RIM ziet BlackBerry-verkoop verder afbrokkelen

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 30 maart 2012 09:54

Nieuws

Fabrikant Research In Motion (RIM) heeft in het vierde kwartaal aanzienlijk minder BlackBerry's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de financiële resultaten die het bedrijf donderdag presenteerde.

Waar de smartphonemarkt als geheel een sterke groei doormaakt, ziet RIM de afname van BlackBerry's juist teruglopen. Zo werden er in het vierde kwartaal, dat afliep op 3 maart, slechts 11,1 miljoen smartphones verkocht. Een jaar eerder gingen er wereldwijd nog 14 miljoen BlackBerry-toestellen over de toonbank.

Verlies

Door deze terugloop van de verkoopcijfers boekte RIM een verlies van 125 miljoen dollar. De omzet kwam uit op 4,2 miljard dollar, wat een daling van 25 procent betekent in vergelijking met de cijfers van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toen werd er nog een winst gerealiseerd van 265 miljoen dollar.

De PlayBook-tablet wist het Canadese bedrijf ook niet uit de rode cijfers te houden. In het laatste kwartaal van RIM's fiscale jaar ging deze tablet een half miljoen keer van de hand. BlackBerry verkeert al langere tijd in lastig vaarwater. Waar Apple en Google met de iPhone en Android steeds meer marktaandeel winnen, verliezen consumenten blijkbaar het vertrouwen in de smartphones van RIM.

De problemen bij Research In Motion zorgde er eerder dit jaar al voor dat twee co-CEO's van het bedrijf moesten aftreden. Donderdag werd tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat ook Jim Rowan (COO) en David Yach (CTO) hun functie zullen neerleggen. Een duidelijke reden voor het terugtreden van de topmannen werd er overigens niet gegeven.

BlackBerry 10

Later dit jaar zal RIM het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem lanceren, waarmee de fabrikant verwacht weer een speler van betekenis te worden op de smartphonemarkt. Naast dit OS zal er ook een nieuwe generatie BlackBerry-telefoons verschijnen. Verwacht wordt dat deze veel gelijkenissen gaan vertonen met de PlayBook-tablet, waarbij er een nadruk zal liggen op een besturing middels het touchscreen.

0 Reactie(s) op: RIM ziet BlackBerry-verkoop verder afbrokkelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.