Samsung Galaxy Tab

Door: Jeroen Boer | 08 december 2010 11:12

Review

Sinds Apple de iPad uitbracht zijn tablets helemaal in, maar tot nu zijn er geen andere fabrikanten met een vergelijkbaar product op de markt gekomen. Dan tellen we voor het gemak de slecht werkende Android-tablets met resistieve schermen niet mee. Is Samsung met de Galaxy Tab de eerste die daadwerkelijk met een apparaat komt dat de competitie met de iPad aankan?

De Samsung Galaxy Tab is dankzij zijn 7inch-scherm (17,18 cm) een stuk compacter dan de iPad, ook is hij een stuk lichter. De behuizing is volledig gemaakt van kunststof, waarbij de voorkant zwart is en de achterkant wit. Gelukkig is het wel degelijk dik kunststof, waardoor het apparaat stevig overkomt. De glanzende toplaag van het scherm loopt helemaal door tot aan de rand en is helaas een vingerafdrukmagneet. Het 7inch-scherm heeft een resolutie van 1024 x 700 en ziet er prima uit. Aan de zijkant vinden we een simkaartslot en een microSD-kaartslot die beide eenvoudig toegankelijk zijn. Met het 7inch-scherm is de Galaxy Tab een stuk kleiner dan de iPad, maar nog wel steeds groot genoeg om als tablet te dienen. Het formaat is zelfs iets prettiger dan de iPad, want hij is lichter en onze duimen kunnen het hele scherm bestrijken als we hem horizontaal vasthebben. Intern vertrouwt de tablet op een 1 GHz ARM Cortex-A8 als processor die wordt bijgestaan door 512 MB geheugen en een PowerVR SGX 540 grafische chip. Krachtige specificaties en zelfs een tikje beter dan de iPad. De Galaxy Tab voelt in de praktijk dan ook snel aan. Een voordeel is dat de Galaxy Tab naast de normale camera een frontcam heeft, zodat u kunt beeldbellen. De foto’s van de normale camera voldoen qua kwaliteit.

De achterkant van de Galaxy Tab is wit.

Besturing

Als interface draait Samsungs eigen Touchwiz 3.0 bovenop Android. Hoewel Touchwiz goed werkt, vinden we de pictogrammen niet echt mooi. Volgens Google is Android 2.2 nog niet geschikt voor tablets. In de praktijk hebben we weinig problemen ondervonden en zijn alle meegeleverde applicaties zoals Kalender en E-mail geoptimaliseerd voor de tablet. De problemen zitten hem in sommige apps uit de Android Market, die niet op het volledige scherm worden weergegeven maar een zwarte rand om de applicatie hebben. Andere apps, zoals het uitstekende spel Angry Birds, werken weer wel goed en worden fraai opgeschaald. De Samsung Galaxy Tab ondersteunt multitouch, maar zoomen gaat net wat minder soepel dan op de iPad. In de browser is zoomen hierdoor soms vervelend. Een voordeel van de browser is dat flash wordt weergegeven, al is het soms wel erg langzaam.

Conclusie

Laten we beginnen met het grootste nadeel van de Samsung Galaxy Tab: het prijskaartje van 750 euro. In vergelijking met de iPad is dat simpelweg te duur. De Galaxy Tab is een Android-tablet die uitstekend werkt. Het 7inch-scherm reageert goed en de beeldkwaliteit is in orde. Handig is dat het apparaat is uit te breiden met geheugenkaartjes. Alle meegeleverde applicaties werken goed op het formaat van de Galaxy Tab. Met sommige apps uit de Android Market hadden we wel wat problemen. Prettig is dat de Galaxy Tab in tegenstelling tot de iPad 3G wel gewoon kan bellen via een geplaatste simkaart. Al met al is de Samsung Galaxy Tab de eerste Android-tablet die echt werkt, en het is tevens de eerste tablet na de iPad die echt bruikbaar is.

Samsung Galaxy Tab P1000

Prijs € 749,- (16 GB), € 848,- (32 GB)

Taal Nederlands

Scherm 7 inch (17,78 cm), 1024 x 600

Afmetingen 190,09 x 120,45 x 11,98 mm (l x b x d)

Gewicht 380 gram

Besturingsysteem Android 2.2 (Froyo)

Processor ARM Cortex-A8 1 GHz

GPU PowerVR SGX540

Camera 3 megapixel met led-flitser (achterkant), 1,3 megapixel (voorkant)

Communicatie 3G (HSUPA en HSDPA), Quad-band GSM/Edge, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, aGPS

Aansluitingen Usb 2.0

Accu 4000 mAh

Meegeleverde accessoires Oplader, synchronisatiekabel, bedrade headset

Oordeel 7/10

Pluspunten

Formaat

Frontcam

Snelheid

Minpunten

Apps die niet goed werken

Touchwiz lelijk

Inzoomen niet zo soepel

0 Reactie(s) op: Samsung Galaxy Tab

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.