Samsung: Apple zit zelf in de patenttang

© PXimport

Samsung: Apple zit zelf in de patenttang

Geplaatst: 12 augustus 2011 - 06:58

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Voor de tweede dag achtereen vlogen Apple en Samsung elkaar in de haren bij de Haagse rechtbank. Volgens Samsung tracht Apple én de kool én de geit te sparen, en zet het zichzelf daarmee juist klem.

Afgaand op retorische krachtpatserij was de donderdag duidelijk voor Samsung, wiens team van vier advocaten behoorlijk op dreef was. De Haagse rechter Edger Brinkman keek wederom geamuseerd toe hoe de techgiganten elkaar bij de enkels afzaagden.

Gepatendeerde ontsluitbeweging

Woensdag kwamen al twee patenten waarop Samsung/Android inbreuk zou maken aan bod, donderdag volgde het derde.

Het is patent nummer EP1964022, het ontsluiten van een touch screen apparaat met een bepaalde vingerbeweging over het scherm. Ook dit patent werd door Samsung hard aangevallen: het is basale functionaliteit en bestond al voor Apple's patent. Bovendien werken de unlock systemen van Samsungs gadgets net weer anders, betoogde het Koreaanse concern.

Omstreden marktonderzoek

Apple schermde met een door Synovate uitgevoerde online marktonderzoek, waaruit bleek dat maar liefst 80 procent van de respondenten het ontwerp van de iPad en de Galaxy Tab 'identiek' of 'dezelfde algemene indruk' vond hebben.

Maar Samsung maakte gehakt van de onderzoeksmethodiek en de rechter ging mee in die kritiek. De plaatjes en foto's van de tablets werden namelijk alleen na elkaar vertoond, maximaal 3 of 5 seconden lang.

Aldus heeft Apple eigenlijk aan de respondenten opgedrongen wat de 'algemene indruk' is, constateert de rechter. Terwijl consumenten juist de moeite nemen om de details te vergelijken, vult Samsung gretig aan. Apple: "De details bepalen niet de algemene indruk." En dus maakt Samsung ook inbreuk op Apple's modellenrecht, stelde Apple's advocatenteam.

Meten met twee maten

Maar toen Apple voor de voeten geworpen werd dat haar patenten en modellen ongeldig zouden zijn omdat er eerdere voorbeelden van bestaan (prior art genoemd) hamerde Apple wel ineens op elk 'onderscheidend' detail.

Dat is hypocriet, betoogden Samsung's advocaten. Apple kan immers niet aan de ene kant betogen dat Samsung inbreuk maakt omdat zijn patenten en modellen zo generiek zijn 'dat zelfs elke digitale fotolijst eronder valt' en aan de andere kant prior art afwijzen op de meest minieme details.

Prior art en inbreukmaking moeten met dezelfde maat worden gemeten. Dit is de 'tangwerking' waarmee Apple zichzelf vastzet, vond Samsung. Is de maatstaf namelijk 'algemeen' dan zou Samsung inbreuk kúnnen maken, ware het niet dat de patenten en modellen van Apple dan ongeldig zijn, omdat er zat prior art te vinden is. En is de maatstaf 'in detail' dan zijn de patenten wellicht wel geldig, maar pleegt Samsung geen inbreuk omdat haar apparaten er net anders uit zien en werken.

Geheime onderhandelingen

En zo soebatten de techreuzen de dag door. Maar ondertussen blijkt dat er achter de schermen koortsachtig wordt overlegd. Samsung wil de komende weken de Galaxy Tab in Europa op de markt brengen. De belangen zijn enorm.

Als stok om terug te slaan spant Samsung een en mogelijk meer zaken aan tegen Apple. Volgende week begint een bodemprocedure omdat Apple vier cruciale 3G-patenten van Samsung zou schenden.

Over al deze kwesties gaan de geheime onderhandelingen, die zelfs overkookten tot in de rechtszaal. Vlak voor het einde moest al het publiek, pers en zakenlui van beide partijen plots de zaal verlaten op verzoek van Samsung. De juristen van beide partijen hadden iets 'confidentieels' te bespreken, samen met de rechter.

Voorlopig geen Tab verbod

Zo blijft vooralsnog onduidelijk of Samsung de lancering van de Galaxy Tab in Nederland doorzet op 20 augustus en of en wanneer er andere rechtszaken volgen. Beide bedrijven hullen zich vooralsnog in stilzwijgen, ondanks herhaaldelijke verzoeken van Webwereld om helderheid.

De rechter toonde in elk geval sympathie voor de 'onzekere positie' van Samsung en beloofde dat als hij oordeelt tot een import- of verkoopverbod, met de nadruk op als, dan zal zo'n verbod op z'n vroegst 13 oktober ingaan. De uitspraak volgt uiterlijk 15 september.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten