Rijksoverheid.nl plat door buitenlandse DDoS-aanval

Door: andreas-udo-de-haes | 18 februari 2011 17:03

Nieuws

De officiële website van de Rijksoverheid is urenlang onbereikbaar geweest door een massale DDoS-aanval. Het betreft een professioneel opgezette aanval uit ‘een ver land’.

Donderdagavond lag Rijksoverheid.nl, de site van alle ministeries, van circa 17.45 tot na middernacht plat door een grootschalige Distributed Denial of Service (DDoS) aanval uit het buitenland. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die de site beheert.

Buitenlandse cyberaanval

Het is zeer onwaarschijnlijk dat het om hacktivistische scriptkiddies van Anonymous gaat. In begin december werden de sites van het Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie platgelegd door hacktivisten die sympathiseerden met Wikileaks.

Deze aanval is van een ander kaliber. Uit de informatie die tijdens en na de aanval is verzameld lijkt het te gaan om een professionele aanval vanuit het buitenland, vertelt Fred Steinweg, hoofdredacteur van Rijksoverheid.nl en woordvoerder van de RVD.

“De meeste IP-adressen kwamen uit verre landen. Meer specifiek kunnen we nog niet zijn. Op een goed moment is tijdens de aanval het buitenland afgesloten, en toen werd de site ook weer bereikbaar,” vertelt Steinweg.

Ook Govcert onderzoekt

De RVD sloeg direct alarm bij de twee partijen die de site hosten. Daar is met man en macht getracht de cyberaanval te bedwingen. Pas rond een uur of 1 ’s nachts was Rijksoverheid.nl weer enigszins normaal bereikbaar. Ook heeft Steinweg meteen overheidssecuritydienst Govcert ingeschakeld om nader onderzoek te doen.

Momenteel wordt nog druk gespit in de logfiles om alle details boven water te krijgen. Als 100 procent zeker is dat dit een malicieuze aanval was, zal de RVD aangifte doen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de aanvallers het netwerk zijn binnengedrongen.

De RVD meldt wel dat ook Rijkswaterstaat.nl kortstondig plat lag donderdag. Dit doelwit zou mogelijk ‘per ongeluk’ zijn aangevallen. Steinweg: “Misschien waren ze op zoek naar iets?”

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Rijksoverheid.nl plat door buitenlandse DDoS-aanval

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.