Robotstofzuiger kopen? Hier moet je aan denken

Door: Wesley Akkerman | 17 november 2021 09:11

Blog

Wil je een robotstofzuiger kopen? Dat is dan niet geheel zonder reden. Waarschijnlijk heb je een ontzettende hekel aan stofzuigen en reken je erop dat dit apparaat veel werk uit handen neemt. Maar is dat ook wel zo? Dit zijn dingen waar je rekening mee moet houden.

Laten we vooropstellen dat een robotstofzuiger in veel gevallen een aanwinst is in huis. Het apparaat neemt een vervelende schoonmaaktaak uit handen en gaat uit zichzelf terug naar zijn oplaadstation. Bovendien werkt die stofzuiger met schema’s, waardoor die automatisch uit z’n station komt wanneer je niet thuis bent. En als je een beetje een duur model hebt, dan leegt die ook nog zijn eigen bak. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar er zitten haken en ogen aan de robotstofzuigerervaring.

Robotstofzuiger in huis nemen

Heb je je wel eens afgevraagd of een robotstofzuiger in of bij je huis past? Wanneer je een rechthoekige woning hebt met goed bereikbare deur (en geen drempels), dan kunnen alleen nog je meubels roet in het eten gooien. Heb je een huis met veel trappen, hoeken en hoge drempels, dan is een robotstofzuiger wellicht geen handig idee (tenzij je hem constant handmatig verplaatst). Bovendien is het raadzaam stekkers en andere draden uit het zicht te houden.

iRobot Roomba 671


Daarnaast is het altijd de vraag of een robotstofzuiger daadwerkelijk de standaardstofzuiger vervangt. Want met zo’n speciale stofzuiger haal je geen spinnenwebben uit een plafondhoek, maak je je auto niet schoon en kom je ook niet tussen de kussens van je bank. Daarnaast vormen ze een vloek voor het bestaan van verschillende huisdieren, zoals honden en katten. Het komt meer dan eens voor dat de staart van een huisdier in de robotstofzuiger terechtkomt, bijvoorbeeld. En anders kan het apparaat braaksel of andere uitscheidingen over de vloer smeren na een ongelukje.

En dan hebben we het nog niet eens over de prijs gehad. Robotstofzuigers zijn behoorlijk prijzig. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil natuurlijk. Maar over het algemeen betaal je een hoog bedrag voor een apparaat dat niet multi-inzetbaar is. En dat ook redelijk wat schade aan je huis kan toebrengen wanneer je niet oplet en die bijvoorbeeld tegen dingen op de grond aanstoot. En soms hebben ze ook minder zuigkracht dan traditionele stofzuigers. Daarom is het goed om te onthouden dat een robotstofzuiger een prima aanvulling kan zijn voor veel huishoudens met gelijke vloeren, omdat je er snel onderhoud mee pleegt. Maar een echte stofzuiger vervangt het apparaat niet.

0 Reactie(s) op: Robotstofzuiger kopen? Hier moet je aan denken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.