Samsung SSD 860 EVO - Weer een stukje beter

Door: Stephan Overbeeke | 23 januari 2018 16:00

Samsung SSD 860 EVO
Review

Samsung brengt vandaag de Samsung SSD 860 EVO series SSD’s op de markt, de opvolger van de uitermate populaire SSD 850 EVO series. Samsung belooft nog iets betere prestaties en vooral een (nog) langere levensduur. Maar was er nog wel ruimte voor verbeteringen binnen het sata-protocol? Wij hebben de gloednieuwe ssd's voor je getest.

Samsung SSD 860 EVO

Prijs Vanaf € 109,99 (250 GB)
Capaciteit 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
Aansluiting Sata 6 Gb/s
Maximum snelheid 520 MB/s schrijven, 550 MB/s lezen
Controller Samsung MJX Controller
Flashgeheugen Samsung V-NAND 3bit MLC
Encryptie 256bit-aes
Website www.samsung.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Zeer goede prestaties
  • 5 jaar garantie
  • Strak design
  • Minpunten
  • SATA-protocol als bottleneck

Samsung brengt met de Samsung SSD 860 EVO en de SSD 860 PRO vandaag de opvolgers van zijn populaire sata-ssd's op de markt. De SSD 860 EVO die verschijnt in vijf formaten is gericht op de doorsnee consument terwijl de SSD 860 PRO bedoeld is voor de enthousiastere gebruikers. Naast de SSD 860 EVO hebben we de 860 PRO ook voor je getest.

De Samsung 850 EVO gaat inmiddels drie jaar mee, al is hij anderhalf jaar geleden intern van een update voorzien zonder dat de meeste mensen daar iets van gemerkt hebben: 32-laags 3-bit MLC V-NAND maakte plaats voor 48 lagen. In de SSD 860 EVO zijn dat er 64 geworden, wederom aangevuld met sneller DRAM cache. De controller is ook vernieuwd, Samsung heeft deze de ‘MJX controller’ genoemd. Voor Linux-gebruikers direct winst, want daar biedt deze controller betere ondersteuning voor. Uiteraard is hardwarematige encryptie weer van de partij.

Samsung SSD EVO 860
Qua uiterlijk lijkt de Samsung 860 EVO sprekend op zijn voorganger.

Sneller? Mwah.

In de specs zien we iets hogere getallen geclaimd worden, zo is de leessnelheid bijvoorbeeld opgevoerd van 540 MB/s naar 550 MB/s, geen schokkend verschil. In onze (circa 50) benchmarks zien we die hogere topsnelheden ook terug: de oudere SSD 850 EVO 500GB kwam op 530 MB/s schrijf- en 552 MB/s leessnelheid, de 860 EVO (ongeacht capaciteit) schrijft met maximaal 533 MB/s en leest met maximaal 564 MB/s. De nieuwe SSD 860 EVO presteert dus Iets beter dan zijn voorganger, maar is qua niet te vergelijken met wat de 960 EVO die gebruik maakt van de M.2-aansluiting en niet door het sata-protocol wordt beperkt.

Voor de consument zijn dergelijke getallen zelden relevant. Kijken we naar 4K lees- en schrijf-prestaties of bijvoorbeeld PC Mark, deze geven een beter beeld van de gebruikerservaring, dan ontloopt de nieuwe Samsung zijn voorganger nauwelijks. Soms ietsje sneller, maar in andere tests weer nipt trager. Genoeg om als gebruiker praktisch onderscheid te kunnen maken? Dat in geen geval.

Samsung SSD 860 EVO
Met de Samsung Magician software kan je o.a. je SSD updaten, prestaties testen en levensduur in de gaten houden.

Betrouwbaarheid als focus

De geclaimde levensduur is wel significant hoger. De vijf jaar garantieperiode blijft gelijk, maar de garantie op maximale hoeveelheid data die je in vijf jaar mag schrijven is verhoogd: verdubbeld voor de 250 en 500GB variant, en verviervoudigd voor de 1 TB variant. Een fijne toevoeging, zelfs al is deze lastig technisch te onderbouwen.

Conclusie

We klinken wellicht niet dolenthousiast, maar laten we niet vergeten dat de Samsung 850 EVO al één van de beste sata-ssd's op de markt was en dat er binnen het sata-protocol ook vrijwel niets meer te winnen was. Met de 860 EVO gaan we niet veel vooruit, maar bevestigt Samsung wederom de meer dan aantrekkelijke positie van snelle, fysiek aantrekkelijke doch redelijk betaalbare ssd voor de massa.

0 Reactie(s) op: Samsung SSD 860 EVO - Weer een stukje beter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.