Royole Moon - Meer arthouse dan blockbuster

© PXimport

Royole Moon - Meer arthouse dan blockbuster

Geplaatst: 25 december 2017 - 07:36

Aangepast: 13 december 2023 - 16:50

Daan Doedens

Om een goede film in hoge kwaliteit te zien, hoef je allang niet meer naar de bioscoop. Thuis via Netflix of een andere streamingdienst werkt prima, maar je mist wel een beetje dat bioscoopgevoel. De Royole Moon probeert dat euvel te verhelpen. Hier lees je of dat lukt.

De Moon doet bij het uitpakken van de doos sterk denken aan een vr-bril, maar dat is het niet. Er zitten geen sensoren in de bril en hoewel er 3D-mogelijkheden zijn, blijf je naar een vierkant scherm turen. Het grote verschil is dat je bij de Moon nu en dan het idee hebt echt in het theater te zitten, wat op zichzelf een boeiende ervaring is.

Beeld en geluid

De Royole Moon beschikt over twee amoled Full HD-schermen met een resolutie van elk 1080p. Elk van de twee propt maar liefst 3000 pixels in een inch – geen overbodige luxe overigens, aangezien je maar een paar centimeter van het scherm af ‘zit’. Het contrast is hoog, al worden bepaalde kleuren wel flink vervormd in vergelijking met je tv-scherm. De schermen reageren snel en hebben geen last van lag. Doordat de bril tegen je gezicht geplakt zit, lijkt het alsof je naar een gebogen scherm kijkt van niet minder dan 800 inch kijkt.

De andere hoofdmoot van de bril is de koptelefoon. Dat is een fraai vormgegeven on-ear met actieve noise cancelling, die meer dan prima werkt. De geluidskwaliteit is goed en hoewel het geheel flink wat weegt, kreeg ik tijdens het reviewen geen last van pijnlijke oren. Als je wil wordt de bas nog even extra opgepompt, wat vooral fijn blijkt te werken voor first-person shooters.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Games en films

Want gamen is een van de dingen waar de Moon voor gemaakt is. Het is even wennen, dat moet gezegd. Je gaming-hoekje is binnen een mum van tijd een wirwar van kabels en opzetstukjes, omdat de Moon zowel met een multifunctionele powerbank verbonden moet zijn als met je pc of console. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt, de bril goed hebt afgesteld en op de tast je controller hebt gevonden, is de ervaring zeker gaaf. Zoals we al zeiden kijk je nog steeds naar een vierkant scherm en heb je nooit het idee dat je echt in de game zit, zoals bij virtual reality, maar het feit dat je liggend op bed op vijanden kunt schieten of je potje Fifa kunt spelen, is ideaal.

Het is niet makkelijk een volledige bril en koptelefoon in een logisch uitziend apparaat te stoppen, maar dat is wel gelukt.

-

Hetzelfde geldt voor het kijken van films. Je zit niet meer vast aan dat ene plekje op de bank, als je hdmi-kabel maar lang genoeg is kun je overal in huis Netflixen. Vooral bij series en films komt wel een ander minpunt van de Moon om de hoek kijken, iets wat in deze tijd van continue bereikbaarheid wel een grote rol kan spelen: even snel een appje lezen of iets te drinken pakken is erg lastig. Je bent helemaal afgesloten van de buitenwereld, en hoewel dat in sommige gevallen erg lekker kan zijn, is het lastig om avond na avond twee uur lang met een bril annex koptelefoon op je hoofd te zitten.

Uiterlijk

Mocht je dat toch doen, of de Moon bijvoorbeeld in het vliegtuig opzetten, dan hoef je je zeker niet te schamen. Waar veel soortgelijke of vr-headsets veel te futuristisch of juist vorige-eeuws ogen, heeft het designteam van Royole puik werk afgeleverd. Het is niet makkelijk een volledige bril en koptelefoon in een logisch uitziend apparaat te stoppen, maar dat is wel gelukt. Onze zwartbruine testversie zag er strak vormgegeven uit, en er zijn ook witte en gouden versies van de Moon te koop.

Royole Moon - Meer arthouse dan blockbuster-15082296

© CIDimport

Het is knap hoe al deze functies in zo’n klein formaat zijn gegoten, en dat merk je ook als je hem op hebt. Het is wennen - vooral de voorzijde is behoorlijk zwaar waardoor hij de neiging heeft van je neus af te glijden - maar als je eenmaal de juiste positie hebt gevonden, zit de Moon prima. Groot manco is wel dat je ogen zo dicht op het scherm zitten dat het flink wat tijd kost om weer aan de normale wereld te wennen als je de bril af doet. Ook dat helpt niet als je tussen de afleveringen door even snel een appje wil sturen.

Conclusie

De Royole Moon is heel veel dingen niet. Het is geen volledige VR-experience, geen vervanger van een avondje Netflix, en al helemaal geen vervanger van de bioscoop. Heel simpel gezegd zijn er weinig momenten waarop een bril als deze een betere optie is dan een televisie of smartphone. Dat gezegd hebbende: áls je eenmaal besluit de Moon op te zetten, is de ervaring erg fijn. De bril oogt chique, zit prima op het hoofd, en geeft je nu en dan het gevoel dat je je in een bioscoopzaal bevindt. In een wereld waar headsets als deze steeds meer vr-toepassingen krijgen en je meeslepen in een wereld waar je helemaal niet in zit, voegt een recht-toe-recht-aan-bril als de Moon in de meeste gevallen weinig toe. Maar als je een thuisbioscoop op koptelefoonformaat wil, en bereid bent je portemonnee te trekken, dan is de Royole Moon zonder twijfel een van de brillen die je moet proberen.

6,0

Ons oordeel

Royole Moon

Pluspunten

Gave experience

Looks

Hoge kwaliteit beeld en geluid

Minpunten

Het is geen VR

Compleet van de wereld

Conclusie

**Prijs**€ 899,99 **Resolutie**Twee keer 1920x1080 (Full HD) **Aansluitingen**Usb, hdmi **Connectiviteit**Wifi, bluetooth **Website**[royole.com](http://www.royole.com/moon)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten