© PXimport

Review: Sony Xperia Z

Geplaatst: 23 april 2013 - 02:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Elmar Rekers

Met de Xperia Z heeft Sony een toestel gelanceerd dat niet alleen qua design en functionaliteit een opvallende verschijning is, ook op hardware-gebied kan dit toestel zich met de huidige top meten. En dat konden we toch niet eerder van Sony’s smartphone-paradepaardjes zeggen.

De telefoonmarkt wordt overspoeld door Android-toestellen die elkaar proberen te overklassen met gigantische schermen. We kennen natuurlijk de grote Galaxy Note-telefoons van Samsung, maar ook de Optimus G van LG en HTC’s One hebben een aanzienlijk schermformaat. Met zijn 5 inch-scherm kan ook de Xperia Z van Sony zich met recht tot de giganten van de smartphonemarkt rekenen.

Indrukwekkend aanzicht

De Xperia Z heeft dus een groot display, waarbij vrijwel de gehele voorkant van het toestel wordt bedekt met het scherm. Een indrukwekkend aanzicht. Of je een dergelijk groot toestel fijn vindt om mee te werken (we meten 139 x 72 x 7,9 millimeter) is natuurlijk strikt persoonlijk, maar iedereen zal moeten beamen dat de scherpe beelden en de knallende kleuren van dit Full HD-scherm ronduit overweldigend zijn. Klein nadeel van het display is wel dat er een beperkte kijkhoek is.

Sony claimt dat het scherm bedekt is met kras- en barstbestendig glas, maar we zouden het toestel toch niet graag uit onze handen laten glippen. Vooral omdat er maar weinig ruimte tussen het glas en de kuststofrand zit, lijkt een val al snel destructieve gevolgen te kunnen hebben. Gelukkig kunnen we dit niet staven met onze eigen ervaring, wat we wel zeker weten is dat het toestel een ware magneet is voor vingerafdrukken. Bah.

HD-flims

De smartphone draait behoorlijk soepel, iets dat volledig te danken is aan de snelle quadcore-processor (1,5GHz) en de 2 GB aan RAM. Vooral het kijken van HD-films en het spelen van grafisch zware games is een genot op de Xperia Z, niet in de laatste plaats natuurlijk door het indrukwekkende scherm. Tijdens onze testperiode hadden we incidenteel te maken met haperingen op de telefoon en ook crashte er af en toe een app. Net iets vaker dan we toelaatbaar vinden op een premium Android-smartphone.

 

© PXimport

De kleurweergave van het 5 inch-scherm is prachtig.

Sony heeft Android 4.1 uiteraard weer voorzien van zijn eigen softwareschil, maar in onze ogen is dit nog altijd geen waardevolle toevoeging op het besturingssysteem van Google. Wel wordt de Walkman-app meegeleverd, dus luister je nog ‘ouderwets’ naar mp3-bestanden, dan is dit verreweg de beste manier om dat te doen. Het is eenvoudig om door muziek te bladeren en de geluidskwaliteit is verbluffend goed.

De uitstekende Walkman-functie zorgt er samen met het mooie scherm en de snelle processor voor dat de Xperia Z een ideale multimedia-telefoon is. En ben je van plan veel muziek, films en games op het toestel te bewaren, dan is hiervoor 16 GB aan geheugen beschikbaar. Dit laatste kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje.

Waterdicht

Tijdens onze uitgebreide testperiode kwamen we er achter dat de batterijduur wat te wensen overlaat. Met de Xperia Z wisten we het doorgaans krap een dag uit te houden, en bij intensief gebruik (video’s schieten, gamen, fotografie) is tussentijds opladen bittere noodzaak. Concurrenten als de Galaxy S III en iPhone 5 doen het op dat punt toch echt wat beter. Sony heeft wel de handige Stamina-modus ingebouwd, en zodra je deze inschakelt worden alle achtergrondtaken gestopt. Verre van ideaal, maar het kan er wel voor zorgen dat je aanzienlijk langer met een oplaadbeurt doet.

 

© PXimport

Alles sluit naadloos op elkaar aan om te voorkomen dat er water kan binnendringen.

