedenkt dat een foto tussen de 3 en 5 MB groot is. Gelukkig is er de mogelijkheid om een microSD-kaartje in het toestel te drukken. Het geheugenkaartje plaats je aan de onderkant in het toestel, achter een grote klep die te verwijderen is. Hierachter vind je overigens ook de verwisselbare 2330mAh-batterij.

 

© PXimport

De grote uitschuivende lens maakt het mogelijk om flink in te zoomen.

Het 4,3 inch-beeldscherm (amoled) is van een prima kwaliteit. Het scherm is helder en kent een mooie kleurweergave. De resolutie van 960 x 540 pixels is misschien niet al te denderend, maar het display is goed in staat om de gemaakte foto’s en video’s mooi weer te geven. En dat is bij deze telefoon natuurlijk van groot belang.

Meer camera dan telefoon

De grote cameralens is verreweg het huzarenstukje van de Galaxy S4 Zoom. Kies je voor dit toestel als je volgende smartphone, dan zal zullen de sterke cameraprestaties ongetwijfeld de hoofdreden zijn om deze stap te zetten. En dit is niet geheel onterecht, want de foto’s die je met de 16 megapixel-sensor maakt, zijn ongekend goed voor een smartphone. Alleen de 808 PureView (review) van Nokia weet de S4 Zoom bij te benen.

 

© PXimport

Vanaf het strand zoom je moeiteloos in op bootjes in de verte.

Maar het toestel heeft niet alleen profijt van veel megapixels. Ook een grote lensoppervlakte, beeldstabilisatie en optische zoom (tot maximaal 10 keer) komen de foto’s ten goede. De grote sluiterknop geeft je bij het maken van foto’s ook nog eens een betere controle over het opnamemoment. Al deze features zorgen ervoor dat je werkelijk prachtige foto’s kunt schieten met de S4 Zoom. Nadeel is wel dat het apparaat hierdoor meer aanvoelt als een compactcamera met belfunctie, dan een smartphone met een goede camera.

Samsung heeft tal van opties toegevoegd aan de camera-software, wat aanvankelijk misschien wat overweldigend kan zijn. Naast vrij standaard functies als HDR en panorama, is er ook een Kinderopname-optie ingebouwd waarbij de camera geluid maakt om de aandacht van een klein kind te trekken. De Geanimeerde Foto-functie stelt je in staat om een bewegende gif-video te schieten en Beste Foto laat je de beste portretfoto selecteren uit een serie. De ene functie handiger dan de ander, maar wel erg leuk om mee te spelen.

Foto’s maken

Je kunt de camera op verschillende manieren activeren. Uiteraard kan je op touchscreen op het camera-icoontje drukken, maar ook het draaien aan de zoom-ring of het indrukken van de sluiterknop openen deze app. Draai je aan de zoom-ring dan krijg je op het touchscreen een handig menu te zien met vooringestelde scènes. Een slimme manier om de camera-app te openen én de geschikte instellingen te laden, met één en dezelfde handeling. Vervelend is wel dat het vrij lang duurt voordat de camera ‘fotoklaar’ is. Je moet altijd eerst het scherm handmatig ontgrendelen, en heb je de camera-app vervolgens geselecteerd dat duurt het ook altijd nog enkele seconden voor deze is opgestart. Het is mij dan ook al verschillende malen gebeurt dat ik een spontaan fotomoment hierdoor heb gemist.

Ben je echter eenmaal aan het fotograferen, dan wordt al snel duidelijk dat de S4 Zoom schitterende foto’s maakt voor een smartphone. Het toestel komt zelfs aardig mee met menig compactcamera, en dat is een hele verademing voor een verstokte smartphonefotograaf als ikzelf.

 

© PXimport

De Galaxy S4 Zoom draait op Android 4.2 en het toestel beschikt dus over alle gemakken en apps die daarbij horen.

De sensor vangt ontzettend veel licht op, en ik had regelmatig het gevoel dat de software in de automatische stand niet altijd in staat was dit goed te doseren. Vooral foto’s in zonlicht lijken wat overbelicht. Gelukkig is het wel mogelijk om de instellingen volledig naar je hand te zetten, en ik kan je dan ook adviseren dit altijd te doen voor het beste resultaat. De software heeft aanzienlijk minder moeite met het scherpstellen op voorwerpen en gezichten. Bij foto’s van grote gebieden valt me helaas wel op dat elementen in de achtergrond al snel korrelig worden, waar de voorgrond juist haarscherp is.

Xenon-flitser

De aanwezige Xenon-flitser heeft een aanzienlijk groter bereik dat de standaard led-flitsers die we vaak op smartphones zien, wat de foto’s met weinig omgevingslicht een stuk mooier maakt. Laat je de flitser uit, dat weet de software de donkere foto’s ook nog aardig op te krikken, maar zo goed als de Lumia 920 of Xperia Z doet dit Samsung-toestel het zeker niet.

De 1080p (30fps) en 720p (60fps) video’s die ik met de Zoom heb gemaakt, zijn aanzienlijk beter dan bij de concurrentie. De beelden zijn vloeiend en de lens kan goed overweg met veranderende lichtomstandigheden. Daarbij is de optische zoommogelijkheid natuurlijk ook hier een dikke plus.

Android 4.2 + TouchWiz

Samsung heeft Android 4.2 (Jelly Bean) ook op de Galaxy S4 Zoom voorzien van zijn bekende TouchWiz-interface, waardoor ervaren Galaxy-gebruikers zich direct zullen thuisvoelen. Samsung heeft hierbij echter niet alle software-features van de S4 overgeheveld, wel is de ‘slim sluimeren’ functie beschikbaar die het scherm aan houdt zolang je er naar kijkt.

 

© PXimport

Foto's van de S4 Zoom hebben ongekend veel detail, voor smartphone-begrippen.

Tijdens de testperiode was ik aangenaam verrast door de batterijduur van de Zoom. De 2330mAh-accu houdt het namelijk met gemak een etmaal vol, ook als je gedurende de dag flink wat foto’s schiet. Mocht je tijdens een reis wat meer energie nodig hebben, dan zou je altijd nog een extra accu kunnen meenemen, deze is namelijk simpel te verwisselen.

Conclusie

De Galaxy S4 Zoom is gedeeltelijk een smartphone en gedeeltelijk een compactcamera. Samsung legt hierbij echter zo zwaar de nadruk op de camerafunctie, dat de S4 Zoom toch vooral aanvoelt als een fototoestel waar een bel-functie aan toegevoegd is. Niet per definitie een nadeel, maar wel iets waar je rekening mee moet houden. In het dagelijks gebruik vond ik persoonlijk dat het toestel als smartphone toch echt teveel heeft ingeleverd, vooral op het punt van design. Echter, gebruik je een smartphone vooral voor fotograferen, ben je een grootgebruiker van Instagram of heb je gewoon geen zin om overal je compactcamera mee naartoe te slepen, dan is de Galaxy S4 Zoom zeker het overwegen waard.

Samsung Galaxy S4 Zoom

Prijs € 549,-

Besturingssysteem Android 4.2

Processor 1.5 GHz (dualcore)

Scherm 4,3 inch Super Amoled (960 x 540 pixels)

Opslag 8 GB (uitbreidbaar met microSD)

Accu 2330mAh

Formaat 126 x 64 x 15,4 millimeter

Gewicht 208 gram

Aansluitingen micro-usb, koptelefoon (3,5mm)

Camera achterkant 16 megapixel (1080p video)

Camera voorkant 1,9 megapixel

Verbindingen Bluetooth 4.0, wifi, gps, nfc

Pluspunten

Uitstekende cameraprestaties

Xenon-flitser

Optische zoom

Complete Android-ervaring

Batterijduur

Minpunten

Snelheid

Log apparaat

Plastic design

Meer camera dan telefoon

SCORE: 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten