Review: Teufel Concept G 850 THX

Door: matthijs-van-den-broek-elmar-rekers | 22 maart 2013 09:00

Internet & Thuis

Teufel’s nieuwe Concept G 850 THX is een imposante 5.1 surround set voor je pc, die volgens de Duitse fabrikant een ultieme multimedia-ervaring zou moeten neerzetten. Op de redactie installeerden we dan ook snel de meegeleverde Tomb Raider-game, en dompelden we ons samen met Lara Croft onder in een 'massieve' geluidservaring.

Dat Teufel niet alleen hoogwaardige audioapparatuur voor de huiskamer bouwt, wisten we al. De Concept D 500 was immers ook al een uitstekende 2.1-set voor bij de pc (review). Dat het grootser, harder en beter kan, bewijst Teufel met deze G 850 THX.

In de doos

De set bestaat uit vijf satellieten en een imposante subwoofer. De speakerzuilen, met daarin de twee-kanaals satellieten, zijn allemaal even groot en zeer mooi afgewerkt. Iedere speaker is voorzien van een klein Teufel-logo, wat samen met de zwarte kunststof-behuizing voor een hoogwaardige indruk zorgt.

De tweeters springen daarbij mooi in het zicht. Nadeel is wel dat deze onbeschermd zijn, waardoor het risico op beschadiging zeker aanwezig is. Voor de speakers worden stevige metalen voetjes meegeleverd, die de zuilen iets van de grond tillen waardoor het geluid schuin omhoog de kamer wordt ingestuurd. Het creëert een bijna professionele setting in je kantoor of gamekamer.

Het uitpakken en installeren van de Concept G 850 THX was in zo’n twintig minuten gepiept. Daarbij moet je wel eigenhandig de speakersnoeren op maat knippen en verbinden. Dat betekent dus dat je ‘ouderwets’ de plastic tipjes van het koperdraad mag knippen. Een vervelende klus, maar dit zorgt er wel voor dat je de snoeren precies op maat krijgt.

Eenmaal uitgepakt heb je een imposante verzameling speakers staan.

Geluidskwaliteit

Als we Tomb Raider opstarten, wordt direct duidelijk dat deze set het THX-certificaat met recht draagt. Want wat produceert dit systeem een mooi geluid! Teufel maakt zich niet schuldig aan het overdreven aandikken van de lage en hoge tonen, maar schotelt het geluid voor zoals het hoort: puur, eerlijk en loepzuiver. Dat merk je overigens niet alleen bij het spelen van games, ook wanner we onze favoriete muziek over de speakers afspelen wordt dit direct duidelijk. Met name het rijke middensegment is indrukwekkend.

THX

THX is een certificaat voor audioproducten, dat aangeeft dat de geluidsweergave aan een eisenpakker van zo’n 700 punten voldoet. Zo moeten de speakers onder meer tests doorstaan om storingsvrij een dynamisch geluid te produceren op hoog volume. De term is begin jaren tachtig door niemand minder dat George Lucas (Star Wars) in het leven geroepen, om ervoor te zorgen dat bioscoopbezoeker altijd dezelfde geluidskwaliteit zouden krijgen in een filmzaal. Later kwamen er ook consumentenproducten op de markt die aan de hoge THX-eisen voldeden, waaronder nu dus ook de G 850 van Teufel.

De vijf speakers zorgen gezamenlijk voor een schitterend surround-effect, wat tijdens onze test met Tomb Raider voor een meeslepende spel-ervaring zorgde. Volgens Teufel is er ook extra aandacht besteed aan het tegengaan van het bekende sisgeluid waar veel pc’s last van hebben. En eerlijk is eerlijk, tijden onze uitgebreide testperiode hebben wij hier totaal geen last van gehad.

Qua aansluitingen laat de G 850 wat te wensen over.

Als je het volume flink opkrikt (waarvoor je overigens naar de subwoofer moet lopen, want er wordt geen afstandsbediening meegeleverd) zie je dat de tweeters actief meebewegen op de muziek. Vooral de subwoofer (bestaande uit twee ingebouwde aluminium woofers) is actief bezig met het rondpompen van de diepe basklanken. Deze lage tonen kan je overigens handmatig bijstellen. Positief is ook dat de overige tonen niet wegvallen wanneer je de subwoofer eens flink open gooit.

We raden je echter wel aan om uitsluitend nog muziek van zogenoemde lossless-bestandstypes te beluisteren, want deze Teufel-set legt de beperkingen van het gecomprimeerde mp3 op pijnlijke wijze bloot.

Knoppen en schakelaars

Qua bediening zitten alle functies op de subwoofer geplakt. Zo vinden aan de voorkant knoppen voor het volume, de basintensiteit en een standby-knop. Deze knoppen voelen jammer genoeg zeer gammel aan. Loop je een keer per ongeluk tegen deze rij dunne knoppen (die zich ook nog eens op kniehoogte bevinden), dan zouden ze best eens kunnen afbreken.

Achterop de subwoofer vinden we nog enkele schakelaars die het geluid afstemmen op de manier waarop je de speakers hebt gepositioneerd. Hang je ze aan de muur dan zet je de schakelaars op ‘wall’, staan ze op je bureau dan flip je ze om naar ‘free’. Een handige functie, die ook nog eens goed werk verricht.

De knoppen op de subwoofer zijn niet al te stevig.

Om optimaal van deze set te kunnen genieten moet je wel over een geluidskaart (of versterker) beschikken die met surround-geluid overweg kan. De G 850 heeft daarnaast niet al teveel aansluitmogelijkheden, dus de inzetbaarheid laat wat te wensen over. Het systeem inzetten als stereo-setje resulteert in een matte weergave waarbij enkel de centrale speaker en de subwoofer dienst doen; we raden het je af.

Conclusie

Had Teufel met de Concept D 500 al een uitstekend 2.1 speaker-setje in handen, met de G 850 THX voegt de Duitse fabrikant daar een volledige surround-set aan toe. Sterker nog, wij denken dat het een lastige opgave wordt om een betere geluidsset te vinden voor bij de pc. Het prijskaartje (zo’n 600 euro) liegt er dan misschien niet om, maar toen we het krachtige geluid, de loepzuivere tonen en de diepe bas door onze pc-kamer hoorden knallen, zagen we dit toch al snel niet meer als minpunt. Ondanks het stevige prijskaartje een regelrechte aanrader dus. Het feit dat de konen en langwerpige knoppen wat vatbaar zijn voor beschadiging moet je voor lief nemen.

Teufel Concept G 850 THX

Prijs € 600,-

Speaker vermogen 60W

Subwoofer vermogen 160W

Frequentiebereik 135 – 22000 Hz

Voordelen

Krachtig en puur geluid

Ultieme game-ervaring

Mooi afgewerkt

Nadelen

Knoppen fragile

Geen afstandsbediening

SCORE: 9/10

0 Reactie(s) op: Review: Teufel Concept G 850 THX

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.