Sony is vorig jaar begonnen met het leveren van waterdichte toestellen, en ook deze Xperia Z is volledig stof- en waterdicht. Dat Sony dit weet te combineren met een zeer stijlvol design is bewonderenswaardig. De telefoon is amper 8 millimeter dik en er is geen opvallend dikke rand aanwezig om het water buiten te houden. Sterker nog, Sony heeft met de Xperia Z een van de mooiste toestellen van dit moment in handen.

Bellen

Hoewel je de meeste tijd op het toestel zult doorbrengen op internet en in de vele Android-apps, is het goed om te weten dat de Xperia Z ook nog prima presteert als je eens een telefoongesprek gaat voeren. Beide partijen zijn goed te verstaan (HD Voice) en de ontvangst van het toestel is stabiel. Daarbij levert Sony ook weer een uitstekende headset mee, die ook voor het luisteren naar muziek meer dan voldoende.

 

© PXimport

Het grote scherm is mooi, maar de telefoon is hierdoor moeilijk met één hand te bedienen.

Om het toestel waterdicht te krijgen, heeft Sony wel enkele concessies moeten doen. Zo zijn alle openingen van het toestel (koptelefoon, micro usb) afgesloten met lelijke plastic klepjes die niet erg stevig zijn bevestigd. Als alles dicht zit valt het nauwelijks op, maar zodra je er een opentrekt bungelt het klepje er kwetsbaar bij. We kunnen ons voorstellen dat deze een keer losschieten.

Foto’s en video’s

De 13 megapixel-camera stelt je in staat om prima foto’s en HD-video’s te schieten. Toch is de nieuwe camera-software van Sony niet op alle punten een verbetering ten opzichte van voorgaande versies. Zo duurt het net iets te lang om de camera ‘schietklaar’ te krijgen en werkt de autofocus niet altijd betrouwbaar. Onder ideale omstandigheden zijn de foto’s haarscherp en zijn de kleuren realistisch, vooral de HD-video’s die je hiermee schiet behoren tot de beste die wij op de redactie ooit met een smartphone hebben geschoten.

 

© PXimport

Met zijn 7,9 millimeter is de Xperia Z ontzettend dun.

Sony claimt dat de Xperia Z ook bij minder perfecte omstandigheden goede foto’s maakt, maar dit blijkt in de praktijk slechts ten dele waar. Veel foto’s die wij in donkere omgevingen maakte waren namelijk flets en korrelig, waarbij de helderheid simpelweg werd opgekrikt. Het niveau van de Lumia 920 wordt dan ook zeker niet gehaald. Begrijp ons niet verkeerd, de foto’s kunnen prima door de beugel, maar Sony zou nog best wat softwarematige updates mogen doorvoeren om de volle potentie van de sterke sensor te benutten.

Conclusie

De Xperia Z is een uitstekende telefoon. Qua prestaties kan het toestel zich meten aan zijn huidige concurrenten, maar of het toestel ook in staat is om krachtpatsers als de HTC One en Galaxy S4 bij te benen, valt nog te bezien. Het gigantische Full HD-scherm maakt het een genot om films op het toestel te kijken en games te spelen. Jammer is alleen wel dat de kijkhoek erg beperkt is. Een ander minpunt is de haperende camera-software, waar Sony hopelijk snel verbetering in brengt met een update. Dat Sony ook dit toestel weer volledig waterdicht heeft gemaakt, blijft een indrukwekkend feature, en komt maar wat goed van pas als je de vele vingerafdrukken van de behuizing wilt wassen.

Sony Xperia Z

Adviesprijs € 629,-

Besturingssysteem Android 4.1

Beeldscherm 5 inch TFT (1920 x 1080)

Processor Quadcore (1,5 GHz)

Geheugen 2 GB

Opslag 16 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Afmetingen 139 x 71 x 7,9 millimeter

Gewicht 146 gram

Accu 2330 mAh

Camera voor 2 megapixel

Camera achter 13 megapixel

Verbindingen Bluetooth 4.0, gps, nfc, wifi

Voordelen

Prachtig design

Stof- en waterdicht

5 inch Full HD-scherm

Schitterende kleurweergave

Nadelen

Camera-software hapert

Beperkte kijkhoek

Batterijduur

SCORE 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten