Samsung Galaxy Buds - Muziek in de vorm van een gehoorapparaat

Door: Joris Peterse | 28 maart 2019 10:33

Samsung Galaxy Buds
Review

Tegelijkertijd met de Galaxy S10-smartphones presenteerde Samsung de Galaxy Buds. Deze bluetooth-oortjes doen een beetje denken aan Apple’s AirPods. Maar dan in de vorm van een gehoorapparaat, in plaats van een kop van een elektrische tandenborstel, zoals Apple dat doet.

Samsung Galaxy Buds

Prijs €149,-
Kleuren Zwart, wit, geel
OS Android, iOS
Verbinding Bluetooth 5.0
Gewicht 6 gram (per Bud)
Accu 58 mAh

Oplaaddoosje
Accu 252 mAh
Aansluiting USB-C

Website www.samsung.com/nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Klein
 • Innovatief
 • Praktisch oplaaddoosje
 • Werkt met iOS en Android
 • Minpunten
 • Geluidskwaliteit valt tegen

De Samsung Galaxy Buds zijn handige draadloze oordopjes die je via bluetooth aan je smartphone (of tablet en laptop) koppelt, daarbij zitten de dopjes bomvol innovatie handigheidjes. Zelf ben ik tot dusver nog niet overtuigd van bluetooth headsets. Ik verkies een snoertje in de koptelefoon boven de lasten van een accu, die nadelen met zich meebrengt als opladen, beperkte afspeelduur en slijtage waardoor je draadloze headset een beperkte levensduur heeft. Ook de lagere audiokwaliteit en gedoe met bluetooth-koppeling geven mij het gevoel dat draadloze audio nog geen vooruitgang is ten opzichte van een traditionele bekabelde aansluiting. Weten de Galaxy Buds mij toch over te halen draadloos te gaan?

Samsung Galaxy Buds
Samsung Galaxy Buds

Galaxy Buds eigenschappen

De Galaxy Buds hebben de vorm van een gehoorapparaatje. Je krijgt rubberen opzetstukjes in vijf verschillende maten, zodat ze in bijna ieder oor moeten passen. In tegenstelling tot de uniforme plastic AirPods van Apple. De buds zitten comfortabel, sluiten goed af en ik heb me geen moment zorgen hoeven maken dat de headset uit mijn oren valt, hoewel ik er niet mee zou durven hardlopen. Omdat de oortjes spatwaterbestendig zijn

De oordopjes zitten in een speciaal opbergdoosje dat de Galaxy Buds draadloos oplaadt. Net als de AirPods. Verschil is dat je het doosje via een usb-c-stekkertje oplaadt of draadloos laadt; heb je een Galaxy S10-smartphone dan kun je zelfs het Buds-doosje draadloos opladen door deze op de smartphone te plaatsen. Het oplaaddoosje is van een handig formaat, dat zo in je zak of tas gestoken is. Bovendien raak je zo niet makkelijk je oordopjes kwijt.

Functies

Omdat de Samsung Galaxy Buds goed afsluiten krijg je weinig omgevingsgeluid mee. Gelukkig kun je hier in de app wat aan doen. Je kunt omgevingsgeluid aan- of uitzetten, waardoor je niet opgeschrikt raakt van bijvoorbeeld verkeer of iemand die tegen je begint te praten. Hoewel je voor een zinnig gesprek toch even de Buds uit moet doen. Omdat de oortjes erg goed afsluiten merkte ik wel dat ik het volume erg laag moest houden om mijn gehoor niet te beschadigen. Ondanks dat er een microfoontje in de Buds zit, is er geen noise-cancelling mogelijkheid aanwezig.

Op de oortjes zit een klein touchpad. Je kunt tikken om de muziek te pauzeren en weer af te spelen en dubbeltikken om een oproep aan te nemen of het volgende nummer af te spelen. Je kunt zelf instellen hoe de Galaxy Buds moeten reageren als je het touchpad ingedrukt houdt: je kunt het volume bedienen, het omgevingsgeluid aan- of uitzetten of de spraakassistent starten (die dankzij een microfoontje direct beschikbaar is). Dat hoeft overigens geen Bixby te zijn, de spraakassistenten Google Assistant en Siri zijn ook op te roepen.

