RIM raakt BlackBerry's aan straatstenen niet kwijt

© PXimport

RIM raakt BlackBerry's aan straatstenen niet kwijt

Geplaatst: 30 mei 2012 - 09:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Research in Motion heeft voor een miljard dollar aan BlackBerry's in magazijnen liggen die het aan de straatstenen niet kwijt kan. Ook de PlayBook-tablets liggen te verstoffen in de schappen.

De onverkochte hardware stapelt zich per maand hoger op in de magazijnen van Research in Motion. De snel verouderende voorraden waren al in december reden voor de Canadese fabrikant om een grote afschrijving te doen op de balans en sindsdien is de situatie alleen nog maar slechter geworden. De verwachting is dan ook dat er volgende maand opnieuw een groot verlies moet worden genomen, schrijft financieel persbureau Bloomberg.

Groei van voorraden is ongekend

In het laatste kwartaal groeide de stapel telefoons en tablets met achttien procent. Een dergelijke groei is ongekend in de industrie, zegt Bloomberg. Die groei van achttien procent is alleen al voor rekening van de fabrikant zelf; de onverkochte spullen bij de telco's en de retailpartners zijn nog niet eens meegerekend. Bloomberg vergelijkt de cijfers met die van Apple, dat zijn voorraden juist met elf procent zag dalen.

Ondanks dat Research in Motion de prijzen van de hardware steeds maar weer verlaagt, blijven klanten overlopen naar de iPhone en Android-toestellen. Daarnaast heeft RIM zelf een nieuw platform aangekondigd, BlackBerry 10, wat de aantrekkelijkheid van de huidige toestellen verder verbleekt. Door de inventaris volgende maand weer af te schrijven, ruimt RIM de balans op voor een eventuele overname.

Stunten met PlayBook helpt niet

In december schreef RIM al 485 miljoen dollar af op zijn onverkoopbare voorraad tablets, de PlayBook die ondanks totale mislukking toch op de productenlijst van komende maanden blijft staan. In de normaal gesproken lucratieve laatste drie maanden van het jaar werden er slechts honderdvijftigduizend van verkocht. In maart deed RIM nog een afschrijving van 267 miljoen dollar op de voorraad smartphones.

Eerder deze week werd al bekend dat RIM binnenkort zal aankondigen een miljard dollar aan kosten te willen besparen, waarbij in eerste instantie wordt gemikt op een reductie in het werknemersbestand van zeker tweeduizend mensen. Dat aantal zou kunnen oplopen naar zesduizend arbeidsplaatsen die verloren gaan. Een jaar geleden werden ook al tweeduizend banden geschrapt.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten