Roccat Roys TKL Pro en Tyon - Spul voor de echte pc-gamer

Door: Lennart Koster Lennart Koster | 17 maart 2015 11:17

Overige elektronica

Met de opkomst van Steam en websites als Humble Bundle kan je steeds voordeliger aan games komen. Je kan de simpele spelletjes vaak prima doen op je laptop, maar pak je het serieuzer aan, dan heb je ook serieuzere hardware nodig. Ik test de Roccat Ryos TKL Pro toetsenbord en Roccat Tyon muis.

None

Roccat Ryos TKL Pro en Roccat Tyos

Prijs toetsenbord:

€ 139,-

Prijs muis:

€ 99,-

Type toetsenbord:

Mechanisch

Responsetijd toetsenbord:

1 ms

Sensor resolutie muis:

8.200 dpi

USB:

2.0

Lengte kabel:

1,8 meter

Gewicht toetsenbord:

1,25 kg

Gewicht muis:

126 gram

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geheel te personaliseren
 • Comfortabel
 • Degelijk
 • Mooi design
 • Minpunten
 • Prijs
 • Geen numeriek toetsenbord
 • Aantal knoppen muis

Een professioneel design

Zodra je de verpakking van de muis en toetsenbord ziet, merk je al direct dat dit niet zomaar wat apparatuur is. Het zit goed en degelijk verpakt waardoor het uitpakken al een hele beleving is. Lees ook: 10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc.

Waar de muis zelf vol zit met extra knopjes, is het toetsenbord voor een groot deel voor wat je gewend bent. Het Roccat Ryos TKL Pro toetsenbord is een mechanisch toetsenbord, waardoor de toetsen extra ver omhoog staan. Zodra je ze intikt, heb je het idee dat je met een typemachine werkt. Deze toetsen hoef je minder ver in te drukken voordat de aanslag wordt geregistreerd en daarnaast hoef je weinig druk uit te oefenen op een toets voordat je deze indrukt. Als je een beetje hebt geoefend, merk je al snel dat je nog sneller kunt typen én gamen.

Je hebt direct het idee dat je met professionele hardware te maken hebt.

Verder bevinden zich op dit toetsenbord drie verschillende knoppen die de instellingen voor je toetsenbord kunnen aanpassen. Je kunt drie verschillende standen aanmaken, bijvoorbeeld gamen, typen en regulier gebruik. De muis beschikt over nog veel meer extra knoppen. In totaal zijn er maar liefst twaalf stuks aanwezig.

Een erg groot voordeel van deze Roccat uitrusting is dat de kabel extra beschermd is. Zo wordt de kans op een kabelbreuk aanzienlijk minder en kan je hem dus ook met een geruster hart vervoeren naar bijvoorbeeld een LAN-party.

De kabel van de Roccat uitrusting is extra stevig waardoor de kans op kabelbreuk laag is.

Compleet naar eigen hand in te stellen

Het toetsenbord bevat niet al teveel poespas. Met een aantal extra knopjes kan je de Roccat Ryos TKL Pro eenvoudig naar je eigen hand zetten. Via Roccat.org kan je een programma downloaden waarin je verschillende standen kunt definiëren. Deze kan je activeren door op T1, 2 of 3 te drukken. Je toetsenbord schakelt dan direct over naar jouw voorkeursinstellingen.

Kiies jouw favoriete instellingen met de T toetsen onderaan het toetsenbord.

Door middel van de bijgeleverde driver kan je je voorkeursinstellingen compleet personaliseren. Iets wat je al snel tegenkomt, is de lichteffecten die je geheel naar eigen smaak kan aanpassen. Pas bijvoorbeeld aan wat er gebeurd zodra je een toets indrukt. Zo kun je een toets laten dimmen of juist oplichten bij aanraking, maar kan je ook een golfeffect veroorzaken, waardoor je toetsenbord als een golf oplicht. In eerste instantie lijkt dit vrij nutteloos, maar je kunt het ook erg nuttig inzetten. Laat bijvoorbeeld enkel de toetsen die je gebruikt tijdens je favoriete game oplichten, zodat de kans op mis drukken wordt verlaagd.

Laat enkel de toetsen oplichten die jij nodig hebt voor je favoriete game.

Verder kan je in de driver aangeven wat het indrukken van een bepaalde toets of toetscombinatie doet. Er is zoveel mogelijk, dat het je best wat tijd kost om de instellingen door te krijgen en het geheel naar tevredenheid in te stellen.

Ook de Roccat Tyon muis kan je geheel naar eigen zeggen instellen. Dit kan net als bij de Roccat Ryos TKL Pro met een eigen driver. Ook op de muis kan je nuttige én nutteloze dingen instellen. Nutteloos is bijvoorbeeld de kleur van het licht dat uit de muis komt. Daarnaast kan je dit licht nog een speciaal effect als "breathing" geven, waardoor het licht knippert op hetzelfde ritme als een ademhaling. Ondanks dat het nutteloos is, geeft het wel een heel gaaf effect.