Samsung Galaxy Buds
Samsung Galaxy Buds
Samsung Galaxy Buds

Verbinding en accuduur

Via de Galaxy Wear-app op Android of iOS (die gebruikt wordt voor het koppelen van alle Samsung-wearables) maak je verbinding met Galaxy Buds. Je hebt dus niet een Samsung Galaxy-smartphone of -tablet nodig om de Galaxy Buds te gebruiken. Je hoeft niet continue de app te openen of handmatig te verbinden met de koptelefoon: wanneer je het doosje openmaakt om de Buds eruit te halen wordt automatisch verbinding gelegd. De Buds spelen alleen geluid af wanneer ze in je oor zitten. Bovendien kun je er makkelijk eentje uit doen, de andere blijft doorspelen. Zo heeft Samsung op een inventieve manier het verbinden met bluetooth opgelost.

Opladen, daar ontkom je natuurlijk niet aan met een draadloze headset. De accuduur wordt beïnvloedt door opties als het filteren van omgevingsgeluid. Samsung adverteert met zo’n zes uur speeltijd. In praktijk kwam ik tot vier à vijf uur. Het oplaaddoosje heeft een accucapaciteit van 252 mAh, dat is voldoende om de dopjes (58 mAh per dopje) afzonderlijk zo’n vier keer volledig op te laden.

heb je een Galaxy S10-smartphone dan kun je zelfs het Buds-doosje draadloos opladen door deze op de smartphone te plaatsen.

Geluidskwaliteit van de Samsung Galaxy Buds

Komen we toch bij een van de belangrijkste onderdelen van de Galaxy Buds: de geluidskwaliteit. De bluetooth verbinding en het kleine formaat zijn factoren die het geluid negatief beïnvloeden. De geluidskwaliteit, daar ben ik dan ook niet kapot van. Muziek klinkt wat vlak en details vallen weg. Gelukkig kun je in de equalizer het geluid wat beter afstemmen. Wanneer ik de bass boost of het dynamische geluid aan zet is de geluidskwaliteit acceptabel, vergelijkbaar met die van de AirPods.

Ondanks dat ik meer verwachtte van de geluidskwaliteit ben ik in praktijk positief verrast door het gebruiksgemak van de Galaxy Buds. Het oplaaddoosje, het verbinden, het automatisch pauzeren wanneer je de buds uit doet en functies als omgevingsgeluid en ‘zoek mijn oortjes’ zijn zeer de moeite waard. Het is voor mij echter nog niet voldoende om mijn bedrade headset te vervangen. Toch ben ik een beetje bang dat Samsung met de Galaxy Buds wel de weg vrij maakt om de koptelefoonpoort van de komende Galaxy-smartphones te verwijderen, zoals OnePlus dat een jaar eerder deed met de Wireless Bullets om vervolgens de poort van de OnePlus 6T te verwijderen. Er valt immers op die manier goed te verdienen aan bluetooth-headsets.

Samsung Galaxy Buds

Conclusie: Samsung Galaxy Buds kopen?

Hoewel AirPods meer voor de hand liggen als je een iPhone bezit zijn de Galaxy Buds een prima alternatief voor vooral Androidgebruikers. Het feit dat de Galaxy Buds een paar tientjes goedkoper zijn en minder opvallend dan de (afzichtelijke) AirPods helpt natuurlijk ook mee. Hoewel ik meer verwachtte van de geluidskwaliteit, overtuigt vooral het gebruiksgemak van de Galaxy Buds. Het oplaaddoosje, het touchpad, het automatisch verbinden, de omgevingsgeluiden, de app. Het werkt allemaal erg innovatief.

1 Reactie(s) op: Samsung Galaxy Buds - Muziek in de vorm van een gehoorapparaat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 maart 2019 17:01 ApplelFlap
  De earbuds lijken op de airpods van Apple? Huh?

  Samsung had hiervoor al de Gear Icon X die er voor 95% hetzelfde uit zien. Apple kwam zo'n 1,5 jaar later met die tandborstel airpods.

  Dus als 1 lijkt op de ander dan is het dat de airpods op de Galaxy Buds lijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.