Samsung Galaxy Tab S6 - Beste Android-tablet is te duur

Door: Rens Blom | 14 november 2019 10:39

Samsung Galaxy Tab S6
Review

Samsung is de enige fabrikant die nog high-end Android-tablets uitbrengt. De enige concurrentie komt van de veel populairdere iPads. Is de nieuwste Galaxy Tab S6 een betere koop dan de goedkopere iPad Air en duurdere iPad Pro 11?

Samsung Galaxy Tab S6

Prijs Vanaf € 699,-
Processor Qualcomm Snapdragon 855 (2,8GHz octacore)
RAM 6 GB
Opslag 128 of 256 GB (met micro-sd-slot)
Scherm 10,5 inch oled (2560 x 1600 pixels)
Batterij 7040 mAh
Draadloos Wifi, Bluetooth 5, gps, nfc
Formaat 24,4 x 16 x 0,6 cm
Gewicht 420 gram
OS Android 9.0 (Pie)
Overig Vingerafdrukscanner achter het scherm, S-Pen, los verkrijgbare accessoires
Website www.samsung.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Dun en licht
 • Schermkwaliteit
 • S-Pen voor de liefhebber
 • Minpunten
 • Prijs
 • Software
 • Geen audiopoort

Wie een gewoon goede tablet zoekt, kan het beste een iPad Air 2019 (549 euro) kopen. Veeleisende, professionele gebruikers kunnen bij de iPad Pro-serie (vanaf 849 euro) terecht. Samsung hoopt iPad-gebruikers voor zich te winnen met de Samsung Galaxy Tab S6, waarvan het instapmodel 699 euro kost. Het grootste verschil is de software: de iPads draaien op Apple’s iPadOS, de Samsung Galaxy Tab S6 op Googles Android-besturingssysteem.

Samsung Galaxy Tab S6
Samsung Galaxy Tab S6

Android is vooral populair op smartphones en hoewel alles prima werkt, is er weinig moeite gedaan om de software aan te passen voor de tablet. Samsung-apps tonen notificaties over ‘uw telefoon’, bijvoorbeeld. En op moment van schrijven draait de Samsung Galaxy Tab S6 nog op Android 9 uit de zomer van 2018, compleet met de niet-nuttige Bixby-assistent. Die is overal aanwezig. Houd je de aan- en uitknop van de tablet ingedrukt dan start je Bixy. Het apparaat uitzetten gaat via een knop in de software. Niet logisch. Al met al voelt de software minder verfijnd aan dan iPadOS. iPads krijgen ook sneller en langer updates.

Galaxy Tab S6
Galaxy Tab S6

S-Pen

De Tab S6 is dunner en lichter dan even grote iPads en dat is knap, want er zit een grote accu in die het een hele dag volhoudt. Opladen gaat via de usb-c-aansluiting en duurt een paar uur. De vier speakers produceren goed geluid, maar een 3,5mm-audiopoort ontbreekt helaas. Het 10,5inch oled-scherm ziet er prachtig en kraakhelder uit en leent zich goed voor gaming en het kijken van video’s. Met de meegeleverde S-Pen kun je (aan)tekeningen maken op het scherm, wat prima werkt. Toch prefereren we de (los verkrijgbare) Apple Pencil van de iPad, die fijner in de hand ligt en natuurlijker schrijft. Samsung adverteert bijvoorbeeld met gebarenbediening via de S-Pen, wat in de praktijk matig werkt. De S-Pen laadt magnetisch op via de achterkant van de Tab S6 maar valt er snel af, zeker als je de tablet in je tas stopt of oppakt. Een speciale, los verkrijgbare Samsung-hoes is een doekje voor het bloeden.

Galaxy Tab S6
Met de meegeleverde S-Pen kun je aantekeningen maken.

Hardware

Onder de motorkap van de Tab S6 schuilt een razendsnelle octacore-processor, liefst 6GB of 8GB en 128GB of 256GB opslaggeheugen. Serieuze hardware die in lijn is met de concurrentie. Achter het display zit een prima vingerafdrukscanner, maar geavanceerde gezichtsherkenning zoals op de iPad Pro ontbreekt.

Galaxy Tab S6
Galaxy Tab S6

Conclusie

Met de Galaxy Tab S6 heeft Samsung de beste Android-tablet van eind 2019 en begin 2020 in handen. Fijn voor wie daarnaar op zoek is, maar met zijn startprijs van 699 euro is hij bijzonder prijzig. Een Android-tablet die de helft kost is minder goed maar draait Netflix en populaire apps ook prima. Apple’s iPad Air 2019 is ook een interessant goedkoper alternatief. De 11inch iPad Pro is duurder dan de Samsung Galaxy Tab S6 maar biedt ook betere hardware en software.

1 Reactie(s) op: Samsung Galaxy Tab S6 - Beste Android-tablet is te duur

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 maart 2020 00:54 jwsandker
  de auteur is fanboy van de ipad? Ik heb ooit een iPad gehad, maar was blij dat ik van dat ding met veel tekortkomingen en beperkingen af was. S-pen werkt prima. Software uitstekend, een stuk verfijnder dan ios.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.