Review: Toshiba Mini 3D Soundbar (SBM1W)

Door: Elmar Rekers | 18 mei 2013 09:00

Review

Een soundbar is bij uitstek geschikt voor mensen die niet de ruimte hebben voor een volwaardig home cinema-systeem. Is echter ook de ruimte voor een fatsoenlijke geluidsbalk niet voor je weggelegd, dan biedt deze Mini 3D Soundbar van Toshiba ongetwijfeld uitkomst.

Als we de 3D Mini Soundbar één ding moeten nageven, is het wel dat het apparaat zijn naam met trots kan dragen. Door zijn zeer compacte formaat (290 x 72 x 100mm) past de kleine geluidsbalk onder vrijwel iedere televisie, hoe klein je tv-meubel ook is.

Het compacte formaat van zowel de soundbar als de subwoofer, maken het een geschikt setje voor kleine woonkamers.

Naast de Soundbar wordt er ook een vrij compacte passieve subwoofer meegeleverd (220 x 246 x 220mm) die voor een volle bas-ervaring moet zorgen. Erg praktisch natuurlijk, zo’n klein systeem, maar voor de 200 euro die je ervoor neertelt, mag je natuurlijk ook wel wat van de geluidskwaliteit verwachten. Tijd dus om dit setjes eens aan een praktijktest te onderwerpen!

Design

De Mini 3D ziet er simpel maar elegant uit. Met zijn zwarte plastic behuizing passen de soundbar en subwoofer bij vrijwel ieder interieur. Bovenop het geluidsbalkje zitten enkele zilverkleurige knoppen om onder meer het volume te regelen, de set in of uit te schakelen en de Bluetooth-functie te gebruiken.

De laatstgenoemde Bluetooth-functie is overigens erg praktisch, en stelt je in staat om bijvoorbeeld muziek te streamen vanaf een smartphone of tablet, zonder dat je hierbij de tv hoeft in te schakelen. Een handig extraatje, dat we graag op meer soundbars zouden terugzien.

Naast de Bluetooth-support vinden we op de Mini 3D verschillende opties op je audio aan te sluiten. Zo zien we achterop de soundbar zowel een optische als een coaxale input, en ook is er een stereo- en koptelefoon-aansluiting aanwezig. Op de subwoofer zitten verder geen in- of uitgangen.

Gebruik

Op Toshiba’s Mini 3D Soundbar wordt met led-lampjes aangegeven of de set is in- of uitgeschakeld. Hier hadden we echter ook graag gezien welke invoermethode er geselecteerd is, omdat je dit nu (afgezien van Bluetooth) enkel kunt achterhalen door met de input-knop langs de verschillende invoerkanalen te ‘bladeren’.

De afstandsbediening had wat ons betreft wat uitgebreider gemogen.

Toshiba levert ook een kleine afstandsbediening mee. Lekker in hand ligt het stukje plastic niet, maar het is natuurlijk wel zo prettig dat je onderuitgezakt op de bank het volume eenvoudig kunt aanpassen. Op de afstandsbediening vinden we drie voorkeursinstellingen voor het geluid. Ook daar hadden we graag meer mogelijkheden gezien om de audio naar je hand te zetten, vooral omdat er maar weinig verschil te horen is tussen de drie geluidsmodi.

Geluidskwaliteit

Je vraagt je ongetwijfeld af waarom Toshiba het setje aanduidt met ‘3D’, maar dit zal snel duidelijk worden zodra je de soundbar in gebruik neemt. De 3D-knop op de afstandsbediening zorgt er namelijk voor dat het geluid aanzienlijk rijker wordt, en het lijkt ineens of er meerdere speakers rond je tv staan. Een indrukwekkend staaltje techniek van Toshiba.

Toshiba heeft meer dan genoeg aansluitmogelijkheden ingebouwd.

De 3D-functie zorgt er met name voor dat tonen in het middensegment beter hoorbaar zijn, wat vooral prettig is bij het kijken van films. De subwoofer moet hierbij de nodige bas-klanken leveren, maar het ontbreekt de zwarte kubus helaas aan brute kracht. Omdat het geluid zonder 3D-modus knap beroerd is, snappen we eigenlijk niet waarom Toshiba ons de optie geeft deze functie uit te schakelen.

Conclusie

Kan de Mini 3D een volwaardige home cimema-set of high-end soundbar vervangen? Dat zeker niet. Toch valt niet te ontkennen dat het setje (dankzij de 3D-functie) een prima geluid levert, vooral gezien het compacte formaat van Toshiba heeft aangehouden. Daarbij is ook de Bluetooth-ondersteuning erg prettig. De prijs van zo’n 200 euro is wat ons betreft wel wat aan de hoge kant, en ook hadden we graag gezien dat we de geluidservaring wat beter konden personaliseren.

Toshiba Mini 3D Soundbar

Prijs € 199,-

Vermogen 60W

Afmeting soundbar 290x72x100mm

Afmeting subwoofer 220x246x220mm

Connectiviteit Bluetooth, digitaal, analoog

Pluspunten

Compact

Gebruiksgemak

3D-functie

Veel aansluitopties

Minpunten

Mist volle basweergave

Prijs

Audio beperkt aan te passen

SCORE: 7/10

0 Reactie(s) op: Review: Toshiba Mini 3D Soundbar (SBM1W)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.