Teufel Raumfeld M

Door: matthijs-van-den-broek | 03 september 2013 14:00

Apps & Software

Een set van twee boxen, met in één daarvan een ingebouwde versterker. Handzaam van formaat, bedienen via wifi en een meegeleverde gratis app op iOS en Android, strak afgewerkt en met een puike geluidskwaliteit. Dat is héél in het kort de Teufel Raumfeld M-serie.

Score
70
 • Pluspunten
 • Streamen over wifi
 • Geluidskwaliteit
 • Bediening via app
 • Prachtig design
 • Minpunten
 • Napster voorgeïnstalleerd
 • Geen Bluetooth

None

Teufel Raumfeld M

Prijs € 500,-

Afmetingen 19 x 17,2 x 28,5 cm (dxbxh)

Gewicht 4,10 kg

Frequentiebereik 60-20000 Hz

Tweeter 25 mm

Woofer 130 mm (glasfiber)

De Raumfeld-serie van Teufel kenmerkt zich door een aantal zaken. Zo heb je geen aparte versterker meer nodig om muziek uit de luidsprekers te krijgen en de bediening van de speakerset verloopt via de Raumfeld-app die je gratis kunt downloaden uit Apple's App Store of de Play Store van Google.

De hoofdspeaker waar de versterker zit ingebouwd, moet je in het stopcontact steken, de andere speaker wordt 'gewoon' via speakerdraad gevoed. De tweede luidspreker van de Speaker M-set komt akoestisch een-op-een overeen met de 'Master', waar zich de versterker in bevindt. De verbinding tussen de boxen verloopt middels een meegeleverde luidsprekerkabel (5 meter).

Uiterlijk en design

De speakers van de Raumfeld M-serie van Teufel zijn strak matzwart afgewerkt met een geborstelde aluminium rand aan de onderkant. De box met de versterker erin is voorzien van een aan/uit-knop en een volumeknop. Wie de luidsprekerkap eraf haalt, ziet de woofer van 13 cm en de tweeter van 2,5 cm doorsnee zitten. De Raumfeld M is de middelste in de Raumfeld-serie qua grootte; de speakers zijn bijzonder handzaam met een afmeting van 17 centimeter breed bij nog geen 30 centimeter hoog. Hierdoor zullen ze zonder probleem in veel huiskamers passen.

Opvallend goed is de bouwkwaliteit. De set is super degelijk in elkaar gezet en het voelt allemaal heel solide aan. Ook is er goed nagedacht over de onderkant van de speakers: die zijn voorzien van vier rubberen voetjes waardoor de speakers op het oog mooi 'zweven'. Ook komt dit de geluidskwaliteit natuurlijk ten goede.

De metalen rand aan de onderkant, geeft de Raumfeld M een stijlvol uiterlijk.

Gebruik

Het installatieproces verliep bij ons vrij soepel. Om de set draaiend te krijgen moet je eerst de Raumfeld App installeren op je iOS of Android-apparaat, vervolgens haal je de boxen uit de verpakking en gooi je ze aan het netstroom. Let op: zet ze nog niet op een plaats in je huis waar je geen kabeltje met internet hebt liggen, die heb je namelijk even nodig om de set draadloos aan te kunnen sturen over wifi.

Heb je het installatieproces voltooid door gebruik te maken van een internetkabel (erg onhandig als je de voorkeur geeft aan wifi, handig als je gek bent op kabels) dan kun je de set bedienen met de app. Daarop zitten een aantal voorgeïnstalleerde diensten die je kunt selecteren om muziek af te spelen, waaronder Last.fm, Napster, TuneIn en Simfy.

Tune-in heeft een aantal aardige digitale radiozenders die je op genre kunt selecteren. Dat werkt allemaal vrij goed, hoewel de app wel vaak moet "connecten". Uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om muziek af te spelen die zich fysiek op je iOS-apparaat bevindt, maar het is ook mogelijk om muziek af te spelen die zich op computers binnen hetzelfde netwerk bevindt.

Het toevoegen van een dienst als Spotify behoort niet tot de mogelijkheden en dat is gelijk een belangrijk nadeel. Als je Spotify wilt gebruiken omdat geen fysieke muziek meer downloadt (zoals ik), dan ben je aangewezen op de aux-aansluiting. Dat kan via de meegeleverde kabel, maar liever gebruik je je telefoon als afstandsbediening en hou je hem in de buurt. Dan ontkom je er niet aan om een Bluetooth-adapter los te kopen.

Tijdens de installatie moet je de set wel even verbinden met een ethernetkabel.

Voor zo'n drie tientjes ben je klaar en heb je een vlekkeloos en gemakkelijk aan te sluiten Bluetooth-adapter van bijvoorbeeld Logitech. Omslachtig is dat natuurlijk wel, en het is ook zonde van je aux-in, want daarvan zit er maar één op de Raumfeld M. Het aansluiten van een cd-speler via een tulp-stekker kun je ook vergeten en dat beperkt je toch wel in de mogelijkheden van de Raumfeld M.

Uitbreidingsmogelijkheden

Mogelijk heeft Teufel dit gedaan om de andere apparaten van de Raumfeld-serie aan de man te brengen, zoals daar de Connector en de Connector 2 beschikbaar zijn. Het Raumfeld-assortiment van Teufel beperkt zich dus niet tot deze M alleen. Er is ook nog de Raumfeld L (een set van zuil-luidsprekers van 1300 euro), de Raumfeld S en de Raumfeld One.

Mocht je van plan zijn een totaalplan te maken voor muziek in meerdere ruimten van je huis, dan zit je bij de Raumfeld-serie goed: je kunt alle apparaten gemakkelijk aan elkaar koppelen en met elkaar laten 'praten'. Het kost misschien wat, maar dan heb je wel overal in huis muziek, draadloos en gemakkelijk via je telefoon te besturen.

Geluidskwaliteit

Met de geluidskwaliteit is het des Teufels goed: prachtig om te zien en horen hoe er zo'n machtig geluid komt uit een relatief kleine speakerset. Deze set is een echte allrounder. Met alle soorten muziek kan de M-serie prima uit de voeten. Voor een woonkamer van 25 á 30 vierkante meter heb je niet veel meer nodig dan deze set. En dat is natuurlijk goed nieuws voor mensen die geen balzaal als leefruimte tot hun beschikking hebben.

Conclusie

Wie klein woont en ruimte wil besparen is spekkoper met deze set. De boxen zijn namelijk compact qua formaat, waarbij ook nog eens ruimte wordt bespaard dankzij de ingebouwde versterker. Het bedienen van je muziek via een app op je smartphone heeft de toekomst en Teufel speelt daar met de M aardig op in. Voor een set van 500 euro mag je echter wat meer verwachten. Bluetooth-connectie, meerdere streaming muziekdiensten, verschillende aansluitingen voor apparaten. Zelfs een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt. De geluidskwaliteit is echter zó goed, dat je al het gemekker over de aansluitingen misschien opzij kunt zetten. Wij vinden de prijs, gezien de beperkingen, wat aan de hoge kant.

3 Reactie(s) op: Teufel Raumfeld M

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 september 2013 14:00 Anoniem
  Hebben!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2013 00:19 Anoniem
  Ik heb hem net aangesloten. Heerlijk geluid, zeer tevreden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2014 21:18 Anoniem
  Hallo Matthijs, kun je aangeven welk (Logitech) apparaat je nodig hebt om de Raumfeld Speaker M in combinatie met Spotify te gebruiken?
  Alvast dank.

  Gr, Fred.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.