Wacom Cintiq 22HD Touch

Door: lennart-koster | 13 oktober 2013 08:00

Review

Tekenen op de computer gaat een stuk eenvoudiger met een tekentablet. Daarnaast werkt Windows 8 perfect in combinatie met een touchscreen. Deze twee functies heeft Wacom gecombineerd in de Cintiq 22HD Touch, een tekentablet van maar liefst 21,5 inch.

Wacom Cintiq 22HD Touch

Prijs € 2.299,90

Schermformaat 21,5 inch

Beeldverhouding 16:9

Resolutie 1920x1080 (Full HD)

Reactietijd 14 ms

Aansluitingen usb, DVI en D-Sub (VGA)

Formaat 400 x 640 x 67,5 mm

Gewicht 8,4 kg

Touchscreen Multitouch

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Groot scherm
 • Heel precies
 • Touchscreen en tekentablet
 • Slimme pen
 • Verschillende posities
 • Minpunten
 • Standaard niet stevig
 • Prijs

Design van de Wacom Cintiq 22HD Touch

Het eerste wat opviel toen de Cintiq uit de doos kwam, was het formaat. Alleen het scherm is al 21,5 inch, maar om het scherm heen zit nog een rand van een paar centimeter breed met daaromheen nog de omlijsting van het scherm. Deze omlijsting bevat aan beide kanten een reeks van negen knoppen. In de instellingen van de Cintiq 22HD vind je terug waar deze knoppen voor dienen en kan je de functies eventueel naar eigen smaak instellen.

De omlijsting bevat negen knoppen, die het tekenen nog eenvoudiger maken.

Het is een standaard ingebouwd die ervoor zorgt dat het scherm in een (voor jou) perfecte houding komt te staan. Door de twee hendels achterop naar je toe te trekken, kan je het scherm rechtop zetten of plat leggen. Helaas lijkt de standaard in sommige posities wat moeite te hebben met het gewicht van het kolossale scherm. De pootjes zakken in sommige posities net wat verder weg dan je eigenlijk zou willen. Dit zorgt ervoor dat het beeldscherm dus wat verder kantelt. De perfecte stand vinden is dus niet altijd even gemakkelijk.

Het scherm kan ook gedraaid worden. Zo kan je hem dus in de breedte, maar ook in de lengte gebruiken. Je kunt de Wacom Cintiq 22HD Touch dus precies in een positie zetten die jij fijn vindt om te tekenen. Erg prettig!

Het scherm is in veel posities te gebruiken, maar de standaard had wat steviger gemogen.

De tekentablet in gebruik

De Wacom Cintiq 22HD Touch heeft een full hd-scherm. Dit maakt het kijken prettig. Ondanks dat je heel dicht met je neus op het scherm zit, valt het beeld vrij rustig op de ogen. De kleuren zijn goed gebalanceerd en niet te hard, waardoor je er ook langere tijd naar kunt kijken zonder last van je ogen te krijgen. Wel zie je dat het een touchscreen is. Je ziet de aanraakgevoelige laag op het beeld liggen, en zeker met harder en feller licht zorgt dit voor een minder goede kijkervaring. Hier heb je overigens in normale omstandigheden totaal geen last van.

De bediening van het scherm met je vingers werkt ook prima. Je hebt geen toetsenbord en muis meer nodig. Kleinere knopjes zijn wel wat lastiger met je vingers aan te raken, maar daar kan je ook de bijgeleverde pen voor gebruiken. Het beeldscherm reageert op de bekende Windows 8-bewegingen (ook compatibel met Mac) die je helpen gemakkelijk gebruik te maken van het besturingssysteem. Zo sluit je snel programma's af die je in de Metro-interface hebt geopend en surf je makkelijk over het internet.

Tekenen met een pennetje

Je krijgt ook een stylus bij de Cintiq 22HD Touch geleverd. Deze pen zorgt ervoor dat de teken-ervaring naar een hoger niveau wordt getild. De Wacom heeft namelijk direct door wanneer je met de pen of met je vingers werkt. Zodra je in Photoshop aan de gang gaat, maak je met de pen de bewerkingen en kan je de rest met je vingers doen. Een groot voordeel daarbij is bijvoorbeeld dat je gerust je hand op het scherm kan laten rusten zodra je aan het tekenen bent. Dit houdt je hand stabieler, maar zorgt er niet voor dat je tekening verpest wordt.

Daarnaast is deze pen druk- en kantelgevoelig. Hij reageert bij elke beweging dus anders. Hoe harder je drukt, hoe groter je penseel (of je gum) is. Ook bevat hij twee knoppen, die de linker en rechter muisknop voorstellen. Met deze pen kan je erg precies werken. Iets uitsnijden wordt een stuk minder tijdrovend dan met de muis. De instellingen van de Wacom Cintiq 22HD Touch zorgen er daarnaast voor dat je de pen eenvoudig kan uitlijnen.

Zelfs mij is het tekenen aardig gelukt, en dat zegt genoeg over de sterke eigenschappen van de Wacom-tablet.

Conclusie

De Wacom Cintiq 22HD Touch is zowel een touchscreen voor je dagelijkse werkzaamheden als een tekentablet. De focus ligt wel voornamelijk op het tekenen. Zo werk je nauwkeurig door middel van de slimme pen die wordt meegeleverd. Ook kan je het scherm precies neerzetten zoals jij het prettigst werkt. Toch had de standaard wel iets steviger gemogen. Nu zakt hij door het forse gewicht soms iets in. Voor een professionele beeldbewerker is dit zeker een toevoeging. Gebruik de tablet echter niet alleen als touchscreen voor je Windows 8-pc, daar is de prijs veel te hoog voor.

1 Reactie(s) op: Wacom Cintiq 22HD Touch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2013 11:30 darknessblade
  heb nog steeds een oudere versie van een tablet van wacom, werkt nog steeds op windows 8
  (instellingen kunnen niet veranderd worden)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.