Voorzie door middel van de driver de muis van stoere lichteffecten.

Nuttig is welke knop wat voor actie moet uitvoeren. Ook met de Tyon muis kan je verschillende voorkeursinstellingen aanmaken, zodat je op verschillende momenten op de meest optimale manier van je muis kunt genieten. Met maar liefst twaalf knoppen is het fijn om dit naar eigen hand in te kunnen stellen.

Alle twaalf knoppen kan je instellen zoals je zelf wilt.

Optimaal ingesteld = optimaal gamen

Je merkt een ontzettend groot verschil tussen een mechanisch toetsenbord en een gewoon toetsenbord. De toetsen staan verder omhoog en je drukt ze tijdens het gamen verder in. Dit geeft een stuk meer controle waardoor je heel precies kan gamen. Ondanks dat je de toetsen ver indrukt, voelen ze erg licht aan. Dat maakt ook het typen van lange teksten erg aangenaam, ook al is het toetsenbord daar natuurlijk niet op gemaakt. Daarnaast zorgt de extra lange polssteun ook voor comfortabel typen.

Een nadeel van het toetsenbord, dat overigens tevens als voordeel gezien kan worden, is dat er geen numeriek toetsenbord aanwezig is. Het numerieke toetsenbord hebben ze bewust weggelaten, zodat het geheel handzamer is en je meer ruimte om je toetsenbord heen hebt voor bijvoorbeeld je muis. Tijdens het gamen is dat fijn, maar als je het toetsenbord ook buiten het gamen om gebruikt, ga je hem toch al snel missen.

De Roccat Tyon muis ligt lekker in de hand. De linker muisknop ligt iets hoger dan de rechter, waardoor je je vingers in een natuurlijke houding op de muis kunt laten rusten. Zeker in het begin loop je wel even te stoeien met alle knopjes die aanwezig zijn. Hier raak je redelijk aan gewend, maar het aantal knoppen is wel ontzettend veel wat ervoor zorgt dat ze wat in de weg zitten bij dagelijks gebruik. Je kunt elke knop afzonderlijk instellen, dus nutteloos zijn ze zeker niet. De vraag is alleen of je al deze knoppen ook gebruikt als je af en toe eens gamet.

Verder kan je handmatig de snelheid en precisie van de muis instellen, waardoor je hem zo comfortabel mogelijk kan maken. Elke gebruiker gebruikt zijn muis anders en met de meegeleverde drivers kan je van de Roccat Tyon echt jouw muis maken. Dit komt je game-prestaties zeker ten goede.

Maak van de Roccat Tyon jouw muis door hem helemaal te personaliseren.

Zowel de bouwkwaliteit van de Roccat Tyon muis als de Roccat Ryos TKL Pro zijn erg goed. Alles is erop gebouwd dat het tegen een stootje kan waardoor het ook een lange levensduur zal hebben. Ze hebben over veel dingen goed nagedacht. Zo heb je aan de onderkant van het toetsenbord allemaal sleuven zitten waar je de kabel doorheen kan leggen, zodat deze je nooit in de weg zit en waardoor de kans op beschadigingen wordt verkleind. Het is allemaal erg degelijk waardoor je zeker kan zijn van uren lang game-plezier.

De sleuven onderop het toetsenbord zorgen voor nog meer degelijkheid

Conclusie

Roccat heeft twee geweldige nieuwe producten op de markt gezet, die ook nog eens een hele goede combinatie vormen. Zowel het toetsenbord als de muis zijn compleet te personaliseren, waardoor je het meeste uit jouw game-prestaties kan halen. De verschillende voorkeursinstellingen zorgen ervoor dat je de Tyon en Ryos altijd kunt gebruiken, in welke game of computer-situatie dan ook. Beide producten voelen erg degelijk aan en zijn ook nog comfortabel om mee te werken. Nadelen? Het missen van de numerieke toetsen op het toetsenbord en misschien toch wel de vele knoppen op de muis. O ja, en wellicht struikel je ook wat over de prijs. De Roccat Ryos TKL Pro kost namelijk zo'n 140 euro en de Roccat Tyon muis een kleine honderd euro. Een flinke smak geld, maar je bent dan wel verzekerd van goede apparatuur.

4 Reactie(s) op: Roccat Roys TKL Pro en Tyon - Spul voor de echte pc-gamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 maart 2015 12:33 Anoniem
  Wat een sneuneus ben je als je je met dit soort rotzooi laat oplichten …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2015 17:58 darknessblade
  het toetsenbord is alleen voor de casual gamer geschikt omdat er geen MACRO toetsen zijn,

  omdat macro-toetsen beter zijn voor gamers vanwege dat vele handelingen bespaart en die dan automatisch gebeuren. (auto mining/lopen in minecraft)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2015 18:35 Anoniem
  kost veel te veel 139 euro voor toetsenbord en muis is nog doenbaar maar geen 100 euro voor een muis alleen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 maart 2015 07:43 Anoniem
  muis is de beste ooit
